Ni ska göra de och de och de

Nu är jag hemma från skolan och det verkar minst sagt intressant men det verkar mycket att göra till på torsdag :S Hur man nu ska hinna det på 1 dag och en kväll? Vi ska läsa två dikter och anteckna hur vi tolkar dem vilket ska diskuteras på torsdag, vi ska skriva en kort biografi varför vi ska bli svensklärare, vi ska läsa Peter Pohl och strindberg och skriva frågor vi fått om dessa två texter vilka vi också ska diskutera på torsdag + att vi ska läsa barnbokens byggklossar och göra frågor till den, puh. Glömde jag nåt?

Jag ska försöka så gott jag kan att hinna med ovanstående men med tanke på vad som händer imorgon så får det som sagt bli så gott jag kan. Jag kunde inte sova så bra natten som var för att jag tänkte hit och dit på utgången av det och säkerligen kommer jag inte att kunna sova mycket inatt heller. Det är i sånna här stunder man behöver vänner men vad gör man om man inte har några? Det är absolut inte kritik mot mina bekanta, att dem inte skulle vilja vara med mig, men jag är ju som sagt svår att ha och göra med :(. Jag kanske lägger in en kontaktnannons, "sökes bästa kompis". Ironi förstås.


Tisdag

Nu är jag vaken sen några timmar därför att Jonas ska på arbetsintervju idag inne i stan. Jag håller tummarna för honom jätte mycket och vi hinner träffas innan jag ska till skolan så då får jag höra lite hur det gick. Jag hoppas det går bra, det är en tjänst på ett videokonferensföretag men det är bara en tjänst dem söker så får se om han får veta hur många som ska på intervju.

Idag startar skönlitteratur kursen, det ska bli jätte roligt. Det enda negativa är att vår lärare inte mailat listan med skönlitterära böcker till oss och jag fruktar att det bara finns ett visst antal på bibblo och att dem kommer bli upplånade snabbt och att alla inte då kommer få tag på böckerna och att beställa tar ju sin lilla tid. Fast å ena sidan får han ju då skylla sig själv för att han inte gjort det men å andra sidan får jag skylla mig själv för att jag inte mailat och frågat men det har varit så mycket nu att jag inte haft orken eller ens tänkt på det särskilt mycket.

Ha en bra tisdag!


Eremiten Ermit

Nu känner jag bara för att skriva av mig. Ångesten äter upp mig och jag vet inte hur jag ska stå ut till imorgon till skolan börjar, för i skolan blir det alltid bättre när man får tänka på annat för en stund. Jag vill bara att allt ska kunna vara bra igen, jag vet att problem alltid kommer att uppstå men jag vill kunna flytta till en större lägenhet och inte behöva tänka på att det finns för lite pengar. Gjorde nyss ett test på facebook vart i Sverige jag skulle bo och resultatet blev kiruna så jag kanske drar dit, bara är för mig själv och lever som en eremit i skogen någonstans.


Googlade på eremit och fick upp den här eremitkräftan som jag nu döpt till Ermit - som han vill jag bli.


Nytt förslag från alliansen

Åh jag blir så arg! Alliansen vill sänka studiemedelsberättigandet till 4 år! Vad har dem tänkt att vi ska leva på efter det om vi ska plugga längre för t ex min utbildning är 4,5 år. Dem vill såklart att vi ska jobba, först ska man då hitta ett arbete i denna finanskris när folk varslas hit och dit och sen ska man orka arbeta och studera samtidigt. Många klarar detta och jag beundrar dem men för mig var det svårt. Jag arbetade samtidigt som jag pluggade i 1,5 år och sen gav min kropp upp eftersom vi hade så mycket att göra i skolan. Tydligen ska kanske bara dem som är ekonomiskt oberoende kunna studera som i USA där de betalar varje termin för att kunna studera på högre nivå. Kanske är det så att vi "fattigare" till slut kommer att bo i trailers och leva på socialbidrag med ingen utbildning, men fine om dem vill ha det så. Jag som ska bli lärare tänker på alla de stackars barnen när det idag varslas hur mycket lärare som helst. Alla dem som är i behov av särskild stöd och så tvingas de gå i klasser på 30-35 elever på en lärare, det är helt sjukt hur man prioriterar.

Jag skickade ett mail om detta till moderaterna och fler borde göra det. Alla måste gå ihop för att detta inte ska gå igenom, så är det! Ensam är man inte stark i en sån här fråga och jag vet med säkerhet att många inte kommer kunna fortsätta sina studier om förslaget går igenom för många får inte arbete och många har inte en förmögenhet att leva på efter termin 4!


Jag vill leva igen

Ångest och kan inte sova, vaknar alltid vid halv 5 och är egentligen jätte trött men ligger bara och tänker på allting som händer. Det är två saker som stör mig just nu. Dels är det rättegång på onsdag, inte för min del men för en som står mig väldigt nära och jag är rädd att utgången kan bli värre än vad vi vill hoppas men jag försöker att vara positiv. Min psykiater säger att jag borde ta mig dit men jag vet inte riktigt hur jag skulle klara av det, att sitta där och kanske få veta domen eller kanske inte få veta den?! Jag är nervös och känner mig alldeles förstörd efter det som hänt sedan jul.

Den andra saken är att jag är så himla less på en person just nu. Det går inte att förklara hur ledsen och arg jag är hur han väljer att göra med sitt liv. Jag är också ledsen för att han väljer bort mig just nu och aldrig har tid att träffa mig. Jag vet att jag är världens tråkigaste och jobbigaste person som bara mår dåligt hela tiden men om det är så han tycker så vill jag hellre höra det än en massa bortförklaringar hela tiden! Tänk om människan, istället för att ljuga kunde vara ärlig någon gång. Jag undrar hur mycket skitsnack det går om mig på alla fester? Jag vet, nu funderar jag över sådant som jag inte har någon aning om, om det är sant men jag blir så misstänksam och det är jätte jobbigt att leva med.

Jag önskar att jag var frisk och kunde få leva ett normalt liv utan några problem.


Söndag

Nu har jag dammsugit, diskat och städat badrummet och Jonas håller just på att skura, sen är det skinande rent här inne :). Hur kommer det sig att jag aldrig har något att göra på söndagar, allt är så tråkigt och dött! Är det någon som har ett förslag på vad man kan göra i Luleå en söndag? Återigen vill jag påminna alla att kommentera mer! Det är så roligt att få kommentarer och jag lovar att kommentera tillbaka i era bloggar.

Ha en trevlig söndag!


Earth Hour

Igår kväll mellan 20.30 - 21.30 var det ju earth hour. Ni släckte väll ner allt hemma? Vi släckte allt och tände ljus och sen lekte vi roliga musiklekar. Jag tycker det är viktigt att göra sådana här saker när de kommer för att spara på jordens resurser som vi slösar bort alldeles för fort. En viktig fakta är att om alla i Sverige stängde av standby läget på sina elektroniska saker i en dag så skulle elen från det räcka till ca 65 000 villor i ett år!


Laxpaket och god smoothie

På förmiddagen gick vi den promenad jag längtat efter. Vi gick runt porsön och tittade på alla lägenheterna, utifrån alltså och drömde oss bort till när vi kan flytta dit och till en större lägenhet men jag misstänker att det kan dröja ett bra tag till det kan ske.

Nu har vi ätit oss mätta på laxpaket. Det är min syster och hennes gubbe som fått mig att älska detta påfynd men jag kunde nu inte riktigt komma på hur det var man gjorde så jag gjorde en egen version som smakade minst lika bra.

1.Sätt lax (så mycket som du vill ha) på ett foliepapper. Det ska vara så stort att du senare kan knyta ihop det.
2. sätt också i tomater och paprika
3. Häll på några matskedar creme fraiche
4. salta, peppra och ha gärna på någon annan krydda du tycker om. Jag hade på dragon idag och det blev jätte gott.
5. Knyt ihop paketet så det blir vattentätt och koka den tills fisken är klar. Servera med ris, bulgur eller något annat gott.







Här också bild på min banan- och vattenmelon smoothie som jag gjorde efter vår promenad.

3 dl naturell yoghurt
(för laktosintoleranta finns det laktosfri)
1/2 banan
några skivor vattenmelon
2 tsk fruktsocker
MIXA!


Fryshuset till Luleå

Torsdag 2:a april och fredag 3:e april kommer fryshuset till Luleå med frysandan. Föreläsningarna vänder sig till vuxna, blivande lärare och lärare men också till ungdomarna. På torsdagen handlar det bland annat om samtal och inspiration och på kvällen kl. 19.00 är det en föreläsning i kyrkans hus om att vara en "vettig vuxen". Den föreläsningen handlar om barn som bor i missbrukarfamiljer och vad vi andra vuxna som upptäcker detta kan göra. (Denna sistnämnda föreläsning behöver man inte anmäla sig till utan det är bara att komma!)

På fredagen finns det massor av föreläsningar att välja på, bland annat psykisk hälsa, att lämna extrema grupper och hur man motiverar lågmotiverade elever. Det enda negativa är att man måste gå på torsdagen för att kunna se någon av föreläsningarna på fredagen, men som jag tänkte göra eftersom jag har lektion på torsdagen att gå på kvällsföreläsningen i kyrkans hus och sen gå på de jag tycker är intressanta på fredagen! Anmäl er här om ni tycker det låter intressant.


Lördag

Godmorgon,

Idag mår jag bättre. Jag spenderade kvällen med att spela bingo på min favorit sida, king.com. Det är så mycket trevligt folk där och så fick jag några bingo också! Det är alltid kul att vinna, även om det inte är riktiga pengar vi spelar om där.
Idag funderar jag på att ta en lång promenad runt stan men ska höra först med Jonas när han vaknar. Det skulle vara skönt att bara gå. Det blir alltför sällan promenader förutom till skolan men det räknas knappt då det är relativt nära dit.

Hoppas ni får en trevlig lördag!


Matmissbruk

Ångest! Det gör ont i hela själen och jag är jätte ledsen, vet inte hur jag ska orka till jag får gå och sova för det är outhärdligt det här. Har sovit en stund till nu men sen skulle Jonas åka på middagen och jag bestämde mig för att inte följa med. Jag tror jag vet varför jag är ledsen. I onsdags när jag fick se videon på mitt tal satt jag och tänkt på hur tjock jag är, jag är visserligen överviktig men det är stört att jag ska sitta och tänka på sådant och om jag nu är så tjock kan jag väll börja träna och äta rätt så går jag ner tänker ni nu? Nej, jag har haft mina perioder då jag gått ner riktigt mycket, sist gick jag ner 10 kilo men en till "biverkning" av min sjukdom är att jag har ett matmissbruk. Jag tröstäter som det så fint heter och jag har alltid gjort, jag trycker i mig godis och mat och gråter sen över att jag är för tjock men jag kan helt enkelt inte sluta.

Det är svårt att förklara för någon som inte känt så men när jag får äta mitt godis så mår jag bra en stund, det är samma för rökare, snusare och andra drog- och alkoholmissbruk. När jag då inser hur tjock jag är så vägrar jag äta och jag vet att det var därför jag inte åkte idag, jag vill inte att andra ska titta på mig och tänka att den där tjockisen borde inte äta så mycket.

Jag önskar att jag kunde få hjälp med min vikt men jag orkar inte kämpa mer alldeles själv. Det går bra några månader och sen blir jag deprimerad och börjar äta igen. Det skulle ha varit häftigt att ha en personlig tränare som alla kändisar har eller att Anna Skipper kom hit eller nåt. Jag mår så dåligt av det här men har gett upp.


Mellanlandning

Nu är jag hemma från stan, det fanns verkligen ingenting på marknaden! Bara samma gamla vanliga, fast det visste jag väll egentligen. En sak kan jag bara inte förstå, varför dem skriver REA vid sina varor. Rea från förra året då eller eller rea från igår? Det är ju en sak när etablerade företag har rea men ett marknadsstånd?

Jag vet inte om jag kommer åka till Olivers ikväll, har jätte mycket ångest idag och orkade knappt ens ner på stan men jag visste att jag var tvungen att handla och att jag inte ville göra det i helgen. Jag får se och känna efter helt enkelt hur det känns lite senare men lite tråkigt är det att behöva känna ångest för något som är roligt. :/


Fredag

Godmorgon,

Äntligen helg! Hrm, jag har alltid helg känns det som eftersom jag har så lite i skolan men jag ska inte klaga för helt plötsligt kan det bli jätte mycket att läsa och skriva. Är nästan klar med talanalysen i alla fall, ska bara läsa igenom den några gånger så kan den skickas in också. Fast jag tycker det har varit riktigt svårt att skriva om ett tal jag inte sett, har bara fått minnas den lilla snutt vi såg på första retoriklektionen. Undrar hur det kan komma sig att filmen är spårlöst borta från nätet när allting annat finns?

Idag ska vi åka och storhandla, det är helt tomt i kylen men först ska Jonas till arbetsförmedlingen så då tänkte jag gå runt lite på marknaden som är inne i stan. Jag har inte ens hört att det ska vara marknad utan såg det igår när jag åkte förbi! Ikväll ska vi äta middag med Jonas familj på Olivers, det ser jag verkligen fram emot.

Ha en trevlig fredag!


Svara inte nej! Ta emot hjälp istället

Nu är jag hemma igen och jag är rätt trött i huvudet och nästintill förbannad. Jag fattar inte hur vissa kan vara så emot att få hjälp! Vi ställde oss i alla fall på ica och sa kanske något i stil med "Hej, vi kommer från röda korsets Ungdomsförbund och vi har nu startat läxhjälp för ungdomar på högstadiet, behöver ni eller ert barn extra hjälp så kom till vår lokal!"
Vet ni vad svaret blev från föräldrar? NEJ.
Jag försöker att inte lägga in fördomar mot det område vi valt att satsa på men det skulle helt klart vara roligt att se om det blev samma reaktion någon annanstans. Läxhjälpen är inget tvång utan tanken är de som känner att de vill ha lugn och ro ska komma dit efter skolan några timmar eller om de av olika anledningar inte kan få hjälp hemma så kan vi hjälpa dem, eller försöka på bästa sätt. Men vi ger inte upp utan håller detta i liv till hösten i alla fall.
Som jag sa tidigare så planerar vi att satsa på andra skolor och andra åldrar, möjligtvis gymnasiet för de som läser natur eftersom det är några injengörer som är intresserade av det men också för invandrare som ska lära sig svenska.


Torsdag

Idag ska jag till läxhjälpen igen fast jag ska stå vid ica och försöka få dit folk och om inte annat informera elever och föräldrar som går förbi. Det blir att stå där mellan 16-18. För er som inte läst om detta så är jag med i rkuf (röda korsets ungdomsförbund) och vi har nu startat läxhjälp för högstadieelever på en skola här i Luleå men har planer på att nu öppna för en annan skola. Fick dessutom mail idag om det och förmodligen blir det för invandrare som ska lära sig svenska.
Annars är det en lugn dag och snart ska tänkte jag se det okända för att se vilket spöke det är den här veckan =).


Det okända går på tv4 på onsdagar kl. 20.00


Katters näring och hälsa

Godmorgon

Igårdagen gick bra och mötet med retorikläraren gick super men det är inte det jag tänkte skriva om nu, utan föreläsningen om katters intag av näring.

Som ni vet så handlar den här bloggen om många olika saker men mitt fokus är att lära er mer om dels borderline och liknande sjukdomar men också om katter =). Igår var jag alltså på en föreläsning ute i gäddvik på Örnviks kursgård och föreläsare var en norsk veterinär som hette William Bredal.

Det är otroligt viktigt att katten får i sig rätt näring därför att det är något vi kan göra något åt, miljön och det genetiska kan vi inte göra något åt. D v s kattmat som finns i de lokala varhusen innehåller INTE nog med näring för att katten ska må bra. Ett exempel på det är att om det står att maten smakar kött så innehåller den endast 0-4% kött, resten är andra ingridienser. Katten kommer ursprungligen från ökenkatten, det betyder dels att de inte är vana att dricka så mycket vatten så om er katt inte dricker så mycket så är det inte så farligt men jag ska återkomma senare till varför den kanske borde dricka mer och dels är katten köttätare, katten är inte vegetarian! Om katten inte får i sig nog protein kommer kroppen att säga ifrån och katten kommer att dö inom 5 månader.

Näringen som katten får förebygger sjukdomar och gör så att katten får ett långt liv. Det som kan hända om katten inte får näring är att den kommer ha lättare för att få urinstenar. Om det inte upptäcks i tid kan katten bli otroligt sjuk och t o m dö. Veterinären gav ett exempel på det från när han var nyutbildad och det kom in en katt som var helt förlamad och det rann fradga ur munnen, han trodde det var någon neurotisk sjukdom men när hans kollega kom (och tur var det!) så sa han, "känn här på magen". Det kändes som en stor grapefrukt och då hade alltså katten fått urinsten som ägarna inte upptäckt i tid som hade blockerat kissblåsan så att katten inte kunna kissa, den katten överlevde efter att de hade tömt blåsan.

För att undvika just urinsten behövs inte bara näring utan nu kommer vi till detta med vatten, katten måste dricka mer. De ska dricka ca. 1,5 - 2 ml vatten per gram torrfoder de äter.

Såhär står det i Sverak:
"Urinsten / urinvägsbesvär
Felint Urologiskt Syndrom, FUS är ett smärtsamt tillstånd drabbar hankatter och innebär att det samlas "stenar", som täpper till, i uringångarna.
Urinvägsbesvär kan även ha andra orsaker som uringrus eller urinvägsinfektion. Hanarna har ett kortare urinrör än honorna och drabbas därför oftare av urinvägsbesvär.
Katten uppvisar besvär genom att antingen kissa onormalt ofta eller inte kissa alls utan bara sitta och trycka. Ibland försöker katten visa detta för ägaren genom att sätta sig någonstans där man ser den, till exempel i soffan. En katt som inte kan kissa blir snabbt urinförgiftad och kan dö. Snabb behandling behövs så kontakta veterinär snarast för behandling."
Föreläsaren pratade också om tandproblem hos katter. Det finns en hemsk sjukdom som heter FORL = Feline odontodasic resorptive lesion som är en tandhalsdeffekt som kan uppstå hos katten. Orsaken är okänd men han mena på att alla borde se upp för tecken som tyder på att katten har ont för de kan ju inte säga till utan måste dras med det onda år efter år. Nu till det chockerande: Man beräknar att ca 90% av alla katter lider av tandproblem!

För att katten ska få ett långt och välmående liv köp riktig mat till katten, d v s mat från djuraffären, då kan du vara säker på att de innehåller animaliska proteiner som din katt vill ha och andra viktiga näringsämnen!


Billjard

Det är skinande sol ute men jag har inte hunnit ut än, har däremot tvättat och diskat men ska strax ta mig till skolan och till retorikläraren. Har suttit och spelat billjard mot Jonas också och gissa vem som vann! Jag såklart. Finns inga andra alternativ. Jag är bäst helt enkelt och vill ni spela mot mig så kommer jag att vinna så ni vet det redan nu. Nej nu ska jag göra mig iordning, hörs ikväll.


Onsdag

Godmorgon,

Idag är en händelserik dag, för eftermiddagen ska jag först på möte med min retoriklärare och titta på den inspelning som gjordes av mig när jag senast höll mitt föredrag. Måste gå igenom kommentarerna jag fick från klassen igen och komma på nåt bra att säga hur jag ska förbättra mig själv. Det känns inte jätte nervöst men som jag sagt tidigare så avskyr jag att se mig själv på bild och video.

Ikväll ska jag ut till gäddvik på en föreläsning om katters näring och hälsa! Det är djurmagazinet i Luleå som anordnar denna och alla får också en present (till katten antar jag?) Det ska bli jätte roligt eftersom katter är ett så stort intresse för mig. Vad ska ni göra idag?


DBT

Måste berätta att jag var hos min psykiatiker imorse och jag ska få remiss till dbt (dialektisk beteendeterapi). Jag blev jätte glad för först blev han lite tveksam och det kan jag förstå för jag har inte berättat allt för honom! Men när jag berättade hur jag var vad som sker med mig ibland så sa han att han skulle skicka remiss och då får jag komma dit och så får dem avgöra om jag får gå där eller inte. Skönt! Precis som jag berättade i mitt tal för klassen så får man kämpa när man vill ha hjälp men man ska inte ge upp för ibland går allt vägen.

Det lilla jag vet om dialektisk beteendeterapi är att det är del individuella samtal med terapeut för att kunna analysera sitt destruktiva beteende och försöka hitta andra utvägar och dels gruppsamtal med likasinnade men rätta mig om jag har fel, för jag vet inte så jätte mycket mer än vad jag läst om det på nätet. Jag återkommer i denna fråga när jag vet mer.  


Rent hus!

Har precis suttit och sett rent hus som går på tv 4 och fy så det kan se ut i folks hem, jag fattar inte! Jag kan bara inte förstå hur man kan låta sitt hem förfalla. Killen som var med i det programet jag såg hade inte städat på 23 år, 23 år! Sommaren 2006 arbetade jag på en städfirma och då minns jag att vi åkte ut till ett hus utanför Västerås någonstans och killen som bodde där hade inte städat på 20 år och det tyckte jag var illa nog. Usch och fy för igengrodda badkar (som han badade i), handdukar som han inte bytt på några år och äckliga baciller i kylskåpet. Marie-Louise som tog bakterie proverna hittade samma baciller i katternas vattenskålar som i kylskåpet och det leder till diareé och skit. USCH!


Om du har smutsigt hemma kan du ringa dem här två!


Shopping

Är hemma nu och jätte trött! Det är jobbigt att vara igång från tidig morgon. Fick håret klippt på erikssons, blev som jag sa tidigare bara en toppning men jag känner mig fräschare på något sätt. Köpte också ett nytt schampo från loreal och ska se om det är bättre för mitt hår och min hårbotten. Shoppandet i övrigt stog Jonas för idag för jag hittade ingenting men har beställt lite kläder istället så det kanske räcker. Jonas köpte ett par jeans och jag var med som smakråd.

Nu ska vi äta quino och linssoppa! Mums.


Tisdag

Godmorgon,

Ja jag vet kl. är 6! Men jag kunde inte sova mer och ska ändå iväg snart. Idag ska jag till min psykiatiker inne i stan och det var länge sen så det är nog dags nu, få prata av mig lite om allt som pågår i mitt liv. Efter det ska jag besöka banken och sen funderar jag på att gå och klippa mig. Inte klippa, toppa! Jag skulle aldrig kunna klippa av mitt långa hår, nu kommer jag få dras med det resten av mitt liv därför att jag inte vågar klippa av det. Ska också passa på och försöka hitta någon skön kofta när jag är inne i stan, såg för ett tag sen en på åhlens men får se om den finns kvar.

Vi hörs när jag kommer hem.


Proppmätt!

Nu är jag jätte mätt, har precis ätit jätte goda pannkakor som Jonas gjorde åt oss med sylt och grädde, mums!




Blodsvaren får jag via post av ngn anledning, brukar alltid annars få veta direkt där men jag orkade inte börja fråga men jag tror i alla fall att dem är normala nu för jag är inte lika trött som jag brukar vara.


Måndag

Godmorgon,

Jag var vaken före tuppen idag och har redan hunnit tvätta så det känns skönt. Har också hunnit se stockholmsnatt som vi inte såg igår för att jag blev så trött och den är ju speciell på alla sätt. Det känns ovant att höra språket, kan inte fatta att man pratade så och vilken förändring det blivit, men se den!

Idag är det plugg som gäller och senare ska jag också på provtagning för att se så min blodbrist är borta. Låg nere på 102 för ett tag sen. Men nu blir det frukost, gröt för det är nyttigt och mättande.


Back to the 80's

Det blev en tur till Jonas föräldrar och fixandes med power pointen och alla filmerna men det blev riktigt bra och dessutom fick vi mat när vi var där också! Lyx! Så nu är vi mätta och belåtna och sitter och bloggar på varsitt håll i lägenheten. Det ser faktiskt ganska ofta ut så nu för tiden av någon konstig anledning, han sitter vid sin dator och jag vid min och ibland mummlar vi nåt, t ex när vi är hungriga.

Nu ska vi i alla fall släppa det för en gångs skull och se två filmer! Vi ska återgå till 80-talet som vi inte fick leva ut som vi ville med deras "käcka" språk. Dessa måste ju bli kultförklarade med tanke på språket.


P.s sista sommaren från 1988


Stockholmsnatt från 1987


Morgonbilder på Bianca

Jag somnade om och vaknade igen nu. Jag var alltså inte redo att vakna kl. 7 imorse! =)
Idag ska jag förhoppningsvis ta mig över till Jonas föräldrar men jag känner mig seg och det kommer förmodligen inte att gå fast så ska man inte tänka! Man ska vara positiv.



Det var denna bild jag ville visa för er. Det syns inte så jätte bra men hon sitter på rumpan och håller i sig med stöd av ena tassen. Otroligt sött att vakna till =)


Vill även visa denna. Hon gick helt självmant ner i den där lådan och kom också upp från den! Men hon satt i den och såg väldigt sur ut länge, haha =)


Söndag

Godmorgon,

Klassfesten var jätte rolig och vi kom fram till bra saker och en av dem är att jag ska starta upp en bokcirkel! Det har jag alltid velat och det ska bli spännande, hoppas jag kan få ihop en grupp till det projektet - ca 10 personer.
Nu ska jag mysa med Bianca som ligger här bredvid mig - måste visa en rolig bild men det får bli senare.
P.s. Ni måste bli bättre på att kommentera :/ Det är kommentarerna som gör det värt att skriva :)


På väg

Nu ska jag snart bege mig till lokalen. Kommer självklart att ta bilder ikväll men måste få tillåtelse att lägga upp dem men annars kommer kanske andra roliga bilder. =) Efter klassfesten blir det cleo och ikväll spelar star pilots där med Johan Becker!


Kvällens outfit. Inget speciellt men ändå jag!


Ny hårfärg

Färgade håret kvällen till ära, blev brunt med lite inslag av rött. Det är min sambo som får agera frisör varje gång och han gör det rätt bra :P skulle dock önska att jag kunde göra det hos frisör men ekonomin håller inte riktigt för det just nu. Nu ska jag börja göra mig iordning för ikväll, ska vara i lokalen vid 6 för förberedelser och sen kommer resten av klassen vid 7.


Syns ganska bra men lite blankt p g a ljussken.


Kattholister

Har hängt utanför systemet idag tillsammans med säkert 20 alkisar.

Konversationen flödar i alla fall dem emellan, här är en:

Två alkisar sitter på trappan och diskuterar allt möjligt när en tredje kommer in.
Alkis1 till alkis2: Titta där är han. Han har två katter. Inte kan dem följa med han när han ska på avänjning, dem är ju för fan inte alkisar. Vart ska dem vara?

Förutom det besökt köpte jag även hårfärg, mousse och en tröja på kappahl.


Lördag

Godmorgon,

Vaknade tidigt idag som vanligt men det känns bra för jag har lite att ordna inför kvällens klassfest. Måste åka ner på stan och sen måste jag handla kex och smarties till våra lekar vi ska köra ;)


Klassiskt kex vid en viss lek




Just nu är det lazy town på TV. Jag minns när jag gav filmen till min systerdotter, efter det älskade hon programmet, måste fundera ut vad det är som är pedagogiskt med programmet. Någon som vet?


Ångest

Min sjukdom är kombinerad med ångest vilket är otroligt påfrestande. Alla vet förmodligen vad ångest är men kanske inte hur det känns och det är även svårt att förklara, känslan är obeskrivlig men skulle kunna liknas vid en tung sten på hjärtat. Jag får inte ångest bara när det hänt någonting utan jag vaknar med ångest och somnar med det. Jag har ofta om ångest om jag måste till skolan, ska på en fest, träffa kompisar o s v. Och det betyder inte att jag inte tycker om att träffa mina vänner, för det gör jag, utan ångesten kommer därför att jag vet att jag måste lämna tryggheten är hemma där jag inte behöver utsättas för saker. Tidigare, och ibland även nu, har det resulterat i att jag inte har gjort särskilt mycket. De senaste två-tre åren har jag bara gått till skolan och sen hem och sedan inget mer. Nu försöker jag dock förändra detta beteende allt jag kan.

Tips för att ångesten ska gå över:
Promenera, skriva, rita, umgås med vänner - alltså hitta på saker, oavsett hur jobbigt det är! För så är det, jag får ångest av att hitta på nåt men när jag väl är där glömmer jag oftast bort det.


Läsarmail

Hej,


Jag har mått dåligt så länge jag kan minnas och vet inte längre om jag orkar. Jag vågar inte berätta för mina föräldrar eller vet snarare inte vad jag ska säga. Jag har bra kontakt med dem annars, känns som om jag kan berätta allt för dem förutom detta. Jag tänker mig att dem skulle bli besvikna om dem fick reda på att jag inte alls känner mig så glad som jag verkar, jag har däremot berättat för min bästa kompis och hon försöker stödja mig så gott det går men vet inte riktigt vad hon ska göra för att jag ska må bra. Jag vet egentligen inte varför jag mår dåligt, jag blev mobbad när jag var yngre (mina föräldrar vet inte heller detta) när vi bodde i en annan stad men nu har jag det ändå rätt okej sen vi flyttade. Jag har rätt många kompisar och vi hittar på roliga saker med varandra men ändå så kan jag inte känna mig glad, hittade din blogg och undrar om du vet vad jag ska ta mig till?


Svar: 

Många har blivit mobbade, även jag och även om mobbningen upphör finns såren i själen och vi påminns om de tillfällen då vi inte mådde bra och får ångest för att detta pågick. Det känns som om åren vi blev mobbade gick förlorade, de åren då vi hade ont i magen varje dag vi skulle till skolan eller någon annanstans där dem här mobbarna fanns. Vissa kan komma över detta alldeles utmärkt men många av oss kan behöva stöd och hjälp från familj och vänner och ibland även professionell hjälp. Du skriver att du har bra kontakt med dina föräldrar och att du annars kan prata med dem så jag föreslår att du först berättar för en av dem, så kan den föräldern i lugn och ro berätta för den andre om det känns jobbigt för dig att berätta flera gånger.

Börja med att sätta er i lugn och ro, bara du och mamma (eller pappa) och säg att det är någonting du vill berätta för henne som du går runt och tänker på. När du väl berättat det kommer det att kännas otroligt skönt och kanske hjälper det att få prata med henne men skulle du behöva annan hjälp kommer dem att hjälpa dig att skaffa det om du ber om det. Det gäller att förklara att du inte kommit över detta och att du behöver bearbeta detta för att du ska må så bra som möjligt i den nya staden och känna glädje med din familj och dina vänner.

Klargör också att du har det bra där ni bor nu (d v s att du inte blir mobbad här) utan att såren från den psykiska misshandeln är djupa och att du behöver arbeta med din självkänsla för att kunna gå vidare. Ibland räcker det att gå till psykolog eller kurator några gånger, ibland behöver man längre tid, det är helt individuellt och det viktiga är att inte ge upp och att om det känns konstigt första gången, fortsätta försöka några gånger till. Det kan vara så att det känns konstigt att prata med en främmande människa men om det fortfarande känns konstigt efter en tid och om kemin inte stämmer är det viktigt att byta och det brukar dem också informera om men det kan ändå vara viktigt att man vågar säga till om det inte känns bra! Jag kan garantera att dem inte kommer att bli ledsna om du inte vill prata med just den psykologen, det hör dem dagligen och blir dem det är de inte nog professionella.


 Tack för ditt mail. Kram/Jonna


 Vill du också få svar på olika frågor du har eller vill du dela med dig av någon erfarenhet? Skicka då ett mail till mig, kontaktinfo finns på höger sida.


Fredag

Idag ska jag möta upp en kompis på skolan och planera inför morgondagens klassfest, något roligt måste vi ju hitta på att göra! Medans kommer Jonas att ha en arbetsintervju vilket känns riktigt spännande och jag håller tummarna för fullt att allt ska gå vägen, livet skulle bli mycket enklare just nu om han fick jobbet. *HÅLL TUMMARNA!*

Senare ikväll ska vi förmodligen hem till hans föräldrar och försöka ordna, eller rättare sagt Jonas ska försöka ordna en fin power point till hans mamma som ska ha föreläsning på den filmkurs hon läser vid Universitetet. - En helt lugn fredag alltså.


Jag och älskling


Katthem runt Sverige

Godmorgon,

Igår var jag så utmattad att jag slocknade strax efter 10, men så kan det gå när man har mycket att göra och är igång hela dagen. Såg på dagens aftonbladet att de lagt ut olika katthem i Sverige och på mitt klipp finns också olika katter som behöver hitta nya hem så om ni som inte bor i norrbotten är intresserade, kolla här.


Är du ett pokeress?

Hade lite tråkigt nu på kvällen och satt och funderade vad man kan hitta på, är rätt trött på att spela dem vanliga nätspelen jag brukar köra. Kanske ska man satsa på att bli pokerproffs? Det snackas ju så mycket om det idag att t o m kändisarna får spela på TV och många har ju idag pokern som ett heltidsjobb, vet en del som testat på det livet och för vissa går det bra för andra inte - men försöka kan man alltid.

Hade varit roligt att vinna pengar på poker som också är ett trevligt sällskapsspel! På pacific poker har de även support dygnet runt om det är någonting man behöver hjälp med eller något man undrar över, det är bra service. Ska vi satsa?


Tips till att må bättre

Tips:
Ska försöka ge tips till självhjälp som jag använder mig av så ofta jag kan och idag har jag ett riktigt bra förslag som Anne-Marie också tipsade mig om. Nämligen att skriva av sig när man känner att det är tungt. Det kan vara så enkelt som att bara skriva ner känslorna som dyker upp i huvudet, dikter, historier eller till och med en självbiografi eller en annan skönlitteratur. Det är avkopplande att skriva ner sina tankar och funderingar och det är alltid viktigt men extra viktigt när man mår dåligt så testa det. Börja med känslorna i punktform och utveckla sedan till en historia, vem vet du kanske är en blivande storförsäljande författare?!


Röda korsets läxhjälp

På läxhjälpen kom som förväntat inga ungdomar. Det var förväntat för att ungdomar behöver tid att vänja sig och dessutom har vi inte kunnat marknadsföra oss på det sätt vi velat. Men mer av detta nästa vecka då vi ska ställa upp en monter utanför skolan och försöka få dem att tycka det är kul och bra att få tillgång till läxhjälp! Det var ändå trevligt att vara i lokalen ikväll eftersom jag träffade mycket trevliga människor. Det som är mindre roligt med detta projekt är att jag bara ska vara där en gång till den här terminen och det är i maj men vi småpratade idag om att eventuellt öppna läxhjälp för ännu en skola här i Luleå. Däremot ska jag engagera mig i jouren dit ungdomar om de mår dåligt och det passar ju utmärkt i och med mitt stora intresse kring detta ämne. Idag har Luleå alldeles för lite folk i jouren vilket gör att de bara kan ha öppet 1 gång i veckan - det är ett projekt jag ska ta tag i så fort dem hör av sig.

Ikväll har jag också fått smaka turkmenisk mat, det var en tjej som jobbar på mötesplatsen som har öppet innan oss som lagat den. Det var gott men med tanke på min glutenintolerans känner jag att magen svullnade upp något av degen (det var deg med köttfärs i).


Hittade ingen bild på turkmenisk mat men hittade en karta vart det ligger


Hemlösa katters förening

Som många av er vet så brinner jag för dels för detta med att skapa en bättre vård för de som lider av en psykisk sjukdom men mitt andra stora intresse är de hemlösa katterna.

När jag bodde hemma fick jag inte ha några djur (förutom två zebrafinkar som jag hade några år) därför att min mamma är allergisk men jag har alltid växt med djur ändå då min syster haft både hund, katt och hästar. När jag flyttade hemifrån bestämde jag mig för att ta hem en katt men jag ville inte ta en kattunge som kan få det bra någon annanstans utan jag ville ta en katt (vuxen eller unge spelar ingen roll!) som inte har det bra. Jag hittade Bianca på blocket och åkte till familjen på en gång. Hon var lite och tunn och såg ut att vara kattunge fast hon var ett år. I dörren blev jag mött av 4 stora hundar som hoppade upp på mig allihop och dem bodde i en trea, bakom hundarna gömde sig Bianca i ett hörn och var livrädd. Familjen erkände att dem ofta glömde att mata henne och att hon inte får rent vatten och jag bestämde mig på en gång att ta henne därifrån.

Det har varit ett hårt jobb att få henne stabil igen. De första veckorna vägrade hon komma ut under soffan men jag lät henne vara så som jag lärt mig att man ska göra och efter ett tag tittade hon fram och ville bli klappad. Idag väger Bianca strax under 4 kilo, vilket är helt normalt, hon är även vaccinerad och chippad. Tråkigt nog fick jag veta av veterinären att hon lider av blåsljud på hjärtat men det tycks hon inte lida av just nu då hon är den busigaste katten jag träffat! När jag var tvungen att lämna henne på kattpensionat när vi skulle åka på resa så berättade tjejen som har det när vi kom hem att det inte var en lugn stund på Bianca utan att hon tjoade runt och jagade något, hon ser i syne skulle jag tro ;).

Åter till ämnet, idag är Bianca världens keligaste och goaste katt och hon visar alla tecken på att må hur bra som helst. Jag har upptäckt föreningen katt i norr där man kan bli stödhem åt en katt, vilket jag vill bli senare när jag flyttar till en större lägenhet. Jag tycker absolut, för att antalet hemlösa katter ska minskas, att fler som funderar på att skaffa en katt tar en hemlös katt. Det finns både kattungar och vuxna katter på hemmet och vill man pröva på att ha katt eller vill ta hand om en katt tills en permanent ägare har hittats kan man då bli stödhem eller akutstödhem (mer info finns på hemsidan). Många djur, oavsett art, far illa idag på olika sätt och det gäller att vi andra försöker göra det bra för dessa djur. Är du allergisk eller av andra skäl inte kan ta hand om en katt, sprid informationen vidare så att fler får reda på denna förening! Möjligheten finns att någon nappar och att en hemlös katt får komma till ett kärt hem.

Vill ni ha mer info hittar ni katt i norrr här.
Denna förening är ju dem som namnet anger hemlösa katters förening i norrbotten men det finns föreningar över hela landet att finna.


Här är Bianca när jag hämtade henne - ca 1 år gammal


Här är Bianca idag - snart 3 år!


Läxhjälp

Godmorgon,

Vaknade tidigt idag, vid 5 och kunde inte somna om efter det. Det har uppstått vissa olägenheter som jag inte riktigt kan få ur hjärnan och därför har svårt att sova men allting brukar ju lösa sig till slut. Det kan man ju i alla fall hoppas på.

Idag ska jag först analysera talet, satt och funderade igår och läste igenom dem båda vi har att välja mellan och kom fram till att jag istället ska välja Mona Sahlin. Det var ett riktigt intressant tal, synd bara att jag inte hittade talet på nätet, någon som vet var man kan se det?

Kl. 2 ska jag åka på röda korsets första läxhjälp för högstadieungdomarna. Det ska bli jätte roligt och jag hoppas verkligen att det kommer någon, å andra sidan ska vi nästa vecka stå i monter och marknadsförs oss så det lär ju dra mer folk än vad det kommer att komma idag. Vad ska ni göra?


Mår du dåligt? - Gå ut och promenera!

Ett bra tips men som alla redan vet är att när du mår dåligt, gå ut och gå, rensa hjärnan. Anledningen till att jag vill ta upp det här är för att många, även jag, helt tappar orken de dagar det känns tungt men ta på dig lämpliga kläder och pallra dig ut vare sig du vill eller inte.

Väl ute, börja med att bara promenera runt huset och ibland kanske det räcker eller så känns det okej och du kan ta en längre promenad. Under promenaden kan du rensa bort dåliga tankar och sortera dem i olika fack och finna lösningar till de problem du tampas med. Tycker du om att vandra själv, ta med dig mp3 om det känns jobbigt att gå eller dra med dig pojkvännen/flickvännen, kompisen, mamma, pappa eller den du mest tycker om att prata med och diskutera de saker du finner viktiga. För tänk på; Hur jobbigt det än känns, har du en bra relation med dina föräldrar så berätta för dem eller för någon annan vuxen och närstående att du mår dåligt och när de dagarna kommer då allt känns jobbigt och helt orkeslöst prata då med någon oavsett hur mycket du inte vill det.

De vuxna som finns i din närhet är de som kommer hjälpa dig på bästa sätt. Det bästa är ju, om din depression sträcker sig under en lång tid, att man kontaktar en psykolog eller terapeut för bästa behandling men i längden behöver man familjen och vännerna runt omkring sig som stöd för ett fortsatt välmående liv.


Kalas

Just hemkommen från kalas, det är Jonas bror Simon som fyller 19 år idag. Grattis!
Hade tyvärr inte kameran med mig så jag kunde inte ta bild på det goda vi åt, tacos till middag och sen en underbart god fruktsallad med glass som Jonas pappa hade arbetat länge med för att få ihop. Hela familjen var samlad och det känns härligt när det kommer sådana tillfällen, man blir så glad och får extra energi av att få prata av sig om allt möjligt och allting man planerar att göra. Ett stort + för familjer alltså. Vad har ni gjort idag?


Bli medlem på gratisbio!

Tycker du om att handla på nätet? Nu kan du få poäng samtidigt som du handlar via Gratisbio, När du uppnått 400 poäng får du en biobiljett. Du kan också välja att spara vidare och nå upp till högre nivåer där du kan byta dina poäng mot presenkort på 300 kr, 500 kr och 700 kr på massor av olika butiker. Det är helt gratis att vara medlem, det enda du behöver göra är att varje gång du ska handla något går in och tittar om du samtidigt kan få poäng som du handlar din vara. Bra va? =)



Bild lånad från gratisbio.se

Bli medlem här och börja samla poäng redan idag!


Städdag!

Godmorgon

Idag ska jag försöka vara lite effektiv och städa och diska! Senare ska jag förhoppningsvis orka sätta mig och börja skriva analys på ett tal och jag kommer att välja Obamas installationstal. Först ska jag dock sätta mig och se talet igen så att jag utifrån det kan börja skriva men det är alltid bra att läsa talet också.

Nu har Jonas startat en blogg också, den hittar ni här.


Tröstätning



Tröstätning på hög nivå. Men får ni såhär fina chokladbollar av era respektive??


Mitt tal var misslyckat av många anledningar

Det var totalt misslyckat att hålla tal idag! Jag fick inte fram det jag ville säga utan allt lät bara..hmm...NEGATIVT! Det är ju negativt, ingen vill ju ha denna hemska sjukdom men förmedlingen skulle fokusera på att vi som lärare måste ha våra ögon öppna för att något kan stå fel till hos någon elev, suck. Istället uttryckte jag mig så som jag är värsta psykfallet men det är jag inte, det vet jag att jag inte är och jag hör heller inte hemma på psyk. Jag ville bara förmedla det här för att de i min klass skulle få en större förståelse för varför jag inte alltid pratar så mycket men att jag ändå alltid är med på det som sägs, jag vill inte känna mig ensam mer.

Andra anledningar till misslyckandet var att jag var helt ur fokus idag. Jag har inte sovit bra pga att min tandskena spänner (jag gnisslar tänder) + att jag inte ätit på hela dagen. Dessutom gjorde min kära sambo, som annars alltid är så snäll och förstående mig ledsen på rasten men det beror på att han är lite förvirrad ibland och kom inte ihåg att han skulle komma och lämna nycklarna till mig så att jag kom in efter jag hade slutat. Jag hade en otrolig huvudvärk när jag stog där framme och jag kände att det var totalt ds. Nu ska jag inte prata om detta ämne, mer än här förän någon faktiskt ber mig att hålla ett föredrag om det för det gör jag så gärna.


föredraget ska videoinspelas!

Nu ska jag snart bege mig till skolan och hålla mitt föredrag, är lite nervös men inte så farligt eftersom jag vet vad jag ska säga. Det enda som känns läskigt är att vår lärare ska filma oss idag för att vi ska kunna analysera hur vi rör oss och använder oss av vårt kroppsspråk. Detta är ännu en sak jag fått acceptera, jag förstår själva meningen med det och jag tycker att det är ett jätte bra sätt att själv se vad man gör fel respektive vad man är riktigt bra på! Men..för i mitt fall finns det alltid det. Jag avskyr att se på mig själv på kort och film, jag är väldigt osäker på hur andra uppfattar mig och min kropp. Jag vet såklart att det inte finns med i bedömningen av mitt framträdande, hur jag ser ut men jag tycker det är obehagligt att någon ska inspektera mig på video. Jag har så mycket deffekter som jag ser vid sådana tillfällen, till exempel min vikt och mitt fula ansikte. Detta har resulterat i mycket gråt här hemma men idag är en helt okej dag så jag ska försöka att inte tänka så mycket på att kameran finns där.


Bianca älskar att sitta i fönstret och titta på människor och att dem tittar på henne!


Skapande svenska

Nu har antagningen till Universitetet öppnat för höstens utbildningar och jag tycker alltid lika mycket om att sitta och titta vilka fristående kurser det finns men jag har aldrig sökt men så idag så fann jag den kurs som jag blev rekommenderad av min lärare i skrivutveckling - skapande svenska. Jag sökte den och hoppas att jag kommer in, den är 30p och går på halvfart + distans så det borde inte vara några problem med tanke på att det är rätt lugnt i skolan. Håller tummarna i alla fall.

Jag skrev häromdagen att personer med borderline ofta känner sig orättvist behandlade och det fick jag prov på idag när min lärare bestämt att jag ska hålla mitt föredrag sist imorgon vilket betyder att jag kommer snabba på allt eftersom jag vet att alla vill gå hem så fort som möjligt. Första lektionen vi hade med läraren så drog han ett exempel att om jag skulle vara sist och det skulle dra ut över tiden så skulle dem andra inte börja plocka med papper osv för att det var respektlöst men då var det minst en som protesterade att hans buss gick och att han inte kunde sluta senare. Det känns skit för att jag för första gången ska berätta för någon utomstående om min sjukdom för att skapa ett intresse och en förändring av åsikter kring den och så får jag vara sist och utlämnad när alla måste hem. Känns inte alls kul längre och jag har gråtit mest hela kvällen - också på grund av att jag har feber och tror att jag kanske har fått öroninflammation men ska ringa läkare imorgon.


Arbetet med läxhjälp börjar

Mötet med röda korset gick jätte bra och projektet drar igång nu på torsdag! Det ska bli väldigt intressant att se hur många som kommer och förhoppningsvis se en förändring till slut. Alla vet att det kommer att ta tid men det gäller att ha tålamod och det kommer jag att ha. Det är roligt att se att så många är involverade i det och jag tror att det kommer bli ett roligt arbete med detta.

Det är så mycket negativ energi kring ungdomarna idag men jag tror att vi vuxna måste skapa möjligheter för dem så att de kan satsa energi på skolarbete och där tycker jag nu att röda korset gör ett fantastiskt jobb att starta denna läxhjälp för att hjälpa de elever som behöver den hjälpen med läxorna.

Senare idag lägger jag upp en mailadress dit ni kan skicka synpunkter, frågor osv. Men jag är också tacksam för de kommentarer jag får!


Röda korset

Godmorgon

Idag är det ingen skola men jag gick ändå upp eftersom dem ska komma och titta till våra ventiler och då kan man ju inte ligga och sova.

Dagens schema är nästan tomt och det är skönt eftersom det annars är så mycket att göra. Nu på förmiddagen kan jag träna på mitt föredrag och på eftermiddagen har jag möte med röda korset. Röda korset håller på med ett projekt som heter läxhjälp och det går ut på att hjälpa ungdomar efter skoltid med deras läxor och det är då tänkt att jag som blivande lärare ska satsa på detta projekt ca 2 ggr i månaden. Projektet sätter igång på torsdag redan så idag ska vi ha möte angående hur mycket och när vi kan sätta tid för detta. Det ska bli jätte roligt!

Tips:
Om ni är intresserade av att engagera er i ett idéellt arbete kan ni gå in på röda korset och där kan ni se exakt vad de har för projekt i er stad och hur ni anmäler er till dessa.


Tips vid tal och föredrag

Är jätte nervös inför tisdagens föredrag, det riktigt pirrar i magen. Jag har inte ens kunnat träna på det idag för att jag varit så nervös, inte helt normalt. Fast ändå känner jag mig rätt säker på vad jag ska säga så det kanske inte behövs överdriven träning.

Tips vid tal och föredrag:
Jag är aldrig nervös när jag har lektion ute på praktik och många andra jag pratat med är inte heller det. Det beror förmodligen på att vi då vet att det är vi som kan och ska lära. Mitt tips är alltså att när ni ska hålla föredrag i klassen, att ni föreställer er att ni är dem enda som kan ämnet och att ni är där för att lära, då kommer ni blir mer självsäkra i eran roll.


Följ med!

Ni kan följa mig via bloglovin om ni skulle föedra det;

Bloglovin


Mitt liv med borderline

För 21 år sedan föddes jag med för mycket slem i halsen, vissa säger att syrebristen under de första timmarna i mitt liv är anledningen till att min sjukdom utvecklades men med tanke på min uppväxt så tror jag att det finns andra orsaker till att jag är den jag är idag. Samtidigt finns dem genetiska där och jag är inte den enda i min familj som lider av en psykisk sjukdom.

Min borderline uppträder tillsammans med bipolär sjukdom, depression, samt ångestsjukdom vilket gör att jag mår mycket dåligt. För de som har en bipolär sjukdom växlar humöret och stannar i ett läge i flera veckor i taget men för de med borderline kan humöret växla på några timmar eller endast några minuter. Personer med borderline kan vara otroligt självsäkra, känna sig mycket bättre än resten av världen, ena minuten och nästa minut vara helt uppe i ett agressionsutbrott. Det sistnämnda handlar ofta om att skada sig själv på olika sätt men självklart går det ut över omgivningen som ofta inte förstår vad som hänt. Borderlinepatienter är väldigt rädda för att bli lämnade och söker därför konstant efter att slippa detta men nära relationer är svåra för en person med sjukdomen vilket gör att vänskaper sägs upp helt plötsligt, vilket förmodligen är mycket förvånande för motparten som inte förstår vad som hänt. Mycket i livet sker väldigt inpulsivt, det kan handla om mat, pengar eller andra faktorer.

Det är svårt att få andra att förstå hur jag fungerar men jag vill verkligen göra ett försök att bli accepterad för första gången och visa alla att jag faktiskt kan fungera normalt och att om jag inte gör det, förklara, för er vad det är som pågår. Jag går hos en jätte bra psykiatiker som hjälper mig att hantera vardagen och till hösten hoppas jag på att få remiss till någon annan behandling, till exempel dialektisk beteendeterapi som jag kan förklara mer om senare. Jag studerar vid Luleå Universitet för att bli lärare och mitt yrkesval har inte påverkats något av sjukdomen utan jag stormtrivs i centrum och att få lära andra. Skolan fungerar bra och jag kan stolt säga att jag inte ligger efter med något efter 3 års pluggande.


Jag hoppas att ni ska vilja följa mig och mitt liv i kampen att bli frisk. Min vardag kan vara annorlunda och svår men jag vill även hjälpa andra som inte mår bra på olika sätt. Nu ska det även fungera med kategorier så att ni som söker en speciell sak kan leta efter det.


Mardrömmar

Jag hade en mardröm inatt, riktigt hemsk. Jag drömde att vi flydde från polisen och att vi var tvugna att gömma oss. Av en av städerna vi kom till fick vi i alla fall en lånelägenhet som vi fick bo i tills vidare. När vi kom in dit var den inte utrensad och jag oroade mig för att det faktiskt bodde någon kvar i lägeneheten och att denna person snart skulle komma tillbaka. Under kvällen ringer det på dörren och där står en kvinna, hon påstår att det är hennes mamma som äger lägenheten och att vi har trängt oss på. Jag försöker förklara hur läget är men hon vägrar lyssna. Jag låser dörren och springer till andra sidan där jag vet att det finns ännu en dörr, men den går inte att låsa! Jag är rädd och får panik men låset till dörren är trasig, då kommer kvinnan igen och bakom henne kommer ytterligare två andra, den ene hennes mamma och den andra henne syster och helt plötsligt är dem onda Zombies som kommer rakt emot oss.


Till slut lyckas vi låsa om oss och känner oss säkra inne i lägenheten men då börjar det strömma in folk som vi känner som bestämt sig för att ha någon inflyttningsfest. Och deras lek under festen är att vara Zombies som man ska försöka döda men det är ingen lek utan alla är smittade. Jag var riktigt rädd och när jag vaknade kändes det som att det var sant alltihop. Har ni haft drömmar som ni verkligen trott varit sanna när ni vaknat?


Skulle Malena ha vunnit?

Godmorgon

Var det rätt låt som vann?
Själv kom jag på att jag skulle rösta på af ugglas men det var överbelastning i nätet så min röst kom inte med :( Kanke fel låt vann pga det? Fast å andra sidan är inte Malena dålig, snarare är hennes låt lite cool så det var ju roligt att hon vann.

Vad tycker ni om min nya design?


Vem ska till Moskva?

Har redan fått svar och det var inte så farligt, snarare ganska skönt fast det får vi ju se sen till sommaren hur det blir med allt.

Senare idag kommer förhoppningsvis en ny design på min blogg, om allt går som jag vill. Måste bara få min sambo att sätta sig och pilla lite med detta jobb, men snyggt ska det bli! Men först blir det varma mackor och melodifestivalen, vem ska ni rösta på?



rättegång 1 april

Nu har jag skickat ett mail så vi får se vad utgången av det blir men i ärlighetens namn bryr jag mig inte speciellt nämnvärt, det är inte det att jag är känslokall utan det beror helt enkelt på att jag har för mycket annat att tänka på just nu. 1 april är det enda datumet jag kan tänka på just nu och invänta. Vissa dagar känns det riktigt tungt och andra har det känns som jag bara skjuter upp tankarna. Samtidigt känns det skönt att ett datum är satt för rättegången så att vi slipper vänta längre.

På tisdag ska jag hålla ett föredrag om min sjukdom för klassen, det ska bli spännande. Jag ser extra fram emot det eftersom jag i torsdags var på ett föredrag som skolan höll om funktionshinder och då var det en tjej där som berättade om hur det var leva och gå i skola med ADHD. Vår skola satsar ju på att oavsett funktionshinder ska kunna studera på högre nivå och när vi pratar om funktionshinder tänker vi främst på fysiska men här ingår alltså även psykiska.


I'm back in the game!

Jag blev förvånad över att folk fortfarande går in och kollar min blogg! Det var ju så jätte länge sen jag skrev någonting, har inte skrivit sen i augusti tydligen när jag satt på jobbet. Jobbet har jag för övrigt sagt upp mig ifrån eftersom jag var väldigt psykiskt instabil efter sommarens arbete och jag ville då satsa på skolan till 100%. Lite kanske jag ångrar det nu när sommaren närmare sig igen eftersom jag nu inte har något jobb men samtidigt känns det skönt att inte sätta sin fot där igen, det var för psykiskt jobbigt att arbeta där 40 timmar i veckan. Eller egentligen tog väl jobbet 100% av min tid eftersom jag aldrig konstant kunde slappna av eftersom jag var så innerligt trött.

Jag tänker inte dra någon livs historia nu när jag är tillbaka utan jag gör ett litet formulär här nedanför så ni ser vem jag är;

Namn: Jonna
Ålder: 21
Bor: Luleå
Gör: Pluggar till svenska lärare (är klar SO lärare)
Fritid: Mycket Bingo-spelande just nu (för er som är medlem på king, lägg till mig, cutepoison87, jag spelar också yatzy och billjard!), vara ute och gå, bio (film överhuvudtaget), läsa böcker.
Husdjur: En katt som heter Bianca