För mycket kaffe!

Nu är jag hemma från jobbet, loggade egentligen bara in på datorn för att tidsrapportera för jag är super trött, men jag har druckit alldeles för mycket kaffe och kommer inte kunna somna på ett tag och därför kollar jag en massa annat också och skriver ett inlägg :). Imorgon på praktiken är skolans 7:or iväg på resa så vi (min handledare också) ska vikariera för 9:orna i matte och syslöjd, lär ju bli intressant med tanke på att vi är SO och svenska lärare.... Syslöjden tycker i alla fall jag ska bli kul för då kan jag brodera själv så det blir att ta med det dit. Annars blir det en kortare dag imorgon än i vanliga fall eftersom dem är borta och det ska bli jätte skönt i och med att jag var borta hela dagen idag! Nu ska jag se lite tv innan jag sover. GODNATT.


Jobb snart...

Hann inte skriva imorse innan jag åkte iväg på praktiken. Dagen gick bättre måste jag säga och skönt att sluta vid 2! Nu sitter jag på MIN skola med Carro :). Hon ska plugga och jag ska vänta på att jobba, börjar halv 6 och orkade inte åka hem emellan. Försöker få tag på Jonas men det måste vara nå fel på hans mobil....


Första dagen över...

Är helt slut! Praktiken tog på krafterna trots att jag bara var där till 12, undrar hur det ska gå imorgon när jag går till fyra. Nåja, en rolig sak som jag upptäckte var hur förskräcklig maten på skolorna är! Hade nästan förträngt det från min skoltid. Vi fick äta där idag och på väg till matsalen ropar en elev att det var ganska god mat idag. Nej nej nej, den smaka apa och först fatta jag inte hur hon kunde tycka att det var gott men sen gick det upp ett ljus. Maten är i vanliga fall mer än förskräckligt äcklig så idag var den bara förskräckligt äcklig! Fattar ni? :D

Allt gick bra på färdighetsträningen, kände mig dock ganska slut och hade svårt att koncentrera mig på vad som sas. Sedan loooovade jag att göra en av hemläxorna nu när jag kom hem men det har jag inte orkat och jag har varit hemma en timme redan, kan knappt hålla ögonen öppna. Hoppas det går lite senare ikväll. Nu vill jag ha mat, idag blir det hemmagjorda pannbiffar med potatis!


VFU

Det gick ändå bra att jobba igår och det var ju bara till 7 som tur var. När jag kom hem åt vi middag och såg på ensam mamma söker, vi hade också köpt hem naturgodis.

Idag är min första praktikdag. Vi har en hel kurs praktik den här terminen, förmodligen för att vi inte alls hade det förra terminen. En hel kurs = 5 veckor, det gillar inte jag men det ska väll gå bra. Vi har en veckas lov, när eleverna har höstlov, om fyra veckor och efter det är det bara en vecka kvar så det är skönt. På måndagar har jag ju färdighetsträningen så jag kommer sluta kl. 12 då, vilket är skönt men samtidigt måste jag göra om den tiden senare då det är varje måndag men jag vill inte missa FT. Nu ska jag snart åka, ska vara på andra sidan stan halv 8.


Söndag

Godmorgon,

Sista lediga dagen innan praktiken börjar och vad ska jag då göra? Jo jobba! 16.00-19.00. Suck, men vill man ha pengar så är det ju bra att göra det. Innan dess ska jag bara ta det lugnt, jag är färdig med alla skoluppgifter för tillfället så allt känns bra. Ska gå igenom uppgifterna till färdighetsträning imorgon också, glömmer dem så lätt. Veckorna går så fort och vill ju vara duktig med det!


"Flickan som lekte med elden"

Dagen har vart helt underbart rolig! På stan handlade jag ett par nya jeans från HM, Jonas ett par skor från ecco och en födelsedagspresent till hans mamma. Efter det åkte vi direkt hem till dem där Jonas bror och moster med familj också var och åt supergod tårta och drack kaffe. Sedan gick vi hem en sväng innan vi åkte iväg på bion.

Tro inte på alla rykten eller läs recensionerna om filmen! Den är inte sämre bara för att dem hade mindre pengar, den var lika bra som första filmen! Jag undvek medvetet att läsa slutet på boken för att göra det mer spännande att se filmen och nu när jag ska läsa tredje boken ska jag göra samma sak, fast jag får skynda mig lite för den kommer redan november eller december. Jätte bra film helt enkelt, en underbar historia om Lisbeth Salander och det är så kul att följa henne! Se den. Nu ska jag få massage, ont i nacke och axlar :(.


stan, firande och bio

Godmorgon,

Idag blir det en ganska hektisk dag och det är därför jag är vaken så tidigt. Redan vid halv 10 ska vi åka in till stan och shoppa lite och lämna tillbaka några böcker till bibblo. Kl. 13.00 ska vi till Jonas mamma som fyller år idag, grattis, grattis! :). Hoppas på att det blir den goda chokladtårtan till fikat! Ikväll ska vi på bio, flickan som lekte med elden, har velat se den ett tag nu men det har vart så mycket annat. Jag säger till om den är någonting att se, tydligen ska dem ju ha planerat att bara sända de två sista filmerna på tv och därför hade de inte lika mycket pengar att spendera på dem. De var inte förberedda att folk skulle tycka om män som hatar kvinnor så mycket, men vad trodde dem? Böckerna har ju varit bestsellers.

Häromdagen köpte jag en mascara som jag måste rekommendera, fiberwig. Om man vill ha tjocka och långa ögonfransar så fungerar den jätte bra! Det finns ett komplement till den också med en mindre borste som kommer åt alla små fransar men den har inte kommit till Sverige än, men snart!


Fredag

Vaknade riktigt sent idag, sen för att vara jag vill säga, vid halv 9. På morgonen har jag skrivit klart min studiesammanfattning och gått igenom min novell, ska nog skicka in den nu i dagarna som att de i min responsgrupp kan börja med den om de vill. Men är lite nervös för vad de ska tycka, men jag är jätte nöjd med den och det är huvudsaken sen får man ta responsen som något positivt att utvecklas i sitt skrivande!

Nu på eftermiddagen ska jag till min psykolog, känns bra att gå till henne på fredagar och färdighetsträningen på måndagar. Tisdag, onsdag, torsdag klarar man sig då bra! Det är också skönt att påbörja helgen med att få prata av sig för då blir helgen lugn och skön. Nu ska jag duscha och göra mig iordning. Oj glömde nästan, beställde denna parfym idag:


Miss sexy miss, 129 kr på Bellme


Torsdag

Är något deppig idag, mest på grund av en linsbit fastnade i ögat och ögat blev irriterat. Nu är den borta men jag har kämpat hela morgonen med att försöka få bort den så är rätt trött nu. Idag blir det att ta det lugnt. Jonas jobbar kväll så jag ska plugga, lyssna på Poeten och fixa. Måste också städa, jag drar mig för det men det är lika bra. Jag gör det nu med en gång så är det gjort! Vi hörs senare.


Vill till bokmässan!

Hade verkligen velat åka på bokmässan i Göteborg i helgen och för en gångs skull hade jag ju kunnat det eftersom jag vart ledig hela veckan! Men inte har jag ens tänkt tanken trots att jag vetat om det, nåja, jag får planera till nästa år helt enkelt. Hela dagen, sen jag kom hem, har jag suttit med en julklapp som mina systerbarn ska få och samtidigt lyssnat på ljudbok, Michael Connelly - Poeten. Jag gillar egentligen inte ljudböcker men det här var så spännande att det har gått ganska bra. Skönt att ändå få "läsa" en bok när man har massor av annat att göra. Jag som är bokberoende!

Nu väntar jag på att Jonas ska komma hem, först jobbade han över idag och sen skulle han till vårdcentralen för att ge blod, får se hur det gick för honom, det var första gången han gjorde det. Han hade inte tänkt på det innan men jag uppmuntrade honom att göra det då jag är anmäld men inte kan ge blod eftersom jag äter mina mediciner. En dag hoppas jag att jag också kan göra det. Nu ska jag äta digestivekex med smör på, blev så sugen på det!


Bergskolan

Godmorgon,

Idag ska jag iväg till min praktikplats och prata med min handledare, får se vad man får för schema! Hoppas ingenting jobbigt, jag avskyr nämligen praktik och det beror främst på att jag trivs i skolan med pluggandet, jag vill inte bli lärare. Det kanske jag inte nämnt förut föresten? Nåja, jag får förklara mig senare för nu måste jag börja göra mig iordning. Efteråt ska jag till Jonas jobb en sväng, lämna hans mat han glömt hemma och dricka en kopp kaffe, sen blir det hem och fortsätta plugga. Hörs senare!


Bokcirkel

Satt och kollade runt lite, boktipset och googlade. Vill verkligen starta en bokcirkel! Varför vill ingen annan det som jag känner? Varför är det bara jag bland mina vänner som älskar att läsa mycket? Vill vill vill.
Idag blev det en del plugg och en massa läsande, en lugn dag och det har varit skönt. Bianca har vart lite deppig idag, tror det var för att mamma åkte, hon blev ju hennes nattkompis. Jag har dock sett till att hon har ätit och sen har jag matat henne med vatten så nu mår hon lite bättre. Nu är det kväll!


Mer än ögat ser av Melissa Marr



"Aislinn lever i två världar, den verkliga - och den osynliga. Hon uppvaktas av två unga män. Den ene är av kött och blod, den andre är en underskön sommarkung som vill se henne som sin brud. Hon måste bara välja..."

Jag har aldrig varit ett fan av fantasy men det här var en riktigt bra ungdomsfantasy som jag kan tänka mig att ungdomarna gillar. Jag tyckte dock att titeln var rätt trist, jag menar tänk på sagan om ringen och liknande filmer. Dem hade ju knappast blivit så stora om de hade hetat som den här. Mer än ögat ser låter som någon dålig thriller från 90-talet. Låt er inte avskräckas från titeln utan läs den! 

"Han suckade, hällde solskenet ur handen och fångade upp det med den andra utan att titta. Du är en av oss nu. Ett sommarväsen. Även om du inte var det, skulle du fortfarande vara min, fortfarande höra samman med oss. Du drack av vårt vin med mig. Har du inte läst om det i dina böcker, Aislinn? Drick aldrig med oknytt".

Betyg: 4/5


Tisdag

Godmorgon,

Jag skulle ha åkt till Bergskolan idag eftersom det är där jag ska ha min praktik men det blev inställt och framskjutet till imorgon så jag somnade om och vaknade nu, rätt skönt faktiskt. Mamma har åkt hem nu också, känns trist, men nästa gång ska hon stanna längre! Idag får det istället bli att plugga och slappa lite men först blir det frukost!


Vanlig brevskrivning!

Brevskrivning är verkligen något som glömts bort sen datorn mailandet kom!! Kommer ni inte ihåg vad roligt det var när man kom hem från skolan och hittade ett brev i brevlådan, om ni hade brevvänner vill säga. Mycket mer uppskattat än ett mail! Jag har i alla fall, som jag skrev förut, skaffat brevvänner nu. Jag har en i England, Sarah, som jag skrivit med ett tag och nu har jag precis skrivit ett brev till Zambia, till Aggnes! Jag står på en lista som skickas ut till massor av människor, eller jag kommer stå med på 14 av dem listorna som skickas ut så jag får brev lite då och då men jag väljer ut dem som jag är mest intresserad av och som verkar ha liknande intressen som jag. Annars skulle jag få slita ut mig med brevskrivande och jag måste ju ha tid átt skriva också! :). Om ni känner att ni vill ha någon att skriva med men inte vet hur ni ska gå tillväga, maila mig så skickar jag länken där jag anmälde mig! Det kostar visserligen pengar men för mig har det vart värt det.


Färdighetsträningen

Godmorgon,

Måndagmorgon och veckan är igång igen fast jag har ingen skola den här veckan, skönt! Däremot måste jag skriva en studiesammanfattning till på söndag och en novell med övningar till så lite finns det att göra. Idag är det färdighetsträning som gäller, jag tänkte förklara för er vad som hände, nu har jag dragit ut på det. Jag kände mig utanför gruppen direkt! Hittade ingen jag kunde prata med, alla verkar trevliga men samtidigt har vi alla våra diagnoser och till min hör att jag känner mig utanför och som att alla är otrevliga och därför bestämde jag mig för att inte gå dit något mer. Men det kändes bättre efter att jag pratat med Jonas och min psykolog och jag har nu bestämt mig för att ta mig dit varje måndag trots att det inte känns bra för mig, för även om det inte känns bra i det här fallet så är det bra!


Måsen

Nu är jag hemma och teatern var helt underbar! Ni måste se den, ni kommer inte ångra er! Den är rolig, sorgsen och hemsk men ändå så att den berör. Nu ikväll blir det ensam mamma söker, motsatsen till Måsen men ändå ett till måste man måste se. En kort uppdatering men ändå en...


Teater Måsen

Godmorgon,

Har pluggat en stund nu på morgonen och börjat skriva på min novell. Det är svårt när det ska vara självbiografiskt men samtidigt, vad spelar det för roll om det blir en del fiktion? Det är ju ingen som vet om det har hänt mig eller inte. Det är ju det som är tjusningen med att läsa böcker, ibland är det helt självbiografiska, ibland är det baserat på en sann berättelse och ibland är det bara fiktion.

Idag ska vi vara kulturella och gå och se Måsen på norrbottens teatern. Jag ville överaska mamma lite när hon nu är här och hälsar på och köpte därför biljetter till den. Hoppas den är bra! Vi hörs senare.


Shopping och födelsedagsfika

Inte vet jag vad jag hade förväntat mig men kanske något åt håller att Rickard Palm skulle stå och i ett hörn och säga Positivt. Det hade varit roligt! Nu stod han bara och prata med viktiga snubbar men jag fick i alla fall se han på riktigt. Annars var det trist på svts öppet hus!! Inte alls som när nsd och kuriren hade det, där var det håll i gång, om det nu kan vara det på sådana tillställningar. Vi gick på stan istället och jag hittade ett par skor, köpte också hem vitaminer och flourtabletter - viktiga saker för kroppen!


För mina promenader i höst, 600 kr på stadium.

På eftermiddagen var vi till Jonas föräldrar, de bjöd på fika eftersom jag fyllt år och jag fick presentkort på H&M. Snällt!


Lördag

Godmorgon,

Det blev en del plugg igår kväll, jag kunde inte låta bli så vid halv 10 satt jag mig skrev min komplettering till svenska som andraspråks kursen. Jag fick komplettering för att jag var borta i torsdags när jag var sjuk. Ändå vaknade jag vid 7 imorse och var pigg, skönt! Idag ska vi ner på stan, svt har öppet hus och Rickard Palm kommer dit!! Min idol, haha. Jag ägnar inlägget åt honom och lägger in ett klipp som visar vilken otur han haft att göra bort sig väldigt många gånger som nyhetsuppläsare.


Mindfullness

Jag och psykologen pratade om närvaro i det man gör. Det är intressant för hon förstod inte riktigt. När mitt humör svänger, oftast på en sekund så kan jag bli så arg (eller ledsen) att det känns som om jag ska spricka. Det går knappt att beskriva känslan men det känns som om något i mig ska gå sönder och då spänner jag mig ut i det yttersta och kan till och med bli våldsam. Om någon står i vägen, oftast jag själv, kan det gå illa. Det är en impuls, jag hinner inte tänka innan jag gjort något galet. Vi pratade om mindfullness, att vara närvarande i det man gör och hon försökte lirka med att "kan du inte försöka tänka efter en gång till innan du gör något" och liknande men jag kan inte det. Allt sker på impuls och det kanske är svårt för den som aldrig varit med om det att fatta men det går inte att tänka efter en gång till eftersom det känns som enda utvägen just då, antingen att göra illa någon annan eller sig själv, tyvärr blir det ju oftast jag själv som får ta smällen.

Nu för tiden skär jag mig aldrig, det har jag inte gjort på flera år. Nu är det mer galna saker som att banka huvudet i väggen eller riva av håret för att förflytta smärtan. Det låter helt galet och som om jag är ett verkligt psykfall, kanske jag är det just då, men just då vill jag bara få bort den smärta jag känner vid bröstet därför att det blir för mycket. Denna vecka har jag i hemuppgift i färdighetsträningen att hålla i en sten och känna på den och försöka att endast tänka på den. Det är ett steg i mindfullness. Försök själva, det är inte lätt, man tänker på en massa annat men när en tanke kommer så notera den och skjut bort den och återgå till stenen.


Inga livstecken av Inger Frimansson



"Det är den 2 januari som livet kantrar.
De har precis firat nyår tillsammans, det är ett par dagar kvar på jullovet. De hänger hemma hos Siri, snackar lite, ska kanske hyra en film.
Då reser sig Andreas och går. Ingen förstår någonting. Allra minst hans flickvän, Olivia.
Vart gick Andreas? Varför hör han inte av sig?
Efter ett par dygn kopplas polisen in".


Ja vad ska man säga? Jag har visserligen växt ifrån den ålder när man älskade ungdomsböckerna men jag borde ju ändå kunna säga om det är en bra bok för ungdomar att läsa? Men jag vet inte, jag tyckte den var rätt kass skriven. Den kunde ha varit mer spännande om den hade slutat annorlunda också men det är möjligt att ungdomarna tycker om den, men inte jag!

Betyg: 2/5


Fredag

Godmorgon,

Sov inte bra inatt men tydligen, enligt mamma, hade jag skrattat och när hon frågade vad jag skrattade åt hade jag svarat "Jag lärde...att cykla" och sen hade jag asflabbat. Yes, jag konverserar även på nätterna. Men jag har sovit en stund tills nu så jag är inte så trött än i alla fall och tur det.

Idag ska jag ner på stan och köpa nya skor, jag ska också gå till bibblo och låna böcker och det blir väll att vandra runt på stan med mamma. Klockan 3 ska jag till min psykolog, känns lite nervöst, har inte varit hos henne sen i maj och det var bara två gånger då eftersom det är en ny jag fått. Jag har aldrig tidigare trivts med någon jag haft men hon verkar helt okej! Vi får höras senare!


Presenter

Nu är mobilkameran laddad men tyvärr hade jag redan packat upp den fina presentförpackningen med Burberry Brit och bodylotion som jag fick av min syster och hennes barn :) Om ni minns skrev jag för några veckor sen att jag önskade mig den, den luktar så gott, sockerdricka + att Blondinbella använder den parfymen! Av mamma och min andra syster fick jag pengar så imorgon ska jag åka ner på stan och köpa nya promenad skor. Av Jonas, som inte alls kan hålla hemligt vad han köpt fick jag en tavla. Det är en alldeles speciell tavla. I somras var vi till kronan på "konst i det gröna" och då blev jag helt förälskad i Jonas kompis systers tavlor, hon målar så vacker. Tyvärr var inte den tavla jag ville ha till salu men nu hade alltså Jonas gjort en specialbeställning och jag har självklart tagit ett kort på den och jag lägger även ut det kort hon har målat utifrån.


Är det inte vacker så säg! Den föreställer givetvis Bianca.


Min födelsedag

Förlåt för dålig uppdatering. Jag är nämligen både sjuk och fyller år idag! Ingen vidare kombination och dessutom är batterierna i kameran slut så inga bilder har jag att bjuda på från dagen (inte för att jag har gjort något!) men senare ska jag i alla fall visa vad jag har fått!
Jonas har ju jobbat idag så vi började morgonen med kaffe på sängen och paketöppning, resten av dagen har jag bara vilat så att jag ska bli frisk. Jag har lyckats plugga lite grann också eftersom jag missade lektionerna idag och skulle göra kompletteringar då. I helgen blir det mer firande men nu vill jag bara sooova! Återkommer senare med bilder.


Svininfluensan

Många av mina kompisar och bekanta har ju i flera dagar nu legat hemma med väldigt hög feber, behöver inte vara den nya influensan men alla antar ju det. Jag hade bestämt mig för att inte bli sjuk eftersom jag inte har tid för det, jag har så himla mycket att göra! Igår vaknade jag med världens munsår, den sticker och är allmänt oskön. Det brukar vara ett första tecken på att jag håller på att få en förkylning. När jag satt på jobbet på kvällen nös jag en gång och sen började det rinna! Usch och fy säger jag bara, jag har verkligen inte tid. Idag ska jag jobba 11.30-13.00 och sen måste jag plugga inför seminarium och redovisning imorgon och sen jobbar jag 17.30-21.00 ikväll. Ge mig krafter att klara dagen!!!!


Tisdag

Godmorgon,

Var helt slut igår! Höll på att somna hela kvällen, läste lite, såg tv emellanåt och till sist orkade jag inte vara vaken något mer. Idag ska mamma till hennes förra grannar när hon bodde här och sova där, det passar bra eftersom jag har skola 10.15-14.30 och sen jobbar jag 17.30-21.00. Det blir en lång dag idag, jag har dessutom redovisning, usch! Vi hörs senare!


Måndag

Så var veckan igång igen! Känner mig jätte trött och inte alls beredd för allt som ska ske denna vecka, nåja, det ordnar sig nog på något sätt. Nu på morgonen har jag varit och jobbat en sväng (läs 5 min), det var ett klassrumsbesök jag hade inplanerat så jag och mamma tog en promenad till skolan. Efter det gick vi till apoteket och inhandlade värktabletter och köpte en limpa på fiket där. Det fanns en skylt där det stod: "Fruktlimpa, SUCCE!". Det var fylld med luft ungefär så jag undrar vilken succe den egentligen har varit?

Nu ska jag plugga en stund och sedan blir det att åka iväg på färdighetsträningen. Jag vet att jag sa förra veckan att jag inte skulle dit något mer men allt är så himla komplicerat och om jag orkar ska jag berätta någon dag! Det lovar jag, men idag ska jag i alla fall dit klockan 14.00-15.45. Efter det ska jag möta upp Jonas när han slutar jobba och vi ska gå och göra en hemlig sak! :D


Söndag

Godmorgon,

Jag har pluggat hela förmiddagen, det är redovisningsplugg om teckenspråk, det är analys av berättarperspektivet och lite förberedeler för redovisningen av den skönlitterära boken. Mamma gick iväg på en promenad till dollar store, egentligen ville hon nog att jag skulle följa med men jag har så mycket att göra och sen kan jag erkänna att det är lite för långt att gå dit bort, jag är lat helt enkelt! Jonas åkte iväg till stan, han skulle bland annat förbi biblioteket åt mig, gulligt av honom! Nej nu ska jag plugga en stund till och sedan ta en dusch.


Listan av E. Lockhart



"Adam (men det räknas inte)
Ben (men han visste ingenting)
Tommy (men det var omöjligt)
Chase (men det var bara som han inbillade sig)
Sky (men han hade en annan)
Michael (men Gud vad jag inte ville det)
Angelo (men det var bara en date)
Billy (men han ringde aldrig)
Jackson (ja, okej, han var min pojkvän, fråga inte mer om det)
Noel (men det var bara ett rykte)
Cabbie (men jag är tveksam)

Innan någon som kollar på listan får för sig att jag är värsta slampan (eller möjligen inbillar sig att jag är fantastiskt populär) vill jag bara påpeka att den innehåller absolut varenda kille som jag har haft minsta lilla något-slags-någonting med. Det finns killar som jag aldrig kysst med på listan. Och killar som jag inte ens har pratat med. Min terapeut doktor Z sa att jag inte fick utelämna någon. Jag var tvungen att gå i terapi hos henne efter att ha fått fem panikångestattacker inom loppet av tio dagar.

Förövrigt samma tio dagar som jag:
1. förlorade min pojkvän
2. förlorade min bästa vän
3. förlorade mina andra vänner
4. drack min första öl
5. blev underkänd på ett matteprov
6. blev en beryktad slampa som folk skrev taskiga saker om på toaletten"


En ungdomsbok som variation. Den var ju bra och jag tror säkert att ungdomar skulle tycka att den var bra! För mig kändes det bara lite kliché på något sätt, att ungdomsböcker alltid handlar om kärlek, utstötthet och liknande saker. Hm. Dock tyckte jag den var skriven på ett roligt sätt, i texten har den fotnoter ni vet som när man skriver en vetenskaplig rapport men skillnaden är att där skriver man referenser men hon har skrivit en vidare förklaring längst ner på sidan vilket gör att man inte läser sidorna uppifrån och ned utan måste hoppa lite, men det ger bra variation vilket gör att man orkar läsa den!

Betyg: 3/5


Lördag

Jag har inte skrivit på hela dagen, jag vet, fast ni har väll bättre för er än att kolla min blogg varje timme? ;). Anledningen till det är att mamma har kommit på besök från Arboga och jag har umgåtts med henne hela dagen, vi har dock inte gjort något speciellt utan mest pratat, tagit det lugnt och lagat mat. Mamma är suuuuperstressad och undrar hela tiden om hon kan hjälpa till med något men nej hon får sitta still helt enkelt och vänta. Det är väl svårt när man är van att hela tiden vara igång. Nu ska jag återgå till den kära familjen och vi hörs kanske imorgon!


Fredag

Godmorgon,

Just nu tvättar jag och pluggar. Det är rätt mycket att göra idag inför nästa veckas lektioner men också att städa upp här hemma eftersom mamma kommer på besök imorgon från Arboga! Ska bli jätte roligt eftersom jag saknat henne. Idag ska jag hinna med att skriva ner vad jag ska säga om boken (från förra inlägget) tätt intill dagarna av Mustafa Can på tisdagens redovisning men jag måste också börja skriva på min analys av berättarperspektivet. Om jag hinner ska jag smått börja läsa in mig på torsdagens seminarium men annars ska som sagt resten av dagen ägnas åt att städa och liknande.


Tätt intill dagarna av Mustafa Can



"När Mustafa Can sagt de avslutande orden, Mor jag älskar dig, i sitt Sommarprogram 2003, brakade Sveriges Radios växel samman. Aldrig i programmets historia har så många lyssnare ringt och tackat för ett fantastiskt program.

Knappt två år senare är Güllü Can död.

Hon föddes i Kurdistan någon gång i slutet på 1930-talet, födde sju barn som dog och åtta som överlevde. Utvandrade till Sverige på 1970-talet, död på Skövde lasarett i januari 2005.

Vem var hon?

I sökandet efter sin mor når Mustafa Can fram till en värld av uppdämda och gömda känslor, av uppoffring och ensamhet, skam och förlåtelse, hem och hemlöshet. Men också till identitet, villkorslös kärlek och människans förmåga att resa sig ur nederlaget".

En helt underbar bok och berättelse om utvandringen från ett kärt land. Mustafas föräldrar utvandrade på grund av fattigdomen i Turkiet, till Sverige, för att tjäna pengar så att de skulle kunna försörja inte bara sin egen familj utan även släkt och vänner i hemlandet men också för att de skulle kunna spara ihop pengar så att de än dag skulle kunna flytta hem igen. Det blev dock aldrig så att de flyttade hem eftersom andra och tredje generationens invandrare växte upp i Sverige och valde att stanna kvar. När Mustafas mor dött insåg han hur lite han visste om hennes liv i Turkiet och i Sverige och bestämde sig för att ta reda på vem hon egentligen var, om ni vill veta vem hon var så får ni läsa boken! På tisdag ska jag ha en redovisning av den i skolan, det blir spännande att berätta för de andra i klassen.

Betyg: 3/5


Torsdag

Godmorgon,

Jag är så trött! Det blev ingen Ungfilm igår eftersom jag hade migrän men till jobbet lyckades jag ta mig. När jag kom hem blev det ett avsnitt av True Blood och sen hade jag väldigt svårt att somna, var helt speedad och så skulle jag upp vid fem, det är ju typiskt! Idag är det skola 8.15-11.45, efter det ska jag plugga och sen är det återigen jobb mellan 17.30-21.00. Får se hur jag ska lyckas hålla mig vaken? Kaffe!


Plugg, ungfilm och jobb

Godmorgon,

Just nu pluggas det för fullt här hemma eftersom jag på eftermiddagen ska till kulturens hus för årets ungfilm som anordnats. Det är Jonas mamma som anordnar allt och förra året var det riktigt roligt. Gillade dock inte Dogge som konferencier och han är ju i år också...Jag drar med mig Carro dit och kollar på filmer som ungdomar i vår ålder gjort. Halv 6 ska jag vara på jobbet och jobba till 9 så därför är det en fullspäckad dag men det är bara roligt! Nu måste jag fortsätta men gå gärna in på UngFilms hemsida och kom dit! :D


Nu är skolan igång på allvar

Jag är helt slut nu! Det var en lång dag, många är vana att arbeta 8 timmar eller längre varje dag men själv är vi i skolan högst två dagar i veckan och det är inte ens heldagar så man blir lat....och helt slut när man väl är det! :). Nu har min extra kurs i skapande svenska också satt igång, fick ett mail idag så då är det bara att börja planera. Den kursen kommer jag att läsa helt på distans den här terminen eftersom lektionerna gick ihop med mina vanliga. Det är rätt mycket nu med skolan på 150% och arbete. Men det ska fungera, det är bara två månader det är så här, sen lugnar det ner sig något igen. Till nästa vecka ska jag ha analyserat en novell samt gett respons på den, jag ska redovisa min valda skönlitterära bok på tisdag och redovisa mitt valda ämne "teckenspråk" på torsdag. Till den sista uppgiften ska det skrivas en rapport också, måste hinna med allt på något sätt. Planering! Det är allt som krävs. Nu är det i alla fall kväll och då ska jag ta det lugnt.


Tisdag

Godmorgon,

Det känns något bättre idag mot gårdagskvällen. Jag sitter i skolan och bloggar. Kvart över 8 hade jag ett klassrumsbesök som gick rätt dåligt, hatar när man blir så nervös så man kommer av sig, speciellt när man representerar någon annan! Dessutom var det två tjejer från mitt jobb i den klassen och jag får alltid för mig att dem/och andra fnissar åt mig, vet ej om dem gjorde det. Hoppas det går bättre nu kvart över 10 då jag också har ett besök. Efter det ska jag och hämta ut min svenskatenta och sen ska jag plugga lite. Kl. 13.00-16.15 har jag lektion och sen är dagen slut! Ska bli riktigt skönt, jag tycker inte om tidiga morgnar på skolan, det är skönare att vara hemma och ta det lugnt på morgonen. Nu ska jag börja bege mig mot lektionssalen.


Färdighetsträning....?

Orkar inte berätta nu, allt gick åt helvete men det är ju den vanliga oturen för mig. Orkar inte bry mig längre, jag är väll frisk då, får intala mig själv det så att jag klarar av det här livet som jag är dömd till att leva. Det blir nog ingen färdighetsträning för mig i alla fall och jag är för trött för att skriva om något annat. Måste ta tag i att planera inför klassrumsbesöken imorgon, vad jag ska ta upp och så. Vi hörs kanske imorrn.


Måndag

Godmorgon,

Nu på förmiddagen blir det att plugga, dels gå igenom material inför morgondagens lektioner men också planera klassrumsbesöken jag ska utföra imorgon innan skolan börjar. Ska också läsa inför torsdagens lektioner eftersom det blir en heldag på skolan imorrn som faller bort. Klockan 14.00 ska jag på min första dbt behandling, är lite nervös men det ska nog gå bra. Om jag orkar skriver jag senare hur det gick, annars får det vänta till imorgon. Nu ska jag sätta fart så jag hinner med allt jag planerat!


Jobb

Kom hem för en stund sen från första passet på jobbet, det gick bra men man får rätt ont i halsen av att prata så mycket i telefon igen (arbetade förut på Telias support) och sen kan det vara rätt trist att upprepa samma saker men det är ett helt okej jobb och jag trivs. Nu sitter jag och ser på ensam mamma söker, det är ett av mina favoritprogram och jag har följt alla säsonger. Det kan verka löjligt men det är rätt roligt att se på, roligt med nya mammor, Ulrika, Madeleine och Helena.


Förra årets mammor (hittade ingen bild på de nya mammorna)


Söndag

Godmorgon,

Just nu tvättar jag allt eftersom Bianca då fick loppor så det är rätt mycket tvätt. Annars blir det en lugn dag med en del pluggande. Klockan 16.00-19.00 har jag mitt första pass på jobbet, hoppas det går bra! Jag är lite smått nervös men det är man ju alltid de första gångerna man ska göra någonting nytt. Har inte mycket mer att tillägga just nu....


Lördag

Just nu är det kulturnatten i Luleå men jag tyckte inte det var något bra program, ingenting som jag intresserades av så det blir inte av för oss att gå på det. Däremot var vi ner på stan och handlade, ett hängslås till förrådet, nya kaffekoppar, nya örhängen och loppmedel. Ja, för Bianca har fått loppor, fatta vad äckligt! Och då finns dem ju här överallt hemma, smittar sånt över till människor? Fast då kanske det skulle stå på loppmedelsförpackningar. Nu håller i alla fall Jonas på att dammsuga för fullt här hemma, allt måste ju behandlas som katten ligger på och eftersom det är så litet här så är det allt. Sängkläder, filtar och täcken till tvätten osv. Fräscht!


Pipetter med loppmedel


Godmorgon Bianca

Det blev ingen fest, istället var vi en sväng till Jonas föräldrar och rensade bland Jonas saker eftersom de ska flytta snart och inte har plats för allt. Det var rätt roligt att se alla saker som Jonas gjort när han var liten, teckningar, historier osv. Nu ser vi på scarface men tänkte visa en bild jag tog imorse medan jag pluggade.


Fredag

Pluggade hela morgonen så blev jag klar med uppgifterna till tisdagens lektion, skönt! Efter det började läsa en bok, en skönlitterär bok, som vi ska ha läst i kursen till den 17/9 - den verkar okej hittills. Har fått schema nu på jobbet och jobbar en helt del :S Vissa dagar är heldagar men ändå inte, vi ska göra klassrumsbesök och ge information och det innebär att det är i början av varje pass och en dag har jag alla pass!!! Börjar 8.15, sen är nästa 10.15, nästa 13.00, nästa 14.45 och sista 16.30...kul...Vad ska man hitta på mellan passen då? Dessutom är min mamma på besök då men jag får väl släpa med henne och hitta på något emellan.

Ikväll har jag lite att välja mellan vad jag kan göra. Antingen så är det fest på Porsön eller på Kallkällan eller så stannar jag hemma? Det sista alternativet lockar mest just nu, är jätte trött och borde läsa igenom alla papper under morgondagen men humöret kan ju förändras. Vi får se.


Den sista prärievargen av Michael Connelly



"Harry Bosch har verkligen ställt till det för sig den här gången. Han får inte bo kvar i sitt hus som blivit utdömt efter jordbävningen. Hans kvinna har lämnat honom. Han dricker för mycket. Han har blivit avstängd från sitt jobb vid Los Angeles-polisen för att han attackerat en överordnad. Polisen tvingar honom till samtalsterapi hos en psykiater. Och trots att han i det längsta värjer sig måste han till sist konfronteras med sitt livs stora trauma - det ouppklarade mordet på hans mamma, en prostituerad kvinna i Hollywood, som begicks när han bara var tolv år. Han inser att han inte kan gå vidare förrän han fått veta sanningen om det förflutna.

Bosch söker upp människor som fanns i moderns krets. Han märker snart att mordet aldrig blev ordentligt utrett. Någon med stort inflytande inom polisen lyckades lägga locket på. Men alla spår pekar mot samhällets högsta skikt och Bosch har tagit på sig ett livsfarligt uppdrag...".


Helt okej deckare att läsa. Om man följt serien om Harry Bosch vet man att hans mamma mördades när han var liten och eftersom han är utbildad kriminalare har man väll kunnat lista ut att han någon gång skull ta på sig uppdraget att hitta mördaren. Det är en spännande utredning och ingår inte i hans uppgifter, först och främst därför att han är sjukskriven, han gör alltså en otillåten privat utredning. Ibland kan jag tycka att han ställer till det onödigt mycket för sig själv men samtidigt så måste han göra det därför att de högre makterna tar sig för mycket frihet i samhället och följer inte alls lagarna själva.

Betyg: 3/5


Torsdag

Godmorgon,

Idag ska jag ha mina första lektioner för terminen, vi börjar väldigt sent jämfört med andra men jag skulle tro att det beror på att vi skulle studera in en massa inför idag. Vi börjar med en kurs som heter "svenska som andraspråk". Har lektion pass 2 och 3 och sen ska jag hem! Jonas jobbar kväll idag så det blir en ensam kväll men då får jag läsa igenom alla papper till nya jobbet, ska ha läst allt till på söndag så det är ju perfekt.
Vi hörs senare!


En glad tjej

Nu hör ni från en glad Jonna! Jag klarade grammtiktentan!!! Jag såg mailet nu när jag kom hem och det gör mig väldigt lycklig för det hade ju vart urtrist att sätta sig att plugga till den igen senare i höst. Grattis till mig.

Nu till annat. Jag kom precis hem från mitt nya jobb och allt kändes bra. På hemvägen kom Jonas och mötte mig och då övade jag i hur jag ska prata när jag ringer och besöker klasser för att ge information. För er som missat det så ska jag under två månaders tid arbeta med att få ut information om folkbokföring till nya studenter som flyttat till en ny stad. Så, slätt och enkelt eller vad man nu brukar säga?

Nu är jag jätte hungrig och ska äta och se kvarteret skatan, sen blir det en lång dusch och missa inte att ikväll börjar efterlyst kl. 21.00 och sen är det True Blood! Hörs imorgon.


Onsdag

Godmorgon!

Det var jätte roligt att träffa Carro igår och därför tänkte jag göra det idag också men först efter lunch. Vi planerade en massa saker som vi ska göra till hösten, bland annat larv och cesar men mer om det när det närmar sig. Vi ska plugga klart inför lektionen imorrn, det blev ju inte så mycket gjort igår i och med att vi inte sett varann sedan i början av juni så idag blir det hårdplugg. Klockan 4 ska jag på min första arbetsdag på nya jobbet, eller det är ett informationsmöte och vi ska skriva kontrakt, spännande! Jag berättar såklart allt senare. Nu ska jag se några avsnitt av kvarteret skatan, det är ett roligt program om ni missat det?


Problem med acne

Nu skriver jag i alla fall ett till inlägg idag men det är för att jag blev så himla ledsen idag. Eller egentligen orkar jag inte bry mig men det är så dumt gjort. Nu är det så, och de flesta av er vet det redan att jag i många år har lidit av acne. Jag har använt alla receptfria + receptbelagda salvor som finns + fått repetbelagda tabletter men ingenting hjälper och så är det för vissa. Det försvinner helt enkelt inte, en dag gör de det förhoppningsvis. (Nu använder jag acne drops och det lindrar!). Nåja, jag har mått otroligt dåligt av det här problemet och blivit retad för det, den största självmordsorsaken i Sverige är faktiskt problem med acne, att man inte längre står ut med sitt utseende. Jag känner ingen annan med det här problemet och det var en lättnad när jag fick veta att "Blondinbella" har exakt samma problem som jag. Det är inspirerande att en sådan snygg tjej faktiskt har ett hudproblem och vad hon gör för att få bort det.

Idag när vi satt i skolan, X hade kommit dit och vi satt vid varsin dator. Han frågar oss om vi hört talas om Blondinbella. Jag som läser hennes blogg regelbundet svarar ja och han säger att jag ska komma och titta. Det är en bild som hon la ut på bloggen för ett tag sen för att inspirera andra tjejer och killar med liknande problem, en bild på henne utan smink och där hennes acne syns tydligt. Hon la ut den för att vi inte ska skämmas för att vi har ett medicinskt problem men Aftonbladet gjorde om det "som vanligt", till något negativt. I alla fall drar X kommentaren, "ser hon verkligen ut sådär. Tänk vad smink kan göra osv..." Jag sitter bredvid han, vi går i samma klass. Han har sett mig minst tre dagar i veckan i två år och borde? veta att jag har acne. Osmart? Eller en pik? Eller så tänker han inte....Jag skulle i alla fall inte börja prata om hur fult det är med tjocka människor om någon i min närhet var överviktig eller att platta bröst är fult...Ni förstår poängen? Alla har vi olika komplex med oss själva och vissa av mår otroligt dåligt av det, något som en som inte vet inte kan förstå men som man ändå borde veta. Jag skulle skämmas över att säga en sån sak till någon som själv led av det, men det är ju jag.


Snyggt? Nej! Obotoligt? Ja.


Tisdag

Godmorgon,

Jag vet att jag inte skriver 100 gånger om dagen som andra bloggare men jag har brist på fantasi att skriva just nu så ni får ta det om det bara blir ett inlägg om dagen, fast rätt som det är kommer det fler :). Just nu håller jag på att tvätta, har bara en maskin kvar. Det är ju något som är riktigt dåligt med det här huset, det finns bara en tvättmaskin! Det tar alltså timmar att tvätta eller så får man göra som jag, dela upp tvätten och tvätta två gånger i veckan. En annan dålig sak med huset är att det vart strömavbrott tre dagar på raken nu men bara i vår korridor, om ni minns för cirka ett halvår sen så var det samma sak då. Men nu ska det förhoppningsvis fungera, det var en elektriker här igår och han visade mig hur jag ska skulle göra nästa gång det blev så.

Senare idag ska jag till skolan och möta upp bästa Carolina! Vi ska plugga inför skolstarten på torsdag. Det ska läsas tre artiklar, ta ut citat från dem som vi sen ska diskutera på lektionen. Det kanske dyker upp en annan klasskompis också men han visste inte. Skönt att komma hemifrån i alla fall och möta folk! Nu ska jag hämta tvätten!