Kallocain av Karin Boye




Kallocain av Karin Boye

"Leo Kall börjar tvivla på statens förträfflighet och ifrågasätta sin roll som lojal medsoldat. Han är kemist och har med sin uppfinning kallocain försett världsstaten med ett medel för total kontroll. Hans sanningsdrog öppnar vägen in till medborgarnas själar och det visar sig att de flesta hyser vilda och heta drömmar om uppror och om >>Ökenstaden<< - en hemvist för frihet, kärlek och förtroende. Leo Kalls tvivel djupnar alltmer".

"Kallocain är en roman från >>2000-talet<< och en kuslig vision av ett polisstyrt och militariserat samhälle, ett inte ovanligt men ständigt aktuellt tema. I sin skildring av konflikten mellan kollektivets krav och individens frihetslängtan gestaltar den en tro på människans förmåga att skapa en annan, levande värld".
 

Boken var filosofisk och det märks att Boye var poet. Mycket av bokens innehåll måste analyseras för att förstå och jag vet inte om någon kommer fram till samma resultat, men helt klart ett bra bokval. Betyg: 4/5 
Karin Boye

Karin Maria Boye föddes 26 oktober år 1900 i Göteborg. Hon var främst en poet men har även skrivit ett antal romaner och essäer, bland andra Kallocain (1940), Kris (1934) och Merit vaknar (1933). Boye tog förskolelärarinnaexamen 1921 men fortsatte att studera vid Uppsala Universitet i grekiska, nordiska språk och litteraturhistoria. 1928 tog hon filosofisk ämbetsexamen vid Stockholms Universitet. Karin Boye skrev många dikter och diktsamlingar, bland annat Moln 1922 som handlar om en ung människas grubbel över Gud, livets brister och sin egen framtid. Boye var gift med en man fram till 1933 men valde efter det att öppet leva som homosexuell och levde med en kvinna vid namn Margot Hanel fram till sin död. Detta var en tid då homosexualitet fortfarande var brottsligt i Sverige. Karin Boye tog sitt liv 1941 genom en överdos av sömntabletter.


Kommentarer

Postat av: Liz

På tal om böcker igen: jag tänkte bara tipsa om 2 boksidor som jag är medlem på :)

http://www.shelfari.com

http://www.goodreads.com



Jag tycker att sidorna är jätteroliga eftersom det finns allt möjligt. Antingen kan man vara med i olika "bokutmaningar", t ex försöka läsa 75 - 100 böcker på ett år :) men annars så får man tips om bra böcker och liknande.



min sida hittar du på www.shelfari.com/adwielle


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback