Vuxenpsykiatrin

Jag känner mig rätt krasslig. Jag tror att jag fick solsting igår för det känns som jag har feber och jag är otroligt trött, har legat och vilat hela dagen och somnat emellanåt. Eller så tar jag igen mig efter att ha haft roligt i helgen? Min kropp fungerar ju så, annars är jag ju jämt trött men för en gångs skull har jag känt mig pigg och full av livslust men sen kom allt idag istället.

Imorgon ska jag till vuxenpsykiatrin igen. Jag har inte någon större lust men jag måste ju om jag ska få en plats på behandling till hösten. Jag känner bara inte för att prata med en kurator, det känns bara som att byta ner sig. Från att ha gått hos en psykiater i 1,5 år till att gå hos en kurator, som dessutom inte kan speciellt mycket. Sist jag såg henne kändes det som om hon citerade någon bok varje gång hon skulle säga något smart. Hoppas att jag inte behöver sitta där i 2 timmar i alla fall, det gjorde jag förra gången men då var det mest jag som pratade och hon verkade rätt less när jag gick, önska mig lycka till i alla fall!


Änglarösten av Arnaldur Indriðason



"Julen står för dörren när en anställd på ett stort hotell i Reykjavik hittas mördad. Han verkar ha levt ett ensamt och islolerat liv. Men det visar sig att han som ung var en mycket lovande barnstjärna, hårt driven av sin pappa, med en strålande karriär framför sig. Ända till dess han blev tonåring och rösten försvann för gott mitt under en konsert...Vem kan ha ha haft intresse av att ta livet av denna enstöring?".


När jag läste baksidan på boken trodde jag först att han blivit stum men riktigt så var det ju inte. För att förklara bättre så var han Islands bästa sopran i en gosskör och i tonåren kom han i målbrottet. Ni som vet hur tonerna fungerar så kan sopraner sjunga väldigt högt och ljust, inte många killar som kan det men det är väl rätt vanligt när de är små, hur som så är det svårt att träna upp en sådan tonart.

Tredje boken i serien om poliskommisarie Erlendur och böckerna blir bara bättre och bättre! Liksom de andra två har den här boken vunnit ett pris, nämligen the Martin Beck award. Läs dem alla! Nu ska jag läsa lite annat emellan som omväxling.

Betyg: 4/5


Söndag

Godmorgon,

Jag brände mig i ansiktet också såg jag nu på morgonen, är helt röd under ögonen. Usch usch. Idag får jag hålla mig ifrån solen så att det inte blir värre.

Det var trevligt igår förutom att dem glömde min mat, den kom två timmar senare. Vi fick världens bästa kommentar "Har du också beställt?", -Nej jag tycker om att kolla på när andra äter. Lite onödigt! Rekommenderar inte den restaurangen efter det här, inkompetent personal.

Idag blir det plugg, tvätt och städ.


Mara, tårta och middag

Nu är jag hemma från maran. Jonas mamma vann, fast bara med 10 min. Vad varmt det är ute! Jag har bränt mig på axlarna, mindre roligt men annars var det varmt och skönt att sitta ute i solen och kolla på alla människor som sprang. Det var några som fick åka ambulans också, de fick nog värmeslag i hettan.

Efteråt var vi hos Jonas föräldrar och fikade för hans pappa fyller år idag och ikväll ska vi ut och äta på färjan. Nu måste jag hoppa i duschen och göra mig iordning men vi hörs imorgon!


Lördag

Godmorgon,

Filmen var jätte bra, det enda dåliga var att det var en "hopp" film vilket gör att det läskiga dyker upp helt plötsligt. Några tjejer som satt bredvid oss skrek några gånger, det är ganska roande! Efteråt tog vi en promenad hem eftersom bussarna hade slutat gå och vi inte orkade vänta på nattbussen.

Idag ska vi ta oss ut till Porsön och se när Jonas mamma och bror springer statsmaran, de ska tävla och se vem som vinner. HAHA. Vi tänkte ta med oss picknik och sätta oss i gräset och vänta på att dem springer runt stan. Hoppas det blir varmt och skönt väder ute.


Spikmatta

Jag har beställt en spikmatta. Det är en indisk shakti matta, den hjälper till mot stress, sömnbesvär, spänningar, ryggskott, ischias, migrän, depression, låg energi, träningsvärk mm. Jag blev sugen redan när Jonas mamma köpte en för det är så avkopplande att ligga på den men idag slog jag till. Jag går alltid runt på rosa moln när jag köpt saker jag behöver. Jag tror att många av mina problem kommer att försvinna för forskning visar att den faktiskt hjälper. Jag köpte en grön matta och den gröna färgen ger lugn, harmoni och själslig balans.


Bio ikväll

Det blir bio ikväll i alla fall, vi ska se "The haunting in connecticut". Hoppas den är bra, det är i alla fall en rysare men handlingen är densamma som alla andra som görs. Men skillnande är att den är baserad på en sann historia!

"När familjen Campbell flyttar till norra Connecticut märker de snart att deras charmiga sekelskifteshus har en obehaglig historia - inte nog med att det tidigare varit en begravningsbyrå där obegripliga saker inträffat, dessutom var den tidigare ägarens synske son Jonah ett demoniskt sändebud som kunde öppna portarna till den andra sidan för att släppa genom osaliga andeväsen. Nu väntar ofattbar terror när Jonahåtervänder för att släppa lös en ny form av ondska på den oskyldiga och ovetande familjen".


Kvinna i grönt av Arnaldur Indriðason



"Reykjavik växer. Det som för inte så länge sedan var ett sommarstugeområde utanför stan är nu på väg att bli ett nytt villaområde. Här hittar en lekande pojke ett föremål som visar sig vara en bit av ett mänskligt revben. Kriminalpolis Erlendur Sveinsson får hand om utredningen. Man gör bedömningen att skelettet är ett halvsekel gammalt och börjar systematiskt kartlägga vilka som bott i området och får upp några olika spår. Bland annat visar det sig att det levt en man i omårdet vars fästmö försvann spårlöst någon gång under kriget.

Utredningen försvåras av att nästan alla som skulle kunna ha några minnen från den aktuella tiden är döda, men man får tag i en man som berättar att en äldre kvinna som alltid är klädd i grönt, brukar synas i området. Har hon svaret på vem som ligger begravd på platsen?"


Andra delen i Arnaldur Indriðasons serie om kriminalpolisen Erlendur. Även denna bok har utsetts till nordens bästa kriminalroman och jag tycker den var bättre än den första boken, Glasbruket. Jag gillar att följa med i gamla fall från förr som är olösta. Författaren beskriver också händelseförloppet under den tiden, hur allt gick till när personen mördades och ibland märker jag att jag blir förbannad på att polisen inte vet vad som hände när jag vet det, haha. Men då har ju inte läst boken förstås ;). Läs den här serien, den blir bättre och bättre!

Betyg: 4/5


Fredag

Godmorgon,

Idag är det strålande väder ute så jag kanske passar på att lägga mig ute och pluggar senare, vi får se med tanke på min förkylning. Jag ska börja med analysen av en elevtext idag så att jag får det bortgjort, annars händer det inte så mycket idag men det är väl som vanligt. Funderade ett tag att gå på bio men det finns verkligen ingenting att se i den här staden. Fattar inte varför dem inte kan visa alla filmer överallt??!! Hade velat se My bloody valentine i 3D men den kommer såklart inte hit.


Sjuk igen

Usch usch, det är verkligen sjukstuga här hemma just nu och jag själv har blivit sjuk igen! Jag hade alldeles för lite kläder på mig när jag gick till skolan imorse och det blåste och regnade. Jag får skylla mig själv men nu blir det att återgå till tedrickandet och knapprandet på halstabletter. Jag var tvungen att sova en stund när jag kom hem från skolan, annars hade jag varit helt utslagen.

Nu ska jag laga lite mat, det blir bön- och potatissallad. Mums!


Redovisning

Jag försov mig idag och hann därför inte blogga fören nu när jag kom till skolan. Jag och Carro skulle fixa en sista sak till vår redovisning som vi ska ha nu kl. 10.15 så nu sitter vi på skolan och gör det.

Jag hoppas det ska gå bra, jag vet fortfarande inte riktigt vad jag ska säga men det blir säkert bra. Jag blir väll röd i ansiktet som en tomat när jag står där framme och inte får fram rätt ord men det är ju som vanligt när jag ska redovisa, inget ovanligt! Det är föresten synonymer vi har gjort en lektionsplanering av! Wish me luck.


koko idag

Sista lektionen gick verkligen jätte segt och jag var flummigare än någonsin, rent av barnslig. Ibland blir det som att gå på högstadiet igen när både jag och Carro är trötta. Känner ni aldrig så? Nej det är klart, det är bara vi som aldrig växer upp. haha.

Nu måste jag komma på vad jag ska säga på redovisningen imorgon men jag är alldeles för trött för det, jag kanske tar det som det kommer, improviserar lite. Jag  vet ju ungefär vad jag ska säga i alla fall så helt improvisation blir det inte, vi har ju skrivit en rapport. Nej...nu ska jag tvinga mig själv att gå igenom vad jag ska säga!! Eller nej...beslutsångest? Jag målar naglarna istället.


Lunch

Just nu har jag lunch, det blev en yoghurt och en dammsugare, nyttigt va? Eller inte. Nu sitter jag vid en dator utanför lektionssalen och stör mig på en farbror som kär omkring i en sån där tvättbil, sån man skurar golvet med. Han får gärna komma och göra det hemma hos mig, det skulle verkligen behövas!

En lektion kvar och sen ska jag åka ner till biblioteket i stan och låna böcker och sen ska jag hem och läsa. Hoppas att Jonas har varit och köpt vitaminer åt mig, jag ska nämligen pröva att äta B-vitaminer för att se om det är det jag har brist på i och med att jag är så trött. Ska försöka boka tid snart för provtagning så att jag kan se om jag möjligtvis kanske har problem med köldkörteln också så att det inte är det som spökar, vi har dem problemen i familjen.

Nu börjar jag snart! Hejs.


Onsdag

Godmorgon,

Jag tror det regnar ute, har inte vågat kolla än och jag som fortfarande inte köpt ett paraply! Jag ska till skolan idag och då kanske jag får ta bussen men jag ska snart kolla ut så får jag avgöra då! Skola mellan 8.15-14.30 idag, lång dag och sen måste jag träna inför redovisningen jag har imorgon.

Jag har kommit på att jag måste införskaffa en drömtydningsbok för när jag har gjort det kan jag lägga in ytterligare en kategori, nämligen "Mina drömmar".


Drömmar

Sömnen tar mig till en annan värld och hur mycket jag än vill låta bli att sova på dagarna så kan jag inte låta bli. Oftast har jag dem underbaraste drömmarna på dagarna. Idag drömde jag att jag badade vid en strand och det kom en tjej och hämtade mig för att se på när barnen hade ett läger precis vid stranden, de var utklädda till clowner. Det utropades att det var en tävling, jag vet inte riktigt vad det var för tävling, jag ville ändå inte vara med men helt plötsligt började tjejen att putta fram att jag skulle delta. De runt omkring började skrika mitt namn, "Jonna, Jonna, Jonna" och jag försökte skratta bort det och ta mig därifrån. Jag hann inte utan jag blev fasthållen av en ledare som gav mig en tävlingslapp.

Tävlingen pågick i flera veckor, den innebar att man skulle resa runt och samla på sig saker. Man skulle försöka förstöra för varandra och skrämma varandra. Men det var aldrig skrämmande i drömmen för jag tror inte jag någonsin skrattat så mycket som jag gjorde i det verkliga livet. Synd att man måste vakna, det var så roligt.


Glasbruket av Arnaldur Indriðason



"En äldre man hittas mördad i en källarlägenhet i Reykjavik. Bredvid kroppen finns ett kryptiskt meddelande och i hans skrivbord hittar polisen ett foto av en gravsten, och när man lyckas tyda inskriptionen visar det sig att i graven ligger en fyraårig flicka som dog 1968. Med hjälp av fotot nystar polisen upp gamla och nya brott som lett till flera familjetragedier. Samtidigt försvinner en ung kvinna från sitt eget bröllop...


Kriminalpolis Erlendur Sveinsson och hans kollegor står inför ett ovanligt komplicerat och svårt fall som har sina rötter bakåt i en tid då mycket var annorlunda".


Första delen i Arnaldur Indridasons serie om kriminalpolisen Erlendur. Boken har blivit utsedd till norden bästa kriminalroman. Den var bra och spännande men jag har läst bättre böcker som mer förtjänar priset men jag ska absolut fortsätta följa serien. Det var ett komplicerat fall och det var intressant att nysta upp bakgrunden till mordet som visade sig vara mer invecklat än vad man först tror. Jag förundrades över de isländska bokstäverna, väldigt vackra är de, till exempel denna: ð , uttalas "th" som i engelskans "this". Varför kan inte svenska alfabetet vara lite mer som det isländska? Varför måste vi ha vanliga, tråkiga bokstäver?


Betyg: 3/5


Tisdag

Godmorgon,

Mitt internet fungerade inte igår efter att jag kom hem från skolan men det är ingenting som är ovanligt sen vi bytte internetleverantör. Hur som helst så spenderade jag hela kvällen med näsan i en bok istället vilket är mer givande än att slösurfa. Bokrecension dyker också upp snart!

Just nu är jag så trött på grävmaskinerna utanför mitt fönster. De håller på att bygga om hela Björkskata centrum och därför gräver de också utanför mig, jag vet inte riktigt vad de håller på med men det låter illa från 7-16 varje vardag så jag får ont i huvudet. De har spärrat av hela området så att man nu måste gå runt hela konsumbyggnanden för att komma till ingången om man ska handla istället för att gena där nu grävskoporna står. Bygget ska inte vara klart fören till hösten så jag lär få dras med det här hela sommaren och sen får jag ändå ingen nytta av det nybyggda eftersom vi planerar att flytta till dess.

Nu ska jag sätta mig och läsa igenom Lpo94, läroplan för det obligatoriska skolväsendet. Kul va??


Svart eko av Michael Connelly



"Harry Bosch är polis i Los Angeles, beryktad för sina okonventionella och ofta hårdföra metoder. I Svart eko är han suspenderad från den centrala mordkommissionen efter en kontroversiell dödsskjutning och får som brottsutredare i Hollywood hand om ett till synes enkelt fall. En uteliggare och missbrukare hittas död i ett gammalt cementrör utanför staden. Det visar sig att den döde är en av Bosch gamla krigskamrater, en "tunnelråtta" med uppgift att blåsa ut de underjordiska försvarssystemen under byarna i Vietnam. 

Tillsammans med en kvinnlig FBI-agent - och motarbetad av sina egna kollegor - tar Bosch upp jakten på en mördare vars identitet chockar även honom". 

Det första boken i serien om Harry Bosch. Jag känner att jag har stenkoll på alla serier jag följer just nu men satsar som sagt på Peter Robinsons Alan Banks i Storbritannien, Anna Janssons Maria Wern i Sverige och nu Michael Connellys Harry Bosch i USA. Boken var jätte bra och spännande och jag längtar till jag lagt vantarna på den andra delen, antingen att jag lånar den från biblioteket eller jag köper hem den, får se vad som går fortast. Läs denna serie!! 

Betyg: 5/5 

Uppdate: Måste nog tillägga där att jag planerar att börja med en till serie av Arnaldur Indridason om Isländsk polis och så läser jag ju Simon Becketts deckare men dem kanske räknas som fristående? Ni kommer säkert att bli helt förvirrade av alla serier jag försöker följa, förlåt!


Måndag

Godmorgon,

Idag ska jag till skolan och plugga tillsammans med Carro, måste också göra kompletteringen, orkade inte med den igår. Har jag redan gett upp? Nej, måste kämpa nu, det är bara två veckor kvar av skolan, knappt det. Senare på eftermiddagen ska jag åka och handla, det är helt tomt i kylskået, det ekar precis som i bokrecensionen som dyker upp strax.

Detta händer i Luleå vecka 22;

Tisdag 26 maj: Meditation med Pia Janson i biblioteket, kulturens hus kl. 18.30. Fri entré.

Torsdag 28 maj: Elevkonsert från kulturskolan, Lilla salen, kulturens hus kl. 19.00. Fri entré.

Lördag 30 maj + söndag 31 maj: Luleå rytmik- och balettförenings show "Dörren till Narnia", stora salen, kulturens hus kl. 15.00 och 18.00. Biljettpris: 125 kr. Beställ biljetter här.


Skadeglädje av att läsa om Jonnas liv?

Jag vill att alla som läser den här bloggen för sin egen skadeglädje kan sluta med det på en gång, ni kommer inte få ut något av det. Ni kan inte förstöra mitt liv något mer för det värsta har redan hänt nu. Jag tror att ni en dag kommer straffas tillbaka för det ni gör. Jag vet att många förut har blivit utstötta, inte haft några vänner och nu när de har det så passar de på att göra likadant mot andra, mänskligt? Men oj så fegt och orättvist om man vill att samhället ska fortsätta fungera, men å andra sidan så tänker människan enbart på sig själv i sådana situationer och jag antar att det känns bra att göra det tillbaka mot någon. Men en dag kommer alla att inse att ni är falska och lämna er och då kommer ni att inse att livet skulle blivit mycket bättre om ni lärt er av det ni gått igenom och inte gjort likadant.

Jag tar inte åt mig av det ni gjort och nu menar jag speciellt en person. Jag är glad att du inte vill vara med mig nu när jag vet hur falsk du är. Det enda som spelar någon roll nu för mig är att jag får träffa min syster, jag behöver inga falska kompisar, då har jag hellre inga med vetenskapen att ni kanske någon dag själva kommer att få känna hur det känns att bli utstött, även om ni känt det förut, kommer ni få känna det igen eftersom ni inte lärt er något av de hårda sidorna i livet. Sluta läs min blogg, du vill inte ha något med mig att göra och därför behöver du heller inte bry dig om vad som sker i mitt liv!


Söndag

Godmorgon Söndag,

Idag mår jag bättre förutom att jag är väldigt trött men idag ska jag inte sova på dagen för jag gör det bara värre för mig själv om jag ska fortsätta så, jag förstör min dygnsrytm och det blir jobbigt när jag är i skolan på dagarna. Håller just nu på att tvätta, en mindre rolig söndagssyssla. Senare måste jag plugga lite, bland annat pyssla ihop spelet till vår redovisning på torsdag och göra en komplettering jag fick när jag var borta i onsdags men annars blir det att ta det lugnt. Hade hoppats på fint väder så jag hade kunnat ligga på baksidan men det ser inte ut så just nu i alla fall.


Feber

Har minst 38 graders feber, hittar inte termometern men sånt känns ju. Jonas kom på ett nytt ord idag "temprometer", han kom inte på vad det hette när jag ringde honom tidigare.

Nu dricker jag grönt indiskt te och läser men har inte riktigt ro i kroppen då jag både är kokhet och trött. Ikväll är det i alla fall brottet och straffer 22.55 på svt, missa inte det! Det är en bra serie.


Evelina av Hanna Christenson



"EVELINA är ensam. Hon hatar varje skoldag hon tvingas utstå. Men när hennes familj flyttar till en mindre ort och Evelina börjar gymnasiet förändras allt. Hon blir inbjuden till de populära tjejernas gäng och utanförskapet blir oväntat nog hennes sista problem.

MALIN är, och har alltid varit, skolans hackkyckling. Men höstterminen på gymnasiet visar sig bli helt annorlunda än vad hon väntat sig. Ända till ett oväntat mörker kommer över hennes liv och Malin börjar fundera på den enklaste vägen ut.

SUSANNA är vacker och populär. Alla killar vill ha henne, och alla tjejer vill vara i hennes skor. Aldrig hade hon trott att hon under hösten skulle tvingas göra ett val som skulle kunna förändra hennes liv för alltid.

Tre tjejer. Tre sammanflätade livsöden. Tre avgörande beslut..."


Den tredje ungdomsboken jag tar mig an för att sätta mig in i den "kulturen". Jag är säker på att ungdomar älskar den här typen av böcker men jag kan inte rå för att jag tycker att den är alldeles för förutsägbar. Det typiska helt enkelt, en mobbad tjej som plötsligt blir cool och börjar mobba istället men sen inser sitt misstag och bli kompis med den mobbade... Den handlar helt enkelt om att inse att det är insidan som räknas och att lägga det ytliga på hatthyllan och uppskatta det man har i livet. Men som sagt, ungdomarna älskar förmodligen sådana här böcker så jag ska väl inte ge den alltför hård kritik.

Betyg: 3/5


Ibland får livet en dramatisk vändning

Det finns vissa saker man inte kan skriva i bloggen, vissa saker som är alldeles för privata för att skrivas om offentligt. Jag skriver ju visserligen om när jag mår dåligt men tro mig det finns värre saker än mitt självdestruktiva beteende jag skulle kunna skriva om. Jag är medveten om jag inte varit särskilt pigg den här veckan, förutom att jag är sjuk så har det hänt massor av saker som vänt upp och ner på mitt liv, som en klok människa sagt denna vecka "Man lär sig uppskatta livet bättre" och det gör man verkligen. Man lär sig också uppskatta sin familj och sina vänner, just nu vill jag bara att det ska bli den 11:e så jag kan åka ner till min familj.

Det positiva som fört med sig är att min syster fått en son, som kanske ska heta Samuel. Det är ett fint namn som skulle passa bra men de har inte riktigt bestämt sig än. Sedan tidigare har hon Jonathan som fyller 2 år i juni. Igår satt han och såg på tv när jag ringde och jag frågade vad han såg på och vad hunden på tv hette, han satt tyst som han brukar när jag ringer för han lyssnar så koncentrerat vad jag säger men så plötsligt skrek han glatt "Nämen" och slog sig på knäna (enligt vad mamma berättade). Han är så lillgammal just nu, är inne i den fasen och det är så gulligt!


Fredag

Godmorgon,

Känns som om huvudet ska sprängas, har feber och är täppt i näsan men idag måste jag till skolan och göra klart grupparbetet. Vila får jag göra i helgen helt enkelt. Som tur är så har jag inga lektioner på ett tag så att jag inte missar mer utan kan bli frisk först. Efter skolan ska jag till biblioteket och låna böcker för läsning i helgen, hoppas det blir fint väder också så att jag kan sitta ute! Måste också köpa en bikini i helgen, jag får inte dra ut på det för då kommer jag att glömma.

Twillight får föresten 4/5 av mig. Den var riktigt bra, undras varför jag har dragit ut på att se den? Kanske för att den verkade så fjantig men det enda minuset den får är för att det var lite väl gulligull i vissa delar och sånt tycker jag inte om.


Otrogen på öppen gata av Belinda Olsson



"Nyhetschefen Agata Hansson är tillbaka och knappt har gravidchocken lagt sig förrän det är dags för bebischock. Ut kom en stilig liten kille, Alex. Han är fantastisk, förstås, men varför skriker han så mycket? Och varför måste det göra så ont i tuttarna? Agata kan inte hjälpa det, knappt har den lilla familjen kommit hem från BB förrän hon börjar längta tillbaka till jobbet.

När kvällstidningen kallar hoppar hon gladeligen in några dagar och flyr mammalunken. Där möter hon den unga snygga vikarien Andy. Lite flirt har väl ingen småbarnsmamma dött av? Dessutom har Agata och Teo, hennes sambo, förvandlats till två vällingkokare som hellre däckar i soffan än hänger från kristallkronan i sexuellt avancerade övningar. Och plötsligt blir allting så komplicerat. Mammaledigheten har invaderats av lögner, svek och ett hemligt möte på toaletten".

Som jag skrev tidigare idag så var boken väldigt rolig att läsa och därför gick det också fort. Ibland blev man förbannad på hur Agata agerade, både mot sin man och sitt barn men jag antar att det är de som är meningen med boken. Rolig och sorglig läsning under ledigheten!
Första boken i serien heter "Gravidchock! Reporter erkänner.

Betyg: 4/5


Twillight

Är helt tung i huvudet av förkylningen, skulle inte ha satt mig ute idag, höll på att frysa ihjäl och nu har jag fått rethosta. Förutom det så måste jag ta mig till skolan imorgon och göra klart grupparbetet vilket jag inte ser fram emot men det kan bli skönt att få det avklarat.

Nu ska jag snart mysa ner mig i sängen med glass och se twillight. Jag har inte sett den än, har inte sett så mycket film alls på sista tiden när jag tänker efter, ligger efter!! Man får passa på när man är sjuk, då ska man ju ha tid till det också. Någon som har sett den? Vad tyckte ni?


Chic-lit

Läser just nu "Otrogen på öppen gata" av Belinda Olsson och den verkar jätte rolig, jag skrattar mycket i alla fall. Den handlar om en nyhetschef, Agata, som blir gravid och föder ett barn men det är inte så spännande som hon trodde det skulle vara utan också mycket ansvar, blöjbyten och matande.

När jag läser den här blir jag sugen på lite typisk chick-lit emellan alla deckare så jag bara måste införskaffa bland annat "en shopaholic i new york". Det är ju flera år sen jag läste "En shopaholics bekännelser" och den var verkligen jätte bra. Jag rekommenderar Sophie Kinsellas böcker;
En shopaholics bekännelser
En shopaholic i new york
En shopaholic får en syster
En shopaholic i väntans tider

Andra böcker av Kinsella;
Mina hemligheter (har jag läst och den är otroligt bra!)
Karriär och köksbesvär
Mitt nya jag


Torsdag

Godmorgon,

Idag är det Kristi Himmelsfärd, röd dag, och Jonas är ledig från jobbet. Jag vaknade redan tjugo över 3, hade ont i halsen igen och kunde inte sova mer. Ska ta en tupplur lite senare. Röd dag ja, då finns det ingenting att göra och jag som egentligen behöver låna nya böcker men det får jag göra imorgon helt enkelt. Annars blir det att ta en promenad till Jonas bror och låna trimmern, det blir att raka av Jonas hår ikväll så att det kan växa ut normalt och inte ojämt som det gör just nu.

Väntar på att min syster ska ringa, hoppas idag eller imorgon men hon är nog väldigt trött efter operationen så hon behöver vila mycket.


Jag har blivit moster igen!

Idag, kl. 10.19 blev jag moster åt en liten pojke!! Jonathan har fått en lillebror och han ska tydligen likna honom jätte mycket. Teoretiskt sett är de tvillingar eftersom dem kommer från "samma sats" ;). Det var min mamma som fick ringa och berätta det för min syster hamnade på intensiven och fick opereras, men nu mår hon bra men behöver vila. Nu ska jag börja räkna ner dagarna till jag får åka och träffa mina små gullungar!
13 juni och 20 maj är dem bästa dagarna som finns!


Dödens kemi av Simon Beckett


"David Hunter var en gång i tiden en mycket framstående forensisk antropolog men en personlig tragedi gjorde han avbröt sin karriär. Nu lever han ett lugnt och tillbakadraget liv som läkare i en lite by i Norfolk utan en tanke på att återvända till sitt forna yrke.
När de svårt stympade liken av två unga kvinnor hittas vänder sig den lokala polisen till Hunter för att få hjälp. Motvilligt låter han sig övertalas och snart har han dragits in i en fullkomlig mardröm av rädsla, desperation och ond bråd död. För att få stopp på en brutal och hänsynslös mördare måste han uppbringa all sin kunskap. Men han är inte beredd på det höga pris han tvingas betala - eller de fruktansvärda följder som ett enda litet misstag kommer att leda till!"

Simon Beckett är verkligen en ny favoritförfattare, det är spänning på hög nivå! Det var roligt att få följa en läkares synpunkt under mordutredningarna för en gångs skull och det var ett bra uppbrott från de andra deckarböcker jag älskar. Nu fattas bara att få följa mördarna själva. Titeln refererar till Hunters arbete, som en av landets och världens bästa antropologer kan han genom kemin i kroppen se när offret dog osv. Denna bok rekommenderar jag!

Betyg: 5/5


Sjuk men måste plugga

Sjuk, Sjuk, Sjuk! Feber och ont i halsen, det är den årliga sommarförkylningen misstänker jag. Jag blir alltid sjuk den här tiden för förra året var jag på praktik när jag blev sjuk minns jag. Var tvungen att vara borta 1 dag men sen tvingade jag mig att gå tillbaka fast snoret rann, stackars ungar men man vill ju inte behöva göra om praktiken. Det var också i maj förra året.

Igår sov jag nästan hela dagen, idag har jag i alla fall lyckats skriva upp punkter på vad jag ska träna extra på inom grammatiken, dvs det jag inte kan.
SATSANALYS
TSRO-adverbial
Predikativer

ORDKLASSER
Substantiv (kasus: Grundform och Genetiv)
Adjektiv (Positiv, komparativ och superlativ)
Verb (Infinitiv, presens, preteritum och supinum + tempusformerna) Hjälpverben (Perfekt, Pluskvamperfekt, futurm)
Particip (presensparticip och Preteritumparticip)
Pronomen (personligt pronomen och Possesiva pronomen)
Adverb (Innehållsadverb och Satsadverb)
Prepositioner
Konjunktioner
Subjunktioner

Ordbildning
Morfem

Jag kan böja men anledningen till att jag måste träna på kasus och liknande är för att jag måste lära mig vad böjningar heter för rätt som det är kan det komma en fråga; "Böj i supinum", inte nu så enkelt men då vet inte jag vad supinum är...


predikativerna som spökar i halsen

Kommer nog att bli hemma från skolan imorgon i alla fall. Jag har sovit hela dagen men har fått feber och halsont är inte borta. Nu är Jonas på väg hem med halstabletter i alla fall. Mellan sovandet har jag i alla fall roat mig med att tänka att jag sätter ut primära satsdelar under meningar, det är några jag absolut inte har någon koll på, t.ex predikativ objektiv eller nåt sånt, vad är det? Jag fattar liksom vad subjekt, predikat och objekt är, jag vet också vilket som är det fitiva verbet men sen när det kommer en mening som slutar med: om jag inte förstå....då blir det krångligt.

Jag har en ny favoritförfattare, Simon Beckett! Jag älskar hans bok hittills.


Sjuk

Jag är sjuk, halsont och början till förkylning känns i bihålorna. Det är ju typiskt att man blir det när man har som mest att göra. Vaknade kl. 3 av att jag hade jätte ont i halsen så jag fick gå upp och ta en alvedon och dricka grönt te för sova kunde jag inte göra, kändes som rakblad i halsen. Jag måste införskaffa halstabletter! Tur att jag är ledig idag så jag kan försöka bli frisk till imorgon för jag kan inte missa skolan, då kommer jag att förstå ännu mindre.

Idag kommer det att bli mycket vila!


Den brinnande flickan av Mark Billingham


"För tjugo år sedan försökte någon sätta eld på den unga Jessica Clarke. Hon överlevde, men förvisades till ett liv i isolering och smärtsamma plågor. En man erkände sig genast skyldig och dömdes till ett långt fängelsestraff.

Carol Chamberlain som var ansvarig polis vid tillfället får plötsligt anonyma meddelanden som antyder att det var någon annan som låg bakom det fruktansvärda övergreppet. Hon vänder sig till kriminalkommissarie Tom Thorne för att få hjälp och han ser det som ett välkommet avbrott i den utredning om bråk mellan rivaliserande gäng i norra London han just nu håller på med. Vad han inte anar är att fallet med den brinnande flickan kan komma att dra in honom i en värld av hat, ondska och organiserad brottslighet som är mer skrämmande och fasansfull än någonting annat han tidigare har upplevt".


Den här boken är den första jag läser av Billingham men jag tyckte den var väldigt förvirrande. Först tyckte jag att den verkade otroligt bra men det var så många namn att komma ihåg att jag ibland var tvungen att läsa om sidan för att förstå, därav har det också tagit lite tid att läsa den. Handlingen var spännande men ett minus är att jag trodde att det mer skulle handla om "den brinnande flickan" än vad den gjorde. Hon var mer ett av brotten som begåtts, vilket var synd med tanke på titeln. Läs den om ni tycker den verkar bra, men jag rekommenderar den inte jätte starkt.

Betyg: 2/5


Bokat flygbiljett

Nu är jag hemma igen. Vi hann göra rätt mycket på grupparbetet och sen satte vi oss ute i solen och glassade, fast inte med glass utan med en chokladboll och kaffe! Det är härligt med sommar.

Nu har jag bokat flygbiljett ner också, ska till Arboga en sväng. Jag åker till Stockholm 11/6 och därifrån till Västerås, hem åker jag 22/6. Jag längtar ju efter Jonathan och han fyller år i den svängen också så det passar bra och så hinner jag träffa lilla bebisen som föds snart.

Nu ska jag läsa lite.


Måndag

Godmorgon,

Jag skulle egentligen haft skola idag men min lärares pappa har dött så det är inställt både idag och imorgon, tråkigt! Vi ska istället ha dubbelpass på onsdag och måndag. Jag ska ändå till skolan och göra grupparbetet med Carro, synonymer har vi valt att arbeta om. Tänkte också planera inför onsdagens två lektioner då också eftersom en av dem är grammatikstuga (ungefär som ett seminarium).

Nu ska jag göra mig iordning och bege mig. Ha en bra dag!


Lök- och kokossoppa

Just nu ser jag på Niklas Mat och jag blir alltid så väldigt sugen på någonting när jag ser på det! Jätte jobbigt men matlagningsprogram är det bästa jag vet att se på tv. Dock brukar jag aldrig testa laga maten själv, det är så väldigt avancerad mat oftast och dit har jag inte kommit än fast jag tycker själv att jag är väldigt duktig på matlagning....om man får säga så?

I ett av programmen så diskuterade Niklas om naturliga råvaror eftersom alla färdiga produker som vi köper i affären består mest av tillsatser. Till exempel i grönsaksbuljong så är det bara 3,9 % grönsaker, det är ju helt sjukt! Han gjorde egen buljong, fisk- och kycklingbuljong. Om jag hade haft lite mer pengar hade jag definitivt gjort det men det är dyrt att köpa en hel kyckling som man bara ska koka, för det är ju saften från den och grönsakerna som är buljongen. Någon gång kanske! Ett bra tips han gav var i alla fall att om man ska göra tacos så behöver man inte köpa den färdiga kryddpåsen som finns utan man kan läsa på förpackningen vilka kryddor den innehåller för man har säkert dem hemma, helt onödigt köp och dessutom dyrt! Köp heller aldrig färdig guacamole för den innehåller bara 0,9 % avoccado, resten är tillsatser, gör egen istället - den är enkel att göra!

Har ingen bild på dagens middag men recept kan ni få;
Lök- och kokossoppa

4 port:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
2 burkar kokosmjölk
2 buljongtärningar
peppar
citronsaft
räkor

Gör såhär;
Skala och hacka lök och vitlök. Fräsa löken i olja i cirka 10 min så att den blir mjuk. Häll i kokosmjölk och buljongtärningar (gärna då egen om ni orkar :) och koka i 20 min. Använd sedan en stavmixer för att göra soppan slät, peppra, häll i citronsaft och räkor. Servera med bröd om ni vill.


Sol-Britt svarar på allt

Låg ute på baksidan och läste "den brinnande flickan" och sen kom Jonas med aftonbladet och bilagan. Sol-Britt rules, ni har väl inte missat henne?
"Vart har jag lagt mina 14 000?"
Svar: "I en byrålåda".

Man är ju dum om man inte kollat överallt hemma!! Men hon rullar ändå och jag facineras av att läsa hennes spalt. Sen är ju horoskåp och korsorden också trevliga. Tydligen blir det ingen kärlek för mig denna vecka utan bara vänskap!
Brände dock mig på vaderna och axlarna, låg för länge med näsan i tidningen.


Söndag

Det var verkligen inte rätt låt som vann, fast å andra sidan var det inte någon som var sådär wow i mina öron. Ni får ursäkta att jag skrev att Arash skulle sjunga för Turkiet, det var ju Azerbadjan! Mitt fel.

Just nu håller jag på att tvätta och efter det ska jag lägga mig ute i solen och plugga och läsa. Ska ligga där hela dagen tänkte jag för det är ju tråk-söndag! Det är jätte fint väder ute redan nu fast klockan bara är 06.40, det är så härligt när man verkligen märker att det har blivit sommar! Jag har hittat en plätt på baksidan som jag kan ligga på också, som utsikt har jag spanjorernas våning i 11:an, där har dem hängt upp ett STORT tygstycke där det står: BUILDING 9 SUCKS (mitt hus).


Eurovision song contest 2009

Nyss kom det inflygande en stor jäkla humla. Jag är ju en riktig djurvän men dem är så himla närgågna dem där djuren, det är inte bra för dem. Den fick dö en icke smärtsam död, jag tror den lärde sig ett och annat eftersom den blev smälld av grammatikblocket.

Ikväll är det Eurovision song contest och självklart ska jag se det även om jag önskat dem skulle ha skickat Pihlman istället. Fast å andra sidan kanske Ryssland hade startat krig mot Sverige då.
Förutom svenska Marlena som tävlar för Sverige så är Arash med ikväll, han tävlar för sitt hemland Turkiet. Även Dita Von Teese har hittat vägen till en sångkarriär, om ni inte vet vem hon är så kan jag informera om att hon en är känd strippa (brulesk, den finare sorten), underklädesmodell + vanlig modell osv och hon varit gift med Marilyn Manson!


Dita Von Teese


Arash


P Bros Tingeling


Varsågod

Ärlighet varar längst, istället för att dra ut på det. Jag vet att jag inte är samma människa som för några år sen eller för bara ett halvår sen men de misstag jag har gjort ska jag tydligen dras med för resten av mitt liv, det får jag acceptera. Jag får också acceptera min ensamhet och att mitt sällskap består av Bianca, böcker och skolarbete - jag kan överleva, jag kommer kanske överleva.

Jag säger detta till er för att det sårar något otroligt. Var ärliga om ni inte är beredda att umgås med en människa, om ni inte tål den människan istället för att ljuga - annars drar ni bara ut på den personens lidande. Om ni berättar kan den människan gå vidare istället för att fortsätta hoppas på att ni någon gång ska vilja vara med henne/honom.

Det kanske är roligt att såra en människa? Ni kanske finner det roande att få ge igen för det den personen gjort mot er eller för hur ni behandlade i allmänhet men det är inte mänskligt. Ni om någon, som blivit behandlade så borde veta hur mycket det sårar. Själv, vid 21 års ålder orkar jag inte mer efter att ha blivit behandlad så hela livet - Ni har lyckats att förstöra mitt liv helt och håller!


Decembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo


"Jag vet att jag inte bor i en grotta och det är krig och jag blir våldtagen av soldater och det kryper flugor som lägger ägg i öppna sår på min arm, men det är ändå orättvist.
Så jävla orättvist.
Varför har jag fått all skit?

På nätter ligger Jenny och grubblar. Varför blir hon alltid vald som tredje sist på gympan? Varför pratar kompisarna bara om killar och varför vill ingen kille hångla med henne? Varför är hon ett fetto som hatar sitt meningslösa liv?
Jenny gör upp en plan. Hon ska bli smal. Efter sommarlovet ska alla få se. Hon kan inte misslyckas om hon följer sitt superschema. Man kan ju inte bli fet om man äter noll procent fett".



En väldigt gripande ungdomsbok som rörde mig till tårar. En familjemedlem till mig lider av bulimi och därför känner jag igen alla de känslor som Jennys anhöriga uttrycker i boken men jag tror inte att någon kan förstå hur personen med bulimi känner sig. Vi andra tror att det bara är att sluta men det är det inte för dem uppfattar inte sin kropp så som vi gör. Om man säger till någon med anorexia eller bulimi att den är smal, tunn eller påpekar att den har gått ner i vikt då blir personen glad fast vi hade andra tankar med dem orden.

Betyg: 5/5. Var noga med att inte ungomarna som läser denna får för sig att börja banta! Jag minns själv hur det var i tonåren när jag läste böcker och börja härma efter för att få bort ångesten.


Fika på porsöns kollo

Efter att jag kollat klart på nätet bestämde jag mig för att ta en tur till porsöns kollo. Det ser i alla fall ut som ett kollo eller som jag trodde förut att det var, ett fängelse. Där bor en bekant till mig som jag inte träffat på ett tag. Vi drack kaffe och te och diskuterade svininfluensan. Jag anser ju mig ha blivit smittad idag. Jag och Carro satt mest och flamsade medan han smsade med sin flört men på det stora hela var det trevligt.

En lite mindre trevlig sak fick jag dock reda på. I höstas träffade vi en kille på krogen som vi började prata med för han kände en kompis till Carro, nåja efter det har vi bara hälsat på skolan när vi setts men tydligen har han varit med i en motorcykelolycka och fått amputera ett ben! Jag blev jätte ledsen för hans skull för det kan ju faktiskt hända vem som helst i ens närhet!


Porsöns åretrunt koloni

Efter fikat åkte jag in till stan och hängde på Jonas jobb. Jag fick se ett videosamtal där just när dem satte på kameran kom en tjej in och tappade något i golvet (en servis, en vas eller dylikt) så det sa KRASCH! Alla började skratta jätte mycket, gick bara inte att hålla sig.


Jag blir smittad!

Nu är vi klara med det vi skulle göra idag och klockan är bara halv 11, vad ska jag göra nu då? Jonas slutar inte fören 4 och vi ska handla då, vi brukar ju göra det på fredagar, en rutin. Det går inte att fördriva tiden vid datorn heller, det är hur tråkigt som helst att sitta här. Man har liksom kollat allt efter 10 min och sen kollar man allt igen och igen och till slut känns det meningslöst. Carro sitter bredvid mig och snorar så jag funderar starkt på att köpa en skyddsmask för jag oroar mig över att det är svininfluensan hon har!

Eller som det stod i en tidning som var utlagd på tjuvtittat.
Är du rädd för att få svininfluensan?
Man: Nej, jag äter inte kött!

Haha, klockrent. Nej men då är det ju ingen fara att du smittas!


Fredag

Godmorgon,

Idag ska det vara 15 grader och skinande sol! Jag ska ta en promenad till skolan och träffa Carro och vi ska smått börja på grupparbetet, äntligen! Sen ska jag plugga lite grammatik också, kanske att vi kan hjälpa varandra med det svåra i övningsboken. Jag gjorde ju ingenting igår i och med att jag sträckläste efter att jag kommit hem från stan.

Ikväll ska jag se Phantoms som jag köpte hem i förra veckan, har inte riktigt varit filmsugen den här veckan så den har fått stå i bokhyllan och dammat. Ska försöka att gå på bio i helgen också för jag vill se filmen motstånd men vi får se hur det blir med den saken. Hörs sen!


Må döden sova av Anna Jansson


"En mystisk bilolycka som kanske inte är någon olycka, kvinnor som får hallucinationer och sår som inte vill läka...

Ett självmord och ett mord utlöser ett intensivt polispådrag och kriminalkomissarie Maria Wern pressas hårt av sin chef under den märkliga utredningen. I centrum för händelserna står Cheironkliniken, en välrenommerad institution som hjälper barnlösa par med provrörsbefruktning.
Kliniken ägs och leds av Per Göthe, en man med fläckfritt förflutet och internationell ryktbarhet. Vad kan han ha med dessa mystiska sjukdomsfall och ruskiga mord att göra? Eller är det så att läkemedelsföretaget OKTA kanske har ett finger med i spelet.
I en gastkramande upplösning avslöjas hur girighet och avund orskar katastrofer när människor leker med andras liv och slår mynt av andras olycka".


Tredje boken i serien om Maria Wern. Denna bok var mycket mer spännande än de andra två och jag kunde bara inte lägga den ifrån mig utan har sträckläst den idag. Ett minus den får är att det är väldigt mycket stavfel i boken. Det jag skrivit ovanför inom "pippifåglar" är det som står på bokens baksida, bokens handling och där får boken också ett minus eftersom de för det första egentligen har skrivit Marie fast hon heter Maria och för det andra som ni kan läsa är att Per Göthe äger kliniken men så är inte fallet, det är hans bror Samuel Göthe som äger den. Det är jätte viktigt att man innan, man ger ut en bok kollar upp sådana här saker. Det sägs att varje författare har cirka 20 personer som läser boken innan den trycks och säljs men sådana här saker kan man bara inte missa!

Betyg: 4/5 för handlingen och ett - för språket!

Nu blir det inte att läsa fler böcker i Maria Wern serien på ett tag så håll ut! ;). Det blir lite andra böcker där emellan.


Bloopers

Måste bara göra ett helt inlägg på detta ämne med videoklipp för även om det var två dagar sen jag la upp klippen på Rikard Palm så har jag fortfarande inte slutat skratta och jag måste ju dela med mig av detta glädjeämne till er läsare! Ett gott skratt förlänger livet! Enjoy:

Det bästa av Rikard Palm


Skrattanfall i direksändning


Nyhetsankare släpper sig i direktsändning


Några av dem bästa från tv4


Dagdrömmer

Jag somnade en stund mellan 6-8, jätte skönt för jag sov otroligt djupt och känner mig utvilad! Jag ska till och med ta en promenad in till stan nu på en stund tänkte jag. Det är jätte fint väder så varför inte? Det känns som sommar ute, tänk att kunna ha en sommarstuga att åka till med strand, brygga och vatten precis bredvid. Att få dagarna ligga och lata sig i solen, arbeta i grönsakslandet eller i ett växthus fyllt med fina blommor och sen när solen gått ner få grilla och ta ett kvällsdopp från bryggan, härligt! Jag drömmer mig bort.


Torsdag

Halv 2 vaknade jag nu i natt! Det verkar som om dessa sömnbesvär går i familjen, varken min mamma eller min syster sover särskilt mycket och nu de senaste åren har även jag tilldragit mig detta. Jag kunde bara inte somna om, det var varmt och jag kunde inte öppna fönstret för att svalka för då skulle Jonas vaknat så efter att ha legat en halvtimme gick jag upp tog en banan och la mig för att läsa. SUCK!

Idag är jag i alla fall ledig från skolan så jag tänkte åka in till biblioteket och låna hem nya böcker, är väldigt sugen på Simon Becketts böcker så får se om dem finns inne. Sen ska jag fortsätta träna på syntax. Annars blir det en lugn dag.


Alla de stillsamma döda av Anna Jansson



"I den flimrande tevebelysningen ser han konturerna av hennes kropp. Ängsliga rörelser styr hennes vandring från fönster till fönster. Det är som om hon anat hans närvaro. De grå ögonen spanar ut i mörkret. Ser rakt på honom utan att se, bländad av sitt eget ljus. Varför plågar han sig med att se henne? Skulle han ha böjt sig för sitt öde, nöjt sig med mindre än att hämnas? Tanken är honom lika vämjelig som det mänskliga kadaver han just styckat, lika motbjudande som han egen vanställda kropp.


En man har anmälts försvunnen. Hustrun Rosmarie Haag, söker upp kriminalinspektör Maria Wern. Det som från början verkar vara ett runtinärende utvecklas med skrämmande hastighet till en av de värsta utredningar länskrim ställts inför. Med minskade resurser och under svår tidspress söker man en mördare. En människa som inte har något mera att förlora och därför inte skyr några medel".


Andra boken i serien om Maria Wern. I denna bok har Maria befodrats till kriminalinspektör vilket ger henne större ansvar under utredningen och även denna gång bli hon personligt drabbad av fallet hon ska lösa. Lite trist handling måste jag säga vilket gör boken seg att läsa under vissa delar. Jag blir också frustrerad på att hon orkar vara tillsammans med sin man, som jag anser bara förstör för henne! Det blir ofta så att jag blir så indragen i en bok att jag blir "en av dem" och stör mig därför på vissa karaktärer.


Betyg: 3/5 men ett måste att läsas om man ska följa hela serien!


Skola och fika

Hemma från skolan och tur var det att jag kom dit idag för nu förstår jag syntax mycket bättre än igår i alla fall. Man ska alltså inte vara borta från lektionerna för det är enklare att fatta om man läser och sen får det förklarat av läraren, det är svårt att plugga in på egen hand.

Carro var sjuk idag så det blev inget gjort på grupparbetet, men vi har ju tid till det nästa vecka också så det är inte så farligt. Istället tog jag en fika med två klasskompisar, Liz och Lina. Vi diskuterade mest grammatik men det blir lätt så eftersom man inte förstår och vill vara säker på att dem andra heller inte gör det eller om det gör få en förklaring till varför det är på det sättet.
Ni kanske tycker att jag klagar rätt mycket på grammatik men ändå har valt att bli svenskalärare? :) Då ska jag berätta för er att för det bara är 1 grammatikkurs på 3 terminer, dvs 7,5 hp. Resten är skrivande, läsande, litteraturhistoria, B uppsats osv - ROLIGA SAKER! :D Idag fick jag ett mail också att dem behandlar min extra kurs jag sökt till hösten - skapande svenska, hoppas jag får veta snart om jag kommer in!


Onsdag

Godmorgon,

Idag SKA jag till skolan! Lektion alltså 10.15-11.45 och sen plugg efter det med Carro.

Jag lägger upp några roliga klipp ni kan kolla på där nyhetuppläsaren Rikard Palm gör bort sig, han förgyller min dag;

 


Kväller

Just nu känner jag bara för att dra täcket över huvudet och glömma bort allt vad primära satser är för något! Jag vill ha sommarlov nu. Inte behöva plugga sånt som ändå inte vill fastna i min hjärna, om jag frågar snällt kanske jag får ha boken på tentan så kan jag ta lov nu? Eller kanske inte...

Nu tar jag och läser resten av kvällen i alla fall, jag får ta tag i det svåra imorgon igen så får vi se vart vägen bär och om den håller. Hejs!


Syntax

Det blev ingen skola för min del idag. Jag tvärslocknade till halv tio, i och för sig hade jag hunnit men då hade jag fått stressa. Jag har försökt plugga på egen hand, vilket inte är det enklaste och det är därför jag avskyr att vara borta från skolan! Fraser hit och dit, substantivfras, adjektivfras, prepositionsfras, satsanalys, predikat, subjekt, objekt, TSRO-adverbial, satsadverbial, predikativer, huvudsatser och bisatser. Varför ska man kunna sånt egentligen? Det är ju inte så att jag, när jag skriver en text, tänker "å här det ska det ju vara en adjektivfras" eller "det här är ett satsadverbial. Löjligt.

Det är ju heller inte så enkelt att substantivfras eller nominalfras som det egentligen heter, eftersom den också innehåller pronomen, kan sättas ut under en mening som: Flickan var arg - hon var arg. Nej för i meningen finns också ett huvudord och tilläggen till det attribut, framförställda attribut och efterställda attribut. Det är heller inte slut där eftersom de framförställda attributen kan vara av olika slag, de kan vara adjektiv (adjektivfraser) och kallas då adjektivattribut och ibland finns det mer än ett framförställt attribut. Framförställda atribut kan också vara artikel, genetivattribut, bestämmarattribut och epitet. Samma sak gäller med efterställda attribut, satsformatattribut, prepositionsattribut, infinitivattribut, adverbfrasattribut och apposition. 

Har ni läst hela texten? Grattis.  


Tisdag

Jag har fått alldeles för lite sömn inatt, vaknade nämligen halv 3 och kunde inte somna efter det, nu en dusch senare är jag ju pigg men om några timmar lär det ju vara värre med den saken. Igår roade vi oss med frågesport på nätet, det är bra träning för historia, geografi, film osv. Jonas är så självsäker men oss emellan så är han rätt kass ;).

Idag har jag skola 10.15-11.45 och efter det ska jag och Carro påbörja vårt grupparbete, som ska redovisas om cirka 2 veckor. Det vore bra om man blev klar med det den här veckan så man kan koncentrera sig på tentan sen helt och hållet. Jag måste hinna ikapp med träningsuppgifterna också, igår när jag skulle börja med dem jag missade förra veckan la sig Bianca på mitt block just när jag skulle börja skriva (hon gör alltid det!) och vägrade flytta på sig. Jag har inte hjärta att ta bort henne för man ska ju klappa djuren minst en halvtimme varje dag för deras välmående och pälsens skull och man föser bort henne kan hon tjura resten av kvällen och jag uppskattar att gosa med henne.

Nu blir det att dricka kaffe!


Stum sitter guden av Anna Jansson



"Mannen hängde stelt med en rännsnara runt halsen. Skjortan var söndersliten, buken genomstungen med ett grovt spjut. Oförskämda vita flingor landade i mannens hår. Kanske naturens eget sätt att dölja det inträffade - ett midvinterblot.


Polisassistent Maria Wern och hennes kollegor står handfallna inför den bestialitet de möter. Ett liknande mord inträffade i Uppsala nio år tidigare. Mördaren hade den gången omkommit i en bilbrand. Kan det trots allt finnas något samband?


Tack vare Marias kamp och envishet tonar bilden av en mördare fram - en människa sviken och förnedrad till den punkt där verkligheten ger plats för vansinnet. Men det blir en kamp där Maria är nära att mista allt som betyder något för henne".


För ett tag sen recenserade jag Anna Janssons "främmande fågel", den boken är någonstans i mitten av den här serien om polisassistent Maria Wern. Boken var så bra och spännande att jag bestämde mig för att läsa hela serien och denna bok, "Stum sitter guden" är den första.


Man måste nästan läsa hela serien, inte bara en bok och följa Wern, både i hennes privatliv och på arbetet, för det är riktigt spännande. I denna bok är hon gift med Krister och de har två barn, Emil och Linda men förhållandet mellan henne och Krister är på sprickningsgränsen eftersom hennes svärmor inte låter dem vara ifred. När de till exempel bestämmer sig för att ha en lugn, skön weekend i Paris får svärmodern plötsligt kramper i hjärtat och de tvingas stanna hemma men när helgen är slut så försvinner kramperna lika plötsligt. Maria får inte mycket sömn under denna julhelg och får heller inte mycket tid att träffa sina barn på grund av de råa mordet. Mordet tycks också ha någon sorts koppling till nordiska mytologin och stor koppling till Maria själv.


"Främmande fågel" vill jag minnas att jag gav 5/5 i betyg. Denna får 3/5, den var inte lika spännande men eftersom jag vet att böckerna blir bättre så tänker jag fortsätta läsa serien. Detta var Anna Janssons första bok i serien och därför kan jag förstå om den är lite sämre, man växer ju in i rollen som författare! Man lär sig väldigt mycket om nordisk mytologi vilket är ett stort +, repetition från mellanstadiet.


Grammatikspel

På lektionen diskuterade vi olika lärstilar, vilka som var bra och vilka konsekvenser och nackdelar det fanns med dem. Det är intressant detta med att lära ut för de flesta är ju vana med fömedlingspedagogik, det vill säga att läraren föreläser inom ämnet men faktum är att många barn inte lär sig på detta vis. I läroplanen står det även att skolan ska vara individanpassad och att det ska råda demokrati men skolan misslyckas med det genom att bara erbjuda ett lärosätt. Det är alltså upp till varje lärare att försöka lära eleverna på olika sätt.

På lektionen fick vi testa olika spel som eleverna kan använda sig av när de ska lära sig grammatik. De är utformade av Lena Boström och Gunlög Josefsson och hör till boken "vägar till grammatik". Det var väldigt lärorikt. I ett av dem hade man på ett papper alla ordklasserna och så fanns det små lappar där det kunde stå till exempel "Husen var fina", då ska man sätta lappen på den ordklass dit ordet hus tillhör osv. I vår grupp läste vi lappen högt och kom tillsammans överens om var lappen skulle vara. Men en annan grupp hade gjort så att en i gruppen skulle berätta var lappen skulle vara och varför och det lät som en jätte bra träning. Vi testade även andra spel som hade med grammatik att göra. En givande lektion alltså!


Måndag

Godmorgon,

Idag har jag skola, grammatikstuga, ungefär som ett litteraturseminarium där vi ska diskutera olika lärstilar och hur man kan undervisa i grammatik. Låter väll spännande? Innan dess ska jag fika med Carro på skolan, vi har inte setts sedan i torsdags eftersom hon hade mycket att göra i helgen. Jag funderar också på att efter skolan sitta där och plugga, vi får se, jag brukar få mer gjort där än hemma. Här är det så lätt att komma på en massa annat som måste göras! Känner ni igen er? Det är nog inte helt ovanligt att det är så.

Tänkte tipsa lite om kulturella saker som händer i Luleå i veckan som ni kanske vill gå på;

Tisdag 12 maj är det meditation med Pia Janson, Biblioteket inne i stan, fri entré.
Lördag 16 maj, boksläpp och författarbesök, Ulrika Vallgårda "Och runt omkring mig är allting så vacker blått" och Bengt Pohjanen "Jopparikuninkhaan poika", Smugglarkungens son på meänkieli, biblioteket inne i stan.
Söndag 17 maj, Teater "Jag gillar Stig". Entré: 80 kr. Läs mer här.


Propplösning

Nu är allt rent här hemma och tvätten är klar och middagen är uppäten fast klockan bara är 4, men vi båda var hungriga då vi inte åt någon lunch. Jag är klar med plugget inför morgondagens grammatikstuga också så nu kommer min tid för deckarläsning!

Nu ska Jonas rensa avloppet, det är stopp.
Jag har ett tips åt er så slipper ni köpa dyr avloppsrening;
Koka upp vatten i kastrull, häll i 1/4 msk bakpulver och 50 ml vinäger och häll sedan i avloppet det är stopp i, en riktig propplösare!


Söndag

Ogillar fortfarande söndagar! Hah, tänka sig att ingenting har förändrats från förra veckan och jag är inte heller sen att påpeka det. Idag ska jag plugga, städa, tvätta och sen på eftermiddagen ta en lång promenad för att skingra alla onda tankar som brukar flyga på mig en sån här tråkig dag då det inte finns något att göra.

Någon som kanske frivilligt vill bli städerska hos mig? Att städa måste vara det tråkigaste som finns men ändå står jag inte ut när det är smutsigt så det är ingenting jag kan låta bli att göra heller. Det är väll bara bra att man passar på när det inte finns någonting att göra, nog för att jag hellre hade velat mysa hela dagen med en bra deckare men det hinns med det också!


Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen



"En måndag i november, klockan är fyra, det mörknar och blöt snö faller över Stockholm. Mannen sätter sig tillrätta i tunnelbanan med sin kvällstidning. När han ser alla trista, gråbleka ansikten runt omkring sig känner han sig tillfreds. Han är ju själv framgångsrik, lyckligt gift och far till tre barn. Allt kan bara bli bättre.


I fönstret ser han spegelbilden av en luggsliten typ som tycks stirra på honom. Syns det utanpå att han är lycklig? Stör det? I så fall kan ha leva med det.


Tåget bromsar in, mannen gör sig beredd att stiga av. Han märker inte att den dystra figuren reser sig också han.


På kort tid inträffar flera bestialiska mord i Mellansverige. När kriminalkommissarie Conny Sjöberg vid Hammarbypolisen börjar ana att de hör ihop blir han iskall inombords. Det finns en människa därute vars drivkrafter är mycket personliga och som inte kommer att rygga undan för något".


Efter att ha läst nästan hela serien om kriminalkommissarie Alan Banks av Peter Robinson tänkte jag pröva på lite svenska deckare. Dock blev jag väldigt besviken. Boken börjar väldigt bra, annars brukar det vara tvärtom, att boken är seg i början men sen blir bra, men denna blir sedan sämre. Allt jag kan säga är att ingenting är som det verkar och att boken helt klart ändå är värd att läsas. Min negativitet kommer enbart från att jag är ovan med svenska deckarförfattare. Det finns en till bok av samma författare jag är intresserad av att läsa; mamma, pappa, barn. Någon som har läst den?


Betyg: 3/5


Hotad till att bli troende

Idag på stan mötte vid en man som stannade oss. Bara det, att fråga någon om de har tid att prata lite är misstänksamt i mina ögon. Hur som helst så brukar jag vara för nyfiken för att säga nej så jag bad honom berätta vad han hade på hjärtat. Han lyste upp och frågade om vi inte kunde tänka oss att finna Gud, han garanterade att han inte försökte få oss att gå med i något speciellt samfund men att om vi fann Gud skulle vi bli lika lyckliga som han. Han sa att vi skulle läsa Johannes 16. Sen tackade han och gick.

Religionslärare som jag är så äger jag ju självklart en bibel och var tvungen att ta fram den och läsa lite för att se om jag blev nå frälst, hittade detta citat;

"Detta har jag sagt er för att ni inte skall komma på fall. De skall utesluta er ur synagogerna, ja, den tid kommer då den som dödar er tror sig bära fram ett offer år Gud. Och detta skall de göra därför att de inte lärt känna Fadern och inte heller mig. Jag har sagt er detta för att ni, när den tiden kommer, skall minnas att jag har sagt det".

Jag blir mest rädd att han refererade till denna del, blev inte dugg frälst av det. Känns nästan som ett hot.


Lördag

Lördag förmiddag igen och jag känner mig ganska ledig idag. Kom precis hem från en vända på stan, vi köpte en kockkniv men jag passade också på att gå förbi biblioteket och låna två böcker till så att jag har; Anna Janssons "De stillsamma döda" och "Stum sitter guden".

Nu avnjuter jag kaffe och en bok men bloggade lite emellan. Senare ska vi ta en sväng till Jonas föräldrar och kanske också äta där, mums! Ikväll får ni inte missa andra delen i miniseriern Brottet och straffet på svt 1 kl. 21.30.

Ha en jätte bra lördag!


Tyck till snälla bloggläsare!

För mig är det viktigt att få veta om det är något speciellt ni vill att jag ska skriva om. Igår fick jag visserligen några kommentarer men ni är otroligt dåliga på att kommentera!! Jag vet att jag inte är en typisk bloggare, skriver om smink, kläder, har barn eller något sådant som många av Sveriges största bloggare och bloggerskor gör. Jag skriver om det jag tycker om att skriva om.

Dels berättar jag alltid för er hur min dag kommer att se ut, oavsett om det är en tråkdag med bara en massa plugg men jag gillar också att skriva recensioner på de böcker jag läst, filmer jag sett, föreläsningar jag varit på och skriva inlägg om bordeline och ångest. Jag hoppas verkligen att ni uppskattar när jag tipsar er om saker men eftersom ni inte kommenterar så vet jag ju inte om ni tycker det är tråkigt att läsa eller om ni tycker att det är bra. Tyck till!


Vampires of the desert

The forsaken heter den också tydligen. Hur kommer det sig att jag har missat den här vampyrfilmen? Jag som trodde jag sett alla. Det finns fler filmer efter den här som jag också måste se nu. Filmen får i alla fall 4/5 i betyg. Jag tycker att personerna i filmerna någon gång ska vilja bli vampyrer! Varför ska dem alltid försöka streta emot? Med i filmen är Kerr Smith, ni vet den homosexuella killen i Dawsons creek, eller så oproffsigt som jag råkade uttrycka mig: "Det är ju han, den där bögen" men jag menade ju inte att han var det, bara karaktären.

Här kan ni se trailern;

 


Hjärnan hänger inte riktigt med...

Somnade på eftermiddagen vilket i och för sig var medvetet men jag skulle bara sova en timme men vaknade inte fören efter två, hörde inte klockan så jag blev super stressad för jag skulle hinna handla innan Jonas slutade. Väl där upptäckte jag att jag glömt pengarna hemma så då var det bara att vänta till han slutade och kom dit. Så kan det gå.

Nu är vi i alla fall hemma, jag köpte med mig tre filmer också som vi ska se i helgen; En klassiker, Saturday Night Fever med John Travolta men också en vampyrfilm, Vampires of the desert och Phantoms med Ben Affleck. Sitter också och väntar på att tumadre ska göra ett blogginlägg om presenttips som hon har lovat mig! Fast å andra sidan sa hon att det skulle bli någon gång i helgen. Jag väntar med spänning då hon alltid köper så fina saker och jag har brist på fantasi just nu. Dock måste jag också ha lite bra smak eftersom hon köpt en exakt likadan lampa som jag har.

Ikväll blir det alltså ingen bio utan istället blir det att se en av filmerna och läsa lite böcker.


Fredag

Äntligen helg! Och jag är ledig idag vilket ska firas med lite plugg inför måndagens lektion, haha. Men förhoppningsvis får jag vara lite ledig i helgen om jag pluggar bra idag. Jag ska också åka iväg och handla senare.
Egentligen tänkte vi gå på bio idag men det finns inget bra att se! Dem verkar inte bra i alla fall, eller kan ni rekommendera någon?;

17 again
Bolt
Hannah Montana
Monsters vs Aliens
Män som hatar kvinnor (har jag sett)
Pettson och Findus
Star trek
state of play
Sunshine cleaning
The reader
Wolverine
Änglar och demoner


Vänder oturen nu?

Jag fick brev från vuxenpsykiatrin idag, kuratorn jag var och pratade med hade skickat med en folder om färdighetsträning som är den delen i DBT:n som hon skulle anmäla mig till, betyder det att jag får gå på det?? Hon hade bara skrivit en notering att hon skickar med den och en ny tid till henne så jag förstod inte riktigt. Jag ringde och avbokade tiden eftersom jag inte kan den dagen så jag hoppas att hon ringer tillbaka till mig imorgon så jag får fråga henne. På henne lät det som om endast ett fåtal fick gå på det, som jag skrev förut och att chansen var väldigt liten att jag skulle få det. Men å andra sidan skulle hon rådgöra med en läkare så jag hoppas, hoppas, hoppas! Håll tummarna för mig, snälla!

Idag har det varit bättre med ångesten. Jag har ju varit i skolan så det beror på det och också att jag för en gångs skull har fått ett förlåt från en person, att han förstod att han gjort fel. Jag förlåter gärna, det var ingen stor grej men känns ändå bra när en människa gör så, det är det rätta. Efter skolan var jag till biblioteket och lånade två böcker; "Baby Jane" av Sofi Oksanen och "Pepparkakshuset" av Carin Gerhardsen. Har ni föresten hört nå så löjligt att bibblo tar 10 kr om man vill ställa sig i kö på en bok, det är ju rena rånet. På skolan är det gratis, men dem har inte bra skönlitteratur, mest gammalt tjafs som ingen läser, står mest och dammar på nedre botten.


eventuell magisterexamen

Jag vill verkligen inte sluta plugga, har bara tre terminer kvar! Jag vill faktiskt fortsätta, kanske ta en magisterexamen eller forska i litteratur. Jag och Carro sitter och spånar på det. Jag menar det finns ju ändå inga lärarjobb nu i finanskrisen och Luleå är den kommun som sparkat flest lärare hitills. Vi planerar redan lite smått inför exjobbet, det är ändå bara 1 år kvar.

Nu ska jag börja skriva en diskussion om grammatik, vad jag har för erfarenhet av grammatik, hur jag ser på det osv. Det tar emot, fast jag började innan lektionen medan jag väntade på Carro. När jag satt i fiket kom en person fram till mig, som jag har varit lite besviken på, och bad mig om ursäkt för hur han hade betett sig i förra veckan! Jag blev jätte förvånad men otroligt glad. Han berättade lite kring sina personliga problem och att det var det som var orsaken till hans agerande och då förstod jag honom. Jag fick väldigt dåligt samvete hur jag hade behandlat honom efter det, bland annat ordnade jag så att en lärare gav honom kompletteringar. Efter en diskussion med Carro har jag dock mindre dåligt samvete eftersom, har man inte gjort en uppgift måste man ju göra den oavsett vad man har för personliga problem, sen kan man ju ta hänsyn till att man inte lyckades göra den tills den skulle vara gjord.


Torsdag

Godmorgon,

Idag är det fint väder så då kan jag promenera till skolan, igår regnade det och jag upptäckte att jag inte äger ett paraply och därför fick jag ta bussen och det är bara en massa krångel! Först måste man åka till stan och sen ut till skolan, fast det bara tar 20-25 min att gå dit härifrån.

Lektion kl. 10.15-11.45. Efter det blir det plugg tillsammans med Carro på skolan, tror jag? Om hon inte har något annat för sig. Efter det tänkte jag besöka bibblo och låna böcker till helgen. Vi hörs senare!


Hemma

Nu är jag hemma från skolan igen, det blev inget plugg där för det kändes för tråkigt att sitta själv men ska försöka få någonting gjort här hemma, fast det kan bli svårt eftersom jag är jätte trött och vill bara sova. Är tung i huvudet och har torra ögon. Först hade jag svårt att somna igår eftersom Bianca ville gå ut och sprang fram och tillbaka mellan dörren och mig och försökte hämta mig, sen väckte hon mig kl 4 och ville gosa så då tog det ett tag innan jag somnade om. Undrar varför hon alltid väcker mig? Aldrig Jonas...

Först ska jag äta lite nu och läsa annat! Det behöver man för att orka plugga.


Onsdag

Godmorgon,

Just nu är jag lite stressad för jag har massor att göra innan skolan börjar, jag försov mig lite. Måste fixa med lite program på datorn, kolla igenom en uppgift och skicka den till min mail så att jag kan fortsätta med den på skolan efter lektionen. Som sagt skola kl. 10.15-11.45, sen fortsätta plugga på skolan.

Vad ska ni göra?


Kraa!

Nu har jag pluggat hela dagen så jag har verkligen fått något gjort! Det känns jätte skönt. Ska fortsätta plugga en stund till innan hitta hem börjar. Det rekommenderar jag föresten, det är ett djurprogram om hundar och katter som ska hitta nya hem. Kl. 19.30 måndag-torsdag på tv4.

Fick just höra att min systerson Jonathan lärt sig säga mitt namn, eller "Nonna" men ändå, när han han ser min bild :). När mamma är ute och går med honom ibland när min syster jobbar så går dem alltid förbi tågstationen och jag brukar alltid råka ringa dem när de är där och då frågar mamma honom vems tåg det är och då skriker han "Nonna". Jonathan kom nämligen och hämtade mig på tågstationen i julas så han vet att jag åkte tåg från Luleå. Jonathans mormor (min mamma) har dock fått det osmickrande namnet "Kraa" (kråka) men det skrattar vi gott åt, hon får helt enkelt skylla sig själv eftersom hon upprepat det ordet när de är ute och går. HAHA. Idag hade han ropat "Hej då Kraa".


Min mamma?


Tisdag

Godmorgon,

Sitter just nu och skriver det sista på analysen av Kallocain, men måste sen läsa igenom den noga innan jag skickar in den. Ska även plugga inför grammatikpasset imorgon, det är en del som ska ha gjorts till imorgon så det är bra att sätta igång direkt.

Tänkte först att jag skulle åka in till biblioteket i stan men jag tror jag ska skjuta upp det till torsdag för jag har ju ändå en bok just nu jag läser. Vi får se!

Hoppas ni får en bra dag!


Dömd till ensamhet

Idag mötte jag en bekant till mig, en glad och sprallig tjej som kramade om mig när vi träffades. Jag blev helt ställd, trodde inte att hon tyckte om mig så mycket och rädsla blandat med ångest kom in i mig som ett skott. Jag försökte uppföra mig, fråga henne hur det gick i skolan och vad som hade hänt sedan vi senast sågs och hon svarade men hon märkte att jag kände mig obekväm och valde till sist att låta mig vara och begav sig till sitt sällskap.

När vi senare satt på lektionen funderade jag hur det skulle vara om jag kontaktade henne för att kanske hitta på något men jag sköt genast bort tanken eftersom jag finner den omöjlig. Kan ni förstå? Det var så länge sedan jag hade en vän att jag inte längre kan tänka mig att ha en. Tanken som dök upp var att det var så länge sen att det skulle kännas konstigt att eventuellt få en och det står jag inte ut med. Jag har inte haft en riktig kompis sen jag var 16, en kompis jag hänger hos efter skolan, eller som jag kan ringa och spontangöra något med, eller som jag åker och fikar och shoppar med...ni vet sånt man gör med sina kompisar. Jag har en "vän" och henne måste jag boka in mig hos för att hon har så många andra vänner som inte accepterar mig för den jag är, fast jag inte gjort dem någonting, dem bara vet att jag är annorlunda och det vill dem inte ha något med att göra. Andra säger att jag inbillar mig, men jag känner mig obekväm i sällskapet och dem är inte särskilt trevliga mot mig.

Jag har vant mig vid ensamheten, känner mig värd den. Det är ett straff för något jag gjort, jag kan bara inte riktigt komma på vad det skulle kunna vara. Emellanåt händer det att jag finner vänner men jag förlorar dem lika snabbt, det beror på att jag inte är van att ha vänner och därför förstör jag alltid det på något sätt. Jag kan vara elak, avisande etc. Det tillhör min sjukdom, det är för att jag är så rädd att förlora den som står mig nära att jag väljer att avisa den istället för att själv bli avisad. När jag ber om förlåtelse är det försent, alltid. Jag förtjänar det. Jag har en dröm, en dröm som jag inte vill ska bli sann i detta liv därför att jag finner det försent. Jag tänker syssla med det jag känner mig bekväm med resten av livet men jag behåller min dröm till mitt nästa liv. För ni tror väll på återfödelse? Inte? Det gör jag. Jag tror att själen vandrar vidare till en ny kropp när man dör, inte på en gång men efter ett tag. Därimellan befinner man sig i något sorts mellanting, i andevärlden.


Lika i värde och rättigheter

Kom just till en datasal från föreläsningen med Jan-Olov Madeleine Ågren. Det var intressant på sätt att det inte talas så mycket om diskriminering, eller jo det gör det ju men alldeles för lite enligt mitt tycke. Jag som själv är med i rkuf tycker att det är otroligt bra att Röda korset har en grupp för just dem här frågorna, dit man kan vända sig om man känner sig diskriminerad.

Madeleine fråga; "Är det någon som INTE har några fördomar?
En kille i publiken räcker upp handen och svara; "Jag hatar alla exakt lika mycket".

Alla känner vi nog igen oss i uttryck som att alla muslimer är teorister, alla homosexuella är fjollor osv. Det är fördomar om människor som inte är som en själv, men vem är normal? Vad är normalt? Hur kan vi ha fördomar mot någonting när alla är så olika? Det var frågor som väcktes under föreläsningen och som vi bör diskutera mer!


Måndag

Godmorgon,

Nu ska jag snart börja göra mig iordning och gå till skolan. Jag har först en lektion idag, den första på grammatik kursen. Efter det ska jag på den föreläsning som Jan-Olov Madeleine håller på skolan som handlar om bland annat mångfald och mot diskriminering.

När jag har varit på den tror jag att jag ska sätta mig på skolan och plugga, för här hemma får jag inte så mycket gjort och då kan jag också blogga mer och berätta om föreläsningen!

Ha det så bra!


Anamorph



Igår såg vi den här filmen; Anamorph, en psykologisk thriller. Jag satte en 1:a i betyg därför att jag tyckte att den var så svårtolkad och för att den i vissa delar av filmen var seg. Jonas satte en 3 eller en 4:a så ni får se trailern här ovanför och avgöra själva om ni vill se den. Den handlar om en polis som letar efter en seriemördare, misslyckas genom att dem råkar skjuta den dem tror att det är så att han dör. 5 år senare börjar morden igen och polisen måste erkänna att dem kanske råka ta fel person sist. Mördaren gör sina offer till konst efter anamorphsis metoden som är konst i närbild, det är svårt att upptäcka det på bild och riktigt avancerat.

Med i filmen: Willem Dafoe (känd från spindelmannen)
Scott Speedman (mest känd från felicity men har även medverkat i filmer som Underworld och Underworld: Evolution)
Peter Stormare m.fl.


Grammatik

Det blev ingen läsning imorse, somnade efter att ha läst ett kapitel i grammatik boken! Så roligt var det, fast å andra sidan kanske det är viktigt, jag hoppas verkligen att läraren är bra på att förklara. Grammatik kan vi ju redan i och med att vi kan vårt språk, det är ju bara benämningarna på de olika grammatiksätten vi ska lära oss i skolan och till vilken nytta? Hur ska jag kunna motivera mina elever att lära sig grammatik när jag själv tycker att det är helt värdelöst. Jag har då inte haft någon användning av att jag vet vad ett substantiv eller ett verb är i mitt vuxna liv.

Jag och Jonas kom fram till att eleverna kan plugga hårt på ändelserna och gå igenom ordsatserna i lågstadiet och mellanstadiet, för sen kan de ju dem när de är 13 år och kommer till högstadiet och då slipper vi lärare ödsla onödig tid på att försöka lära dem igen bara för att de har glömt bort, när de ändå inte är intresserade! Bra va? Man kan göra så mycket roligare saker som att läsa, skriva noveller, berättelser, hålla tal, läsa litteraturhistoria osv.

Svensk grammatik är dessutom inte så enkel, vi säger ju till exempel: "Jag heter..." medan i engelskan säger man "My name is" eller i svenskan säger vi att någon är vacker men själva ordet "vacker" säger inte om det är en tjej eller en kille men i spanskan säger man antingen "bonita" till en tjej eller "bonito" till en kille. Man hör också ofta i filmer, "Ciao Bella" som betyder hej då snygging och är menat till en tjej på grund av "a:t" i slutet av bonita.


En av våra roliga böcker vi ska läsa


Till skogs av Tana French


"Rob Ryan och Cassie Maddox är unga, begåvade och slängda i käften och de tillhör eliten inom den irländska polisen: de som genom skicklighet, tur eller ren och skär ambition lyckats få en tjänst på mordroteln i Dublin. Trots polisyrkets sjaskiga och sorgliga sidor, trots det förflutnas mörka skuggor, går det inte att komma ifrån: kring Rob och Cassie finns ett skimmer som alla kan se. Man kan nog säga att de flyter ovanpå. Man kan till och med beskriva dem som en liten smula arroganta.


Ända tills man hittar den döda flickan i Knockaknaree - i samma skogsparti där Robs två bästa vänner försvann en sommardag när han var tolv år.


Nu och då flyter samman i en dubbelexponering Rob får leva med eftersom allt fler spår pekar bakåt i tiden. Han fattar ett ödesdigert beslut: att förtiga sin inblandning i det gamla mordfallet för att få arbeta vidare med det nya.


Nu är det inte längre Rob och Cassie som bestämmer takten. Nu är det frågan om vem som manipulerar vem under den uppslitande utredningen. Nu är det inte lika lätt att se skimret kring dem".


En bra som inte är lätt att lägga ifrån sig, man man måste bara fortsätta läsa för att kunna lösa mordet på den lilla flickan och få veta varför Robs vänner försvann för 20 år sedan. Mellan Rob och Cassie finns en obrytbar vänskap, tror dem i alla fall men den sätts på prov ju längre utredningen fortskrider. Var beredd på att bli manipulerad av bokens personer och det slutar inte som man tror det kommer sluta.


Betyg: 4/5


Söndag

Godmorgon,

Förra veckan beskrev jag mitt hat för söndagar och det håller i sig. Jag vet att jag måste sätta mig med grammatikböcker och det känns inte alls lockande och jag vet att imorgon kör grammatikkursen igång, vilken vi har salstenta i! Har hört från tidigare studenter att många kuggar på tentan för det är ju inte direkt roligt att plugga till, men jag ska göra mitt bästa så att jag får det bortgjort.

Så idag blir det plugg kombinerat med annan läsning, har fått hem "Kall som i graven" av Peter Robinson så tänkte mysa ner mig med en kopp kaffe och börja läsa den. Det är den 8:e boken som är översatt till svenska om polisen Alan Banks och hans karriär med att lösa mord. Jag hade fel sist då jag skrev att det var den 8:e men det var tydligen den 7:e, orkade inte räkna böckerna just då.


70 % av studenterna blir alkoholister

Tydligen så är det kaptensbal idag och dem skulle börja festa klockan 10 imorse! Tänk om man hade gått på den, jag hade ju inte orkat hela kvällen om det började så tidigt och varför ska man ens, eller hur kan man komma på tanken att börja dricka sprit klockan 10 på morgonen?? Det är alkoholistvarning enligt mig. Jag och Jonas diskuterar ofta den frågan för undersökningar som gjorts visar att cirka 70 % av alla studenter blir alkoholister under studietiden. Självklart så fortsätter ju inte alla efteråt, det är inte så jag menar, men just under studietiden så festas det så mycket att den som tillhör denna grupp kallas alkoholist.

Absolut ska man festa om man vill men man måste tänka efter hur mycket man dricker och hur ofta, innan det är försent. Om man är aktiv i olika föreningar på Universitetet så är det inte bara festandet med vännerna som gäller utan det är även arbetsfester ("köksfest", "Städfest" osv) + att många av dessa som är aktiva även går på sittningarna som arrangeras av de olika sektionerna. Jag blir både rädd och orolig när jag ser en vän eller klasskamrat hamna i detta festande och försöker att snällt påpeka att den kanske ska försöka hitta på något annat nån helg men det är svårt att ta sig ur det i och med att man inte vill missa en fest för att det är med olika människor varje gång. Det är inte anledningen till att jag inte är aktiv på Universitetet för det finns ju dem som inte alltid dricker också men det är lätt att falla dit och sen inte komma ur det, jag har sett det hända för många gånger men vad ska man egentligen göra?
Maila gärna intresse om ni är intresserade att ordna en alkohol- drogfri kväll!


Lördag

Godmorgon,

Nu är helgen slut för mig, det vill säga idag måste jag plugga och sen åka å handla. Vill egentligen försöka bli klar med uppgifterna så att jag på måndag när vi börjar en ny kurs kan satsa på den fast det tror jag inte att jag hinner men försöka kan man ju.
Igår rekommenderade jag er att bli världsföräldrar, det kostar 100 kr i månaden om ni såg humorgalan. För er som har råd att lägga ner lite till kan bli fadder istället, det är jag och jag har inte ångrat mig en minut sen jag blev det. Min lilla flicka heter Xiara och bor i Niqargua. Som fadder får man följa barnets utveckling och man ger honom eller henne möjlighet att kunna gå i skolan istället för att behöva jobba, för kom ihåg ett barn är ett barn och ska inte behöva bli vuxen för fort!


Tankar

Att det är långhelg betyder också att jag har lite ledigt från bloggen för jag tänkte arbeta med julklappen till dem små så mycket jag kan :). Det är så roligt och avkopplande att kunna göra något annat än att bara plugga hela tiden, eller vad tycker ni?

Jag velar, å vad jag velar och hoppas! Jag vet att jag hoppas i onödan, men om ni inte kommer ihåg det så skickade jag in en ansökan för ett tag sen om att få åka på rkuf läger i sommar och på måndag får jag veta. Det beror ju helt på hur många som söker och jag skulle tro att det är en del och att dem prioriterar dem som varit medlemmar längst och som inte fått åka än, men vi får se. Hur som helst så om jag inte får åka med eller om det är senare i sommar så funderar jag på att åka till Arboga när skolan slutar och fira Jonathans födelsedag! Jag fick hem presenten till han idag och å så fin den var och då började jag sakna honom enormt!

Glöm inte titta på humorgalan ikväll och skänk pengar. Hoppa över de där kopparna kaffe i skolan eller att köpa dem där byxorna eller tröjan du egentligen inte behöver och ge pengarna till fattiga barn istället! Dem behöver dem garanterat mer än vad du behöver en ny mobil eller nya högtalarsystem.


1:a maj

Godmorgon,

Det blev ingen sovmorgon som det var tänkt, jag vaknade klockan 5 och då kommer jag att vara trött idag! Men det är ju som vanligt. Idag är det ju 1:a maj och det är ju då man ska demonstrera så för att vara lite aktiva ska jag och Jonas gå ner på stan med hans föräldrar och ställa oss vid kranen som Luleå kommun tänker riva, för den ska vara kvar! Dem tänker riva den och odla nån gräsmatta eller så men den är ju svin kul och så lyser den på natten. Kranen är även känd från filmen Vildängel från 80-talet.

Ni glömmer väll inte att se på humorgalan ikväll? Den är för alla barn men alla har väl ett barn inom sig och dessutom kan man skänka pengar till UNICEF!