Mannen i sjön av Arnaldur Indriðason



"Vattnet sjunker undan i sjön Kleifarvatn på Island. Och på sjöbotten, fastbundet vid en rysk spionutrustning, hittar man ett skelett. Det står genast klart att skelettet är gammalt och allt pekar på att brottet begåtts under tiden för kalla kriget. Samtidigt som Erlendur och hans kollegor jobbar sig bakåt i tiden med hjälp av olika indicier berättas en annan historia. Den handlar om en ung isländsk student i Östtyskland på femtiotalet och slutar så småningom i vår tid.

Liksom i tidigare böcker är det försvunna personer som står i fokus. Händelser från två tidsplan vävs samman i en spännande berättelse om hur en grupp isländska ungdomar, uppfyllda av drömmar och hopp, ger sig av för att studera i det kommunistiska himmelriket Östtyskland - där de dock möts av moraliskt förtryck och ett allestädes närvarande angiverisystem".


Fjärde boken i serien om Erlendur Sveinsson. Denna bok var sämre skriven än de tidigare, det kändes som om författaren efter halva boken började få ont om tid och snabbade på förloppet något. Det var lite tråkigt för man hängde inte riktigt med en del av boken. Själva handlingen var jätte intressant för det var ju säkert så under kalla kriget! Socialismen styrde runt om i världen men i Östtyskland förvandlades socialismen till kommunsim som inte alls stod för demokrati och rättigheter till folket utan för makt åt staten. Människorna blev tvingade att rösta på det enda parti som fanns för att visa sitt stöd och de fick betalt för att ange sina nära och kära om de bedrog staten. I Östtyskland kunde man inte lita på någon.

Betyg: 3/5


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback