Away

Oj, klockan är redan halv fyra. Dagen har bara flygit iväg, jag har nämligen spenderat hela dagen med en julklapp till min systerson och hans lillebror/lillasyster som föds om några veckor. Ja jag vet att det är långt till jul men jag kom på den smartaste idén igår! :) Och då måste jag ju bara börja nu.

Snart kommer Jonas hem och då går vi nog över till hans föräldrar men om jag inte hinner skriva mer idag önskar jag er en fin och härlig valborgskväll! Hoppas ni hittar på något roligt i det fina vädret.


Vallborg

Godmorgon,

Idag är det valborgmässoafton! Funderar lite kring vad det är man firar denna dag, är det att våren är här? Varför tänder man en brasa? Är det något slags offer till gudarna det eller? Jag vet inte om jag fått det berättat för mig någon gång, tror inte det.

Ikväll ska vi äta middag med Jonas familj, ta det lugnt och ha trevligt. Vad ska ni göra?


Spänningen stiger

Äntligen hemma!! Jag hade ont i huvudet redan när jag vaknade imorse och nu har jag ännu ondare. Det är spänningshuvudvärk för att jag sitter konstigt när jag sitter vid datorn. Jag måste börja ta fler pauser så jag sträcker på ryggen när jag arbetar framför datorn.

Litteratursamtalet gick jätte bra idag så det var ingenting att oroa sig för och det gjorde jag ju inte heller. Vi hade också ett intressant samtal med läraren efteråt, bland annat avslöjade hur Carro resonerade kring schizofrena, haha. Carro skämdes och de andra skrattade, jag har för stor mun ibland. Hoppas hon inte blev sur på mig!

Nu kommer det smaka gott med mat, rester från igår - Böngryta.


Onsdag

Godmorgon,

Nu sitter jag på skolan och irriterar mig över allt som ska göras, hehe. Fast det går ju an, nu vet jag i alla fall att jag har en tenta i juni som jag misstänkte. Får se hur det går med grammatik och allt!

Kl. 13.00 har jag boksamtal, är inte direkt nervös men min grupp är ju inte den seriösaste om jag säger så, önskar att jag varit i den andra gruppen. En av medlemmarna har bara skickat en novell till exempel! Hmm...

Ha en bra onsdag!


Ångesten, min ovän

Lite rubbad har jag varit idag trots allt jag ska imorse. Var tvungen att sova en stund på dagen. sånt jag gör när jag inte riktigt mår bra, inte har så mycket att göra och det blev två timmars sömn. Suck. Helt i onödan eftersom jag sov bra i natt. Dessutom så är jag seg när jag vaknar och orkar inte göra speciellt mycket mer fast jag borde, fast det är så mycket jag borde göra men som jag inte orkar. Vad spelar det för roll egentligen att skjuta upp det till imorgon, gå till skolan tidigt och sitta där och plugga? Inget egentligen, jag tror inte att jag får bättre betyg ju tidigare jag lämnar in.

Ångesten tar verkligen över allt i mitt liv; jag kan inte göra någonting och jag blir så otroligt förbannad! Låt mig bara vara ifred, hoppa över till någon annan ett tag så att jag får vila. Låter knäppt att säga att ångesten skulle vara något sorts djur, en amöba, en bakterie som satt sig precis vid hjärtat och lungorna men det måste ju vara så, eller? Hjärtat slår ojämnt och jag får svårt att andas, låter otroligt att tänka att det är jag själv som orsakar detta i min kropp genom mina tankar. Det räcker ju inte precis med att säga "Gå nu, nu är jag inte ledsen mer" för den försvinner inte, det går heller inte att operera bort. Vissa brukar säga att dem levt så länge med sina sjukdomar att den har blivit en del av dem, men i mitt fall är det inte så, snarare en ovän som dyker upp när den känner för det.


Tisdag

Idag känns det lugnare och förvånansvärt så fick jag inget utbrott igår trots det inträffande, snarare var jag nästintill apatisk, låg i sängen och läste större delen av kvällen för att sedan sätta igång tv:n och se "Hitta hem" och "Spårlöst" för att sedan sova.

Nu på morgonen har jag läst noveller och skrivit ner frågor jag ska ta upp på litteratursamtalet imorgon utifrån min egen planering. Jag gillar bäst mina egna noveller, om man får säga så? Doris Lessing är en absolut favorit av författarna men Kafka är annorlunda och mystiskt, gillade dock inte novellen som en i gruppen valt. Tyckte att budskapet var för långsökt för att ens orka fundera ut, meningslöst på något sätt men vem vet, jag kanske ändrar uppfattning imorgon?

Jag har också börjat skriva på Boye analysen, inte helt lätt men jag ser den som en kladd till att börja med. Läraren skrev i mailet att man kan bli underkänd på grund av språket, om jag skulle skicka in den nu så skulle jag inte ens få göra om den om jag säger så. HAHA. Jag är också nästan klar med Brodow frågorna, det går alltid segt så här på slutet eftersom jag alltid sparar dem tråkigaste frågorna till sist av någon anledning och då känns det som om jag aldrig kommer att bli klar men jag tänkte blir det idag så att det är bortgjort. Fick jätte bra respons på Elleström, ett Vg, så nu gäller det att fortsätta kämpa.

Ha en bra dag.


"Du är inte tillräckligt sjuk för att få hjälp"

Jag kan inte sätta ord på hur ledsen jag är just nu. Hur mycket ska jag behöva kämpa för att få någon sorts hjälp?? "Du är inte tillräckligt impulsiv"  är kuratorns kommentar till att jag inte får gå på DBT. Och hur fan vet hon det? Till och med jag har och ni, mina läsare, har mer kunskap om borderline och impulsivitet än vad en kurator har som enbart går efter böcker! Hur vet hon vad jag gör och hur jag reagerar på saker i mitt liv? Att förklara är inte samma sak som har vara med och bevittna och jag har verkligen ingen lust att gå till en psykolog som hon föreslog! Dem bara ältar sådant som jag anser vara oviktigt. Jag kan faktiskt fungera normalt i vardagslivet och jag tror att många, många fler med liknande diagnoser också kan det, jag tror inte alla med borderline går runt med en kniv på stan och skär sig och visar upp blodet för alla, eller är det, det man ska behöva göra för att få hjälp? Är det att vara tillräckligt impulsiv?

Enda anledningen till att jag inte får hjälp är för att Luleå kommun inte har råd att ge mig hjälp för att det var viktigare att bygga ett kulturhus och det fula klotet som kostar flera miljarder än att sånna som jag skulle få hjälp och att folk skulle ha ett arbete. Jag är så trött på det här nu och jag litar inte på en endaste människa och det känns som om jag aldrig kommer att bli frisk. Det finns många, många fler nackdelar med att jag inte får hjälp och det kommer kosta så mycket mer för kommunen när dem inte hjälper oss, i slutändan.


DBT imorgon

Oj vad dagarna går fort! Tycker ni inte det?? Jag har inte ens gjort något idag, eller jag har pluggat och läst skönlitteratur men jag har inte vart ute något. Det måste jag förbättra till veckan för man behöver frisk luft också för att orka. Jag somnade en stund på dagen och jag är så knäpp för jag ställer klockan 1 timme framåt men när de ringer då stänger jag alltid av den i sömnen, haha så idag sov jag 1,5 timme. Men tur var ju att jag vaknade till slut i alla fall.

Jag är jätte nervös för imorrn på morgonen ska jag på bedömingssamtalet till dbt. Jag är så rädd att jag inte ska få gå där och att allt bara ska bli som vanligt igen, för i oktober går min psykiater i pension och då har jag inte ens han. Men jag håller tummarna för mig själv för jag vill verkligen bli frisk nu, det har gått så många förlorade år nu. Igår fick jag ett utbrott igen och rev mig i håret tills det gjorde smärtsamt ont och jag vill inte ha det så nå mer! Jag vill vara en glad 21 årig student, jag vill kunna ha kul och inte vakna till när jag är 40 och inte ha gjort något i mitt liv!


Bryta om av Åsa Anderberg Strollo


"Jag heter Minna Krall och jag bor med min pappa Håkan, hans fru Anna och mina småsyskon August och Ella i en stor sekelskiftesvilla i Bromma. Pappa jobbar på Universitetet, men han har varit ledig och varit med oss hela sommaren. Jag har jobbat i en kiosk i Danmark, där Anna har sin familj. Jag är...en vanlig tjej. Helt normal..."


Så börjar Minna sin presentation av sig själv och sitt liv när hon står inför Emma Larsson och alla andra idioter i nya klassen på gymnasiet i Skärholmen. Men det är en lögn. Egentligen är det bara Eddie som vet hur pank och hungrig hon har varit under sommaren och hur illa det luktar i den sunkiga lägenheten. Eddie tycker att hon ska skita i skolan och hänga med honom till Sydamerika istället. Till ett nytt liv. Byta om, liksom. Bryta med allt det krånliga som blir när mamma skrivs ut från psyket trots att hon fortfarande är sjuk. Men vem ska ta hand om mamma, om inte Minna gör det?"


Detta är en ungdomsbok som rekommenderas till ungdomar i åldern 14-19. Jag har läst den för att jag ska börja sätta mig in i litteratur som mina elever i framtiden kan läsa. Boken skildrar ett barn som måste försöka klara skolan där hon inte har några vänner samtidigt som hon måste vara mamma åt sin mamma och försöka ta hand om henne när hon är sjuk. Boken får ett lägre betyg därför att det är en ungdomsbok, vilka jag längre inte är van att läsa. Den gick snabbt att läsa ut och allt hänger inte riktigt samman, men jag vet att jag skulle ha tyckt den va jätte bra när jag var i tonåren och därför rekommenderar jag den.


Betyg: 3/5


Söndag

Godmorgon,

Det blev rätt sent igår så jag orkade inte blogga nåt mer men jag hade det verkligen super mysigt hos Jonas föräldrar med god mat och en massa prat om Jonas nya jobb! Synd bara att jag lätt blir så trött, verkligen övertrött så att jag skulle kunna somna ståendes helt plötsligt. Jaja, senare idag eller snart beroende på när jag hinner så kommer en recension på första boken jag lånade igår, "Bryta om" som jag verkligen tycker att alla svensklärare ska läsa och rekommendera till sina elever. Idag blir det också en del plugg eftersom jag tillät mig att vara helt ledig igår.

Ha en härlig söndag!


Böcker och mat

Det blev att åka in till stan idag och tur var väl det för nu har jag böcker att läsa! Två stycken till och med; "Bryta om" Av Åsa Anderberg och "Till skogs" av Tana Fehre. Nu sitter jag hos Jonas föräldrar och försöker mig på den här mac datorn, jag tycker den är svårt! Någon annan som vill hålla med mig eller älskar alla datorn? Nu börjar i alla fall känna lukten av mat, det ska bli jätte gott. Jag har inte haft så stor matlust den här veckan och har gått ner 2 kilo, fast är bra ju! Men äta måste man annars dör man. 


Vi hörs senare ikväll när jag kommit hem! 


Lördag

Underbar lördagsmorgon och jag har spenderat den med att läsa ut "i djävulens sällskap" av Peter Robinson. Tänker dock inte göra en recension av den boken eftersom man nästan då nästan måste recensera hela serien och det har jag varken tid eller ork till, kan bara varmt rekommendera den!

Idag, som jag sa igår, så ska jag nog åka in till stan och låna böcker på stora biblioteket, om jag orkar. Känns som att det är förkylning på gång + att jag har ett ömmande munsår på läppen men jag hoppas verkligen inte att det bryter ut någonting nu när jag har så mycket i skolan och annat till veckan som kommer att göra. 
Vad ska ni göra idag? 


Fredag

Ja det är ju äntligen helg och jag kan känna mig ledig imorgon! Jag är nästan klar med frågorna till Brodow och tänkte göra klart det på söndag. Imorgon ska jag åka till biblioteket inne i stan och låna böcker tänkte jag så jag får hem lite nytt. Har suttit och läst "i djävulens sällskap" av Peter Robinson större delen av dagen. Jag vet inte vilken bok i ordningen det är men det är väll i alla fall den 8:e i ordningen av dem som är översatta till svenska. Jag älskar hans böcker!

Snart ska jag åka och handla tänkte jag och ikväll är det Talang, undra vad de blir för  talanger idag när det tydligen är en talang att strippa nu för tiden eller knäckebrödskillarna förra veckan. Roligt var det ju, men en talang? Njae. Vad ska ni göra ikväll?


Quionagröt

Godmorgon,

Tänkte börja morgonen med att ge er recept på en väldigt god frukost!

2 portioner:
5 dl äppeljuice
1,5 dl röd quiona
1,5 dl havregryn
salt
1 äpple

Gör såhär:
Koka quinoa i äppeljuice i 12 min. Tillsätt havregryn och salt och låt koka ytterligare 8 min. Dela äpplet i bitar och häll ner i gröten. Servera med mjölk! 

 


Två bokklubbar!

För alla er som älskar att läsa men ni kanske inte vet vad ni ska välja för böcker så har bonnier startat en ny boksida, boktipset.se där du betygsätter böckerna du läst! När du betygsatt 15 böcker kommer bonnier kunna räkna ut vilka böcker som kommer kunna passa dig och ju fler böcker du betygsätter desto säkrare blir träffarna. Man kan också maila med andra medlemmar och på så sätt få tips! En annan liknande boksida är bok.nu där det går till på ungefär samma sätt. Det är gratis att vara medlem!


Jag blir lycklig av pengar!

Jag funderar mycket över hur sommaren ska bli, vad jag ska göra? Det är en klump i magen varje gång jag tänker på det och det känns jätte hemskt. Jag mår dåligt som det är nu över att vara själv hela dagarna och aldrig ha något att göra men ändå så händer det ju saker då och då som livar upp stämningen men i sommar kommer ingen att vara hemma och Jonas att jobba, jag vill inte gå hemma och vänta på han hela tiden och ingenting att göra. Men samtidigt är det inte så mycket jag kan göra åt saken heller, jag har ju inte obegränsat med pengar som till exempel Blondinbella som kan åka en weekend till London och Paris eller varför inte en vecka till Mallis när hon känner för det. Suck.

Föresten var hon i Luleå häromdagen, var det nån som såg henne? Jonas hade sett henne på lunchen på stan, jag blev lätt svartsjuk men kontrade med att jag faktiskt såg Olle Waller när han var tvungen att jobba på kvällen, fast å andra sidan var det inte så väl kontrat för han såg honom under nolleperioden. Det är ju ändå jag som följer hennes blogg och avundsjukt ropar till Jonas att "nu ska blondinbella åka till Mallis" och "i sommar ska dem åka till Frankrike" och "nu är hon ekonomiskt oberoende så nu ska hon studera juridik för att det är kul!". Tänk er att vara rik va, fast man kanske inte blir lyckligare för det men tänk så mycket enklare det hade varit. Jag tror att alla som säger att man inte blir lyckligare bara försöker förtränga tanken att man faktiskt blir det! Om jag var ekonomiskt oberoende skulle jag förvisso säkert fortfarande vara deprimerad men jag skulle någolunda kunna bota det genom att åka på semestrar och oftare hälsa på mamma, mina syskon och syskonbarn - vilket SKULLE göra mig lyckligare. Poäng: Pengar gör en lyckligare för att man kan hitta på mer saker!


Torsdag

Godmorgon,

Idag tänkte jag plugga ordentligt så att jag får lite helg sen också. Fick ett mail av läraren där han skrev att endast två lämnat in i redogörelse för hur de tänkt göra på litteratursamtalet nästa vecka, det lät som om det var bråttom att få in den men ändå har vi till den 26:e på oss. Jag ogillar när lärare gör så för dem ska inte ha slutdatumet så sent om dem vill att man ska skicka in så fort som möjligt, var sak tar sin egen lilla tid. Jag har börjat på den uppgiften men det är ju så många andra uppgifter samtidigt!

Nu ska jag sätta mig med Brodow frågorna, 24 stycken!, och försöka ta mig igenom i alla fall hälften idag och sen ska jag göra klart förberedelsen inför nästa vecka så att läraren blir nöjd. Vad ska ni göra idag?


Malva av Caroline Lagercrantz



"Det är svårt att tro att Malva är trasig, hon ser nämligen väldigt hel ut. En ung kvinna som gärna dansar natten lång och prydligt sorterar sina kryddor i bokstavsordning. En framgångsrik jurist, omtänksam dotter och lojal vän.

Men kommer man nära kan man upptäcka att de gröna ögonen är tomma och leendet stelt. Skrattet är tillgjort och skämten stulna. Inte ens brösten är äkta. Och förutom den höga lönen och de många högskolepoängen har Malva en sjukdom som heter bulimi. Bulimin håller henne sällskap, som en trogen hund vandrar den ständigt vid hennes sida.

En dag träffar hon Ludde, en rufsig elektriker med verktygsbälte och träskor. Han har allt: ett stort hjärta, varma händer - och en familj. Men det sista saknar betydelse. I alla fall för stunden".


Otroligt bra bok när man kommer in i den och inte alls så sorglig som liknande böcker kan vara utan väldigt humoristisk! Den går snabbt att läsa eftersom man inte kan lägga den ifrån sig och det är roligt att följa med Malvas tankegång när det gäller mat och förhållanden, även ett stort + för hennes bästa vän Hjalle som roar!


Betyg 4/5


Ångesten tar över mitt liv!

Idag tog ångesten och huvudvärken över så att jag inte orkar gå till skolan ikväll på föreläsningen. Jag hatar och avskyr när det händer och får ännu mer ångest av det, men samtidigt kan jag inte förmå mig att gå. Jag orkar helt enkelt inte utan väljer istället den enklaste vägen, att stanna hemma och se på tv. Jag är i alla fall väldigt stolt över mig själv att jag lyckades gå igår så då kanske jag förtjänar att stanna hemma idag? För några år sen fanns inte ens dem här tankebanorna i mig och det är därför det är så jobbigt nu, då var jag överallt det gick att vara!

Jag antar att om man inte får behandling så utökas sjukdomen med nya symptom och i mitt fall tror jag att det beror på att jag sällan har någonting att göra och därför när jag väl har det så orkar jag helt enkelt inte. Idag är en sån där dag när jag bara vill sova bort dagen eller se massor av tv program jag missat eller filmer, inte ens skolarbetet går att försöka sig på med för att skingra tankarna.


Bianca härmar mig och ingen av oss känner sig pigg idag. Tänk att vara katt!


Fråga Olle på stuk

Här kommer två bilder från igår när Olle Waller från tv5 :s program fråga Olle gästade Stuk:


Olle Waller


Panelen som hjälpte Olle att svara på frågor


Onsdag

Godmorgon,

Det var rätt roligt igår på fråga Olle, många skratt blev det i alla fall och bilder kommer senare idag!

Idag ska jag snart till min psykiater och sen ska jag hem och plugga. Ikväll är det café och filmkväll på stuk!
Steve Sjöqvist kommer och samtalar kring filmen som heter "vi och dem - att leva med HIV". Kom!!!


efter skolan plugg

Sitter på skolan och har precis klarat av lektionerna med diskussion kring brodow och Kallocain, fast på den sist nämnda fick vi gå för det var bara jag i klassen som läst boken, som tur är så har jag ju bevis för att jag har gjort det också ;). Ställde nog in mig nå otroligt hos läraren, jag är nog hans favorit elev nu. Synd för er andra!

Nu ska jag plugga lite innan fråga Olle börjar. Är otroligt trött så vet inte riktigt hur jag ska orka, men jag ska kämpa mig igenom kvällen och med kaffe kommer det säkert att gå jätte bra!


Tisdag

Idag har jag TRE lektioner! Första lektionen brukar alltid gå jätte bra men sen kommer rastlösheten och jag sitter och skruvar på mig tills jag får sluta!

Ikväll, kl 18.30 är det fråga Olle i ljusgården på Universitetet! Då kommer såklart Olle Walier från kanal 5:s tv program Fråga Olle och svarar på frågor. Kom!!!


Carrie av Stephen King

Jag slukar böcker just nu men det är bra för er för då får ni en massa förslag på vad ni ska läsa!




"Carrie är skolans driftkucku. Hon har konstiga kläder och hon förstår aldrig ett skämt. Alla driver med henne på tonåringars tanklösa sätt. Men Carrie har hemliga krafter som de inte känner till. Hon kan få saker att röra sig bara genom att koncentrera sig på dem, en spegel att spricka eller en dörr att låsa sig. Vetenskapen kallar det telekinesi, men Carries djupt religiösa mor säger att hennes kraft kommer från Djävulen.


Så blir Carrie bjuden på den stora skolbalen av en av skolans populäraste pojkar. De blir utsedda till festens stiligaste par. Då, i hennes stora ögonblick, utsätts hon för ett grymt och meningslöst practical joke. I sin förvirring och förtvivlan släpper Carrie loss sina krafter på allvar..."


Många har säkert sett filmen "Carrie" regiserad av Stephen King men hur många av er har faktiskt läst boken? Det hade inte jag förän idag då jag bestämde mig för att göra det och jag kan garantera, fast alla har olika smak, att den är tusen gånger bättre och spännande än filmen! Man får förbereda sig på att boken skrevs 1974 och att den inte är som dagens rysarböcker men ändå så höjs spänningen av att man sitter och hoppas att boken ska sluta annorlunda än filmen och att Carrie ska få upprättelse.


Betyg: 5/5 Stephen Kings första och absolut en av hans bästa böcker!


Måndag

Jag tycker inte om måndagar! Det är så tråkig med ny vecka och helgen är slut. Jag har nästan aldrig lektioner på måndagar men ändå är det jätte trist!

Idag har jag varit på möte med rkuf, det var givande och gav min oroliga skäl några glimat av lycka och jag längtar till det nya projektet sätter igång för det verkar ännu mer spännande än det vi gör nu. Har också fått en tid idag till dbt:n, har fyllt i en massa formulär så nu är det bara att vänta tills den dagen kommer och hoppas att man är tillräckligt sjuk för att få behandling.

Nu går det att kommentera igen!


Söndagsparty med Filip och Fredrik

Ni missade väll inte söndagsparty med Filip och Fredrik igår?? Gjorde ni det kan ni se det på kanal 5s webb tv. Min största idol någonsin var med i programet och när jag såg honom kom fjärilar upp i magen och känslan blandas med skräck och förtjusning när man inser hur iskall han är, men hur mycket är egentligen image? Jag pratar såklart om Marilyn Manson. Jag har inte hört någonting från honom på flera år nu, eller det är nog mest jag som börjat lyssna på annan musik också men jag kommer aldrig att överge honom, många beskyller honom och hans musik för att deras barn har tagit självmord men själv så kunde jag under mina dåliga perioder krypa ihop till hans musik och drömma mig bort och känna mig lycklig.

Att se honom igen på tv gjorde mig lycklig. Ett tips, läs hans bok och få kanske en annan uppfattning om honom: "The long hard road out of hell". Ni som känner mig kan få låna den av mig, om ni är försiktiga med den! 2003 var jag på konserten och det är den lyckligaste dagen i mitt liv, när han kom ut på scenen, jag skulle kunna ha svimmat men detsamma kunde resten av hovet ha gjort. När jag såg hans band så var "svensken", Tim Sköld med i bandet men nu spekuleras det i att Twiggy är tillbaka! Jag beundrar Twiggy nästan lika mycket som Manson. När jag var tolv bestämde jag mig för att jag skulle gifta mig med honom och det står jag fast vid!


Söndag

Godmorgon,

Har fortfarande inte lyckats fixat så ni kan kommentera igen, har försökt få tag i dem men antar att dem inte jobbar helg så det dröjer väll ända till imorgon innan jag lyckas lösa det. Tycker att det är ett konstigt problem eftersom jag inte ändrat någonting och ingen annan verkar heller ha problem, hmm. Men det löser sig nog, hoppas jag, annars kanske det är ett tecken på att jag ska byta blogg eller i värsta fall lägga ner bloggen. SKÄMTA.

Igår tog vi en långpromenad, det blåste jätte kallt, speciellt över bron! Solen gasade hett men på grund av blåsten så var det inte speciellt varmt, alltid något som ska förstöra. Sen lagade vi en jätte god middag bestående av lax, potatis och grönsaker och såg på hundtricket, roande. Jag håller mitt löfte att bojkotta robinson! Har dessutom fått svar från tittarombudsmannen som skrev så här;
"Tänk på att det är ett tv program, inte verklighet"
Vad menar han? Att alla är påhittat?



God laxpytt!


Se min älskade av T.N Murari


 





"Över Indiens röda jord skimrar Taj Mahal som en hägring. Det är ett monument över en kärlek och en kärlekssaga som ännu efter 300 år är lika levande.

Det är berättelsen om människor som vandrar på knivseggen mellan makten och den ständigt väntande graven. Om en ung kvinna som står alldeles försvarslös inför den stora lidelsen. Om en kärlek som skapar under - om en kärlek som förtar allting annat."


Om du tycker om historiska berättelser så är detta en bok för dig. Den handlar om Arjumand som förälskar sig i prins Shah Jahan och deras kärlek är oövervinnerlig. Shah Jahan tvingas först gifta sig med en prinsessa men han vägrar göra henne med barn och äktenskapet upphävs därför efter några år för att han ska få möjlighet att föda en arvvinge, därefter får han gifta sig med sin Arjumand.

Livet är inte enkelt för dessa två eftersom kejsaren Jahangir gifter sig med Arjumands maktgalna Faster Mehrunissa som gör allt för att Shah Jahan inte ska få makten efter sin far utan skulle hellre vilja att makten går till Shahriya som är Jahangirs son med en slavinna som nu är gift med Mehrunissas dotter Ladilli. Samtidigt utespelar sig boken efter att Shah Jahan fått makten och sedan hans älskade Arjumand avlidit. Han bygger Taj Mahal till henne, ett arbete som tar mångas liv och pågår i ett tjugotal år. Samtidigt hyser han stor kärlek till sin förstfödde son Dara som ska bli kejsare efter honom och detta gör hans andra son Aurangzeb mycket svartsjuk. Aurangzeb gör allt för att få sin fars kärlek men ingenting duger för Shah Jahan och Aurangzeb börjat istället rikta hatet mot sin bror Dara.

Betyg: 4/5


Kommentaren ur funktion

Jag vet om att det inte går att kommentera just nu! Jag håller på att försöka fixa felet, jag får försöka tänka mig era tankar så länge och samtidigt se på talang!
Tyckte inte ni killarna med knäckebröden var roliga? Ojoj, det är talang det!


Föreläsning med Jan-Olov Madeleine Ågren

Måndag 4 maj hålls en lunchföreläsning mellan 12.00-13.00 på Luleå tekniska Universitet i sal C 305. Det är Jan-Olov Madeleine Ågren som håller i föreläsningen som ska väcka våra tankar kring värderingar, normer och hur vi beter oss mot varandra utifrån dem. Föreläsningen är för mångfald och mot diskriminering.


Jan-Olov Madeleine Ågren är själv transvestit och arbetar som konsulent vid antidiskrimineringsbyrån, röda korsets byrå mot diskriminering. Han har ideellt jobbat med diskrimeringsfrågor sedan 2000 inom RFSL och Transvestitföreningen FPE-S.


Det är LTU:s likabehandlingsgrupp för studenter som arrangerar föreläsningen tillsammans med Jan-Olov Madeleine. Föreläsningen är gratis och det bjuds även på en lunchsmörgås, änmäl dig via mail till [email protected] senast 28 april. Vill du veta mer om röda korsets byrå mot diskriminering, besök denna webbplats: www.motesplatslulea.se


Jag är glad för att...

Jag är jätte glad just nu - Jag tror verkligen att allt kommer att vända om jag bara själv vill det! Det har varit en otroligt jobbig tid det senaste halvåret men jag känner mig lättad på ett konstigt sätt att det blev som det blev, att det inte blev värre och att vi nu kan se framåt och att vi förhoppningsvis kan flytta inom ett år till en större lägenhet och att jag då kan öppna mina armar och mitt hem för de hemlösa katterna. Jag kommer också att må bättre i en större lägenhet eftersom det är påfrestande att bo två stycken i en etta, det är inte hälsosamt att aldrig kunna vara själv i ett rum.

Jag är glad för att jag insett att jag har det bättre än många andra även om jag har det svårt och att jag inte ska klaga. Jag klarade mig igenom högstadiet, jag klarade mig igenom gymnasiet och jag har nått universitetet där jag trivs och som jag egentligen inte vill lämna - aldrig! Jag är glad att Jonas fått ett jobb där han trivs och där han förhoppningsvis får vara kvar ett tag, men det kan bara tiden utvisa och jag är glad för att jag har så många intressen jag faktiskt brinner för och som upptar min ensamma tid - till exempel den här bloggen. Det spelar ingen roll hur många som läser den, jag skriver för mig själv och delvis till er som ändå tar er tid att läsa och era kommentarer är guld värda, även om jag inte godkänner alla.

Jag är glad för att jag kommit till insikten att alkohol inte är en del av mitt liv längre, det var den inte förut heller men visst det hände att jag festade då och då. Jag kan stolt säga att jag är nykterist sedan i julas och kan gå på fester utan att bli full men går helst inte alls på dem då jag föredrar att göra andra roliga saker.

Jag är glad att jag fått kontakt med X igen, jag vet att det möjligtvis inte blir som förut, hur skulle det kunna bli det så mycket som vi sårat varandra allihopa?? Men det känns skönt att inte behöva gå förbi någon man delat så mycket med och inte ens säga hej, nu kan vi diskutera i skolan och prata på nätet och det är allt jag begär från henne. - Dina ord gladde mig efter talet i skolan, jag känner ju igen din handstil!

Jag ser även fram emot att det snart är sommar och att jag kan åka ner till min familj för oj, det blev ju så fel sist! Jag hade min belagda del i att det blev så för jag var väldigt negativ redan innan jag åkte men nu ser jag fram emot det och då har också min syster fått sitt andra barn som jag kan få leka med och lära känna.  

Min avsikt är att när ni känner er ledsna och när livet känns hopplöst, försök punkta upp de saker som faktiskt förgyller erat liv. Vi människor tycks alltid bara minnas de dåliga stunderna och jag är en av dem som bara ser i svart eller vitt, men när jag tänker efter finns det ännu fler saker jag skulle kunna lägga upp i listan ovanför men dem behåller jag för mig själv för stunden.


Dreams

Nu har jag gjort mig iordning och strax börja bege mig mot skolan men drar mig lite eftersom det är himla tråkigt väder ute, det är skönare att hålla sig inne och dessutom är det otrolig trötthet som ligger över mig trots att jag borde vara något sånär pigg. Vaknade halv 5 och trodde vi hade försovit oss nämligen eftersom min klocka levde sitt eget liv och visade på halv 8, väckte Jonas och han var nära att börja springa till bussen innan han upptäckte att klockan var just halv 5. Han somnade om men jag kunde inte det så jag läste en stund. Nu lyssnar jag på musik och drömmer mig bort;


"If you want a lover
I'll do anything you ask me to
And if you want another kind of love
I'll wear a mask for you
If you want a partner
Take my hand
Or if you want to strike me down in anger
Here I stand
Im your man"


Fredag

Godmorgon,

Hela dagen blev fel igår så jag orkade inte blogga något mer, orkar inte förklara heller vad som hände. Idag ska jag till skolan och plugga så jag inte bara sitter här hemma och senare när Jonas slutar jobba ska vi å handla men det kan hända att jag bloggar från skolan.

Senare kommer också en ny föreläsning ni MÅSTE anmäla er till, men mer om det sen som sagt!


Ha en bra Fredag.


Städdag!

Nu har jag hunnit vika tvätt, tvättat fönster och lagat mat men inte pluggat!! Tur att det är några timmar kvar innan Jonas kommer hem från jobbet.  När han kommer tänkte jag ta en lång promenad för att rensa tankarna lite och förhoppningsvis har det blivit lite svalare då, är så hett ute! Fast jag klagar inte, jag har längtat så efter att våren och sommaren ska komma och nu är den här!

Imorgon ska jag nog ta mig till skolan så att jag kommer hemifrån lite. Jag kommer alltid på en massa andra saker jag ska göra när jag är hemma som ni kunde läsa i inledningen :). Vad har ni gjort idag?


Torsdag

Godmorgon,

Nu när min lärare fått insikten att han hade fel angående när vi skulle ha litteratursamtalet så är det inte lika stressigt längre. Idag kan jag alltså hålla mig till att arbeta klart med "ett dockhem" uppgiften så att jag kan skicka in den för den ska vara inne imorgon eller möjligtvis på lördag.

Ni kommer väll ihåg att zambia föreläsningen är kväll! Kl. 19.00 på röda korsets kontor inne i stan.

Ha en underbar torsdag!


Tankar kring lärarens roll

Ja nu har ju klockan hunnit bli 3 redan så nu är min framtid avgjord. Men jag berättar inte!

Vi har verkligen en virrpanna till lärare, jag tänker citera honom nu, det är väll inte olagligt, jag skriver ju inte ut hans namn: "Litteratursamtalet kommer att ske under vecka 18, om något annat sagts beror det på begynnande Alzheimer eller annat odefinierat hos undertecknad."

Det var i och för sig tur för mig för jag är inte riktigt klar med Sjöberg frågorna, jag tror jag har tagit vatten över huvudet för jag har verkligen gjort fråga 4 seriöst, är uppe i 3 sidor nu och är ännu inte klar så måste fortsätta lite imorgon också. Ibland känns det som om man pluggar men inte får någon cred för det, har ni känt så? Jag lägger alltid ner jätte stor möda på mina uppgifter och visst händer det att jag får komplettering på dem, som sista uppgiften jag fick det på så var det bland annat strukturen och det kan jag ta för det är jag super kass på, annars vet jag att det var en nogrannt gjord uppgift men som sagt det var svårt att läsa den. - Med andra ord skulle man kunna säga att en sån nogrannt gjord uppstats blev orättvist behandlad av min okunnighet av struktur, precis som det här inlägget snart kommer att bli.

Men att inte få någon cred, då tänker jag främst på när man får antingen G eller Vg och sen ingenting mer. Ibland tror jag inte ens lärarna orkar läsa uppgifter utan bara lottar ut betygen eller nåt, det skulle då inte förvåna mig. Jag menar inte att jag ska överösas med komplimanger men jag skulle önska att alla i alla fall kunde få en kort personlig kommentar i slutet av varje uppgift så att man vet att läraren faktiskt läst uppsatsen. Det ska jag göra med mina elever. (Den ska vara personlig, inte en kommentar som man kopierar över till alla!) 


Idag avgörs min framtid.

Godmorgon,

Idag är den avgörande dagen för hur min närmaste framtid kommer att se ut. Det låter jätte allvarligt och det är det också på sätt och vis. Jag vet att jag inte ska dras med i någon annans felsteg men om man älskar den personen så gör man automatiskt det. Många har sagt till mig under den här resans gång att han måste ta ansvar för vad han har gjort och att han ska ta konsekvenserna för det och det är sant men psykiskt hänger jag med eftersom jag valt att stanna kvar vid hans sida. Jag vet att många har lätt för att tänka att jag inte ska må dåligt psykiskt av det som sker och att det är upp till den som gjort att ta sina konsekvenser men jag kan med 100% säkerhet säga er att om det varit er det handlat om så hade ni känt som jag gör idag. 

Om man älskar en person och väljer att stanna vid dens sida så kommer man att drabbas av alla de konsekvenser och motgångar den stöter på. Det går inte att förhindra, jo det går men då måste jag lämna allt som har med honom att göra och det vill jag inte, har valt att inte vilja. Det är jobbigt att inte ha någon annan än min psykiater att prata med om det här, visst har folk frågat hur det går och hur jag känner men när jag svarat så byter de samtalsämne. Det är nu jag önskar att jag hade en bästa kompis jag kunde dela allt med. Efter beslutet är taget idag så är jag ensam om mina känslor för det, han har ju den enda delen i den processen och kommer känna som han gör men jag som anhörig har den delen av känslor som ingen bryr sig om. Det fick jag allt erfara av det svenska samhället när allt detta började. Jag kommer inte att annonsera för någon vad resultatet blev.

Anledningen till det är för att jag inte känner att någon kan glädjas med mig för det som hänt de senaste veckorna. Jag har försökt att rycka upp mig och se ljust på framtiden trots att jag visste att den här dagen skulle komma. När jag berättat att han fått jobb trots finanskrisen har det blivit tyst på andra sidan för att den personen då bara tänker på vad som kommer att ske idag, och jag vet! Om utgången blir den västa så försvinner jobbet. När jag berättat att jag till hösten tänker flytta till en större lägenhet, både för min egen skulle och för Biancas skull så har det blivit tyst i andra ändan för om utfallet blir det värsta idag så kommer det inte att bli så. Jag vet att alla vill mitt bästa och att jag ska inte ska ha drömmar som kommer att krossas men jag måste ändå ha mina drömmar, annars kan jag inte leva vidare. Det är synd att man måste äta sobril för att kunna leva ett normalt liv för att man inte får prata om sina känslor. Jag väntar till klockan 2 idag, då vet jag hur min framtid kommer att se ut.  


röda korset föreläser om HIV/aids

Hallå hallå.

Då var jag hemma igen efter en dags pluggande och nu har jag också massor med böcker jag kan läsa när jag är lite ledig.

Jag har ett tips till alla Lulebor och till dem som kan ta sig till Luleå! På torsdag, 16/3, så kommer Anneli som pluggar på röda korsets folhögskola att hålla ett föredrag om när hon var i Zambia. Det var ett projekt som dem utförde där och hennes fokus låg på prostitution och hiv/aidssituationen och hur det påverkar kvinnorna i Afrika.

Alla intresserade är välkomna och tiden är 19.00-20.30 och det är på röda korsets kontor (ovanför Willys och kupan inne i stan).


Tisdag

Godmorgon,

Idag ska jag först till min pskyiater kl. 8 och efter det ska jag till skolan och plugga med Carro och låna böcker från biblioteket.
Ett tips till er som gillar böcker är att gå in på bokhora.se, det är en jätte bra sida där olika författare m.fl rekommenderar böcker och skriver bokrecensioner, man får jätte många bra tips!

Ha en bra tisdag så hörs vi när jag kommer hem!


fiasko-robinson 2009

Jag blir så otroligt besviken och arg. Jag vet att detta diskuterades redan i lördags och söndags men eftersom jag inte såg lördagens avsnitt av robinson då utan först idag är det därför jag först nu uttrycker mig om saken. Det är så orättvist fördelat att det inte är sant. För er som inte ser programet så kan jag berätta att alla 18 deltagare först hamnade i träsket, där finns ingen som helst mat eftersom de inte får hugga palmer eller döda några djur eftersom det är ett naturreservat. Efter en tävling delades gruppen upp i två lag varav det vinnande laget fick flytta till en fin strand med massor av tillgång till mat.

Laget på stranden mår toppen, är mätta och klarar (och vinner!) alla tävlingar medan de i träsket svälter varav en efter en ger upp och åker hem, detta för att de förlorade 1 av de första tävlingarna! Christian som bor på stranden, man ser att han har gått upp i vikt under tiden i robinson, dessutom har det varit prat om att han ska ha snott mat från kamera teamet medan t.ex Mika och Valpen är så magra att det är sjukligt och dem bor i träsket.

I lördagens avsnitt gav Josephine upp. Tv4 vinklade det som om att hon gav upp för att hon inte klarade av den psykiska pressen och svälten i träsket men det är inte sant! Hon hade dubbelsidig äggstocksinfektion och hade hon stannat kvar på ön hade hon kunnat bli steril!!! Läs artikel från aftonbladet här.

Jag tänker inte titta på robinson mer, det skulle lika gärna kunna vara uppgjort, att de som hamnade på stranden var dem som skulle vinna och även om det är någon från träsket som vinner i slutändan, då säger jag ett stort grattis, därför att det är dem som är de riktiga överlevarna, resten är bara översittare!


Främmande fågel av Anna Jansson


"Det man fruktat mest har hänt. Fågelinfluensan har drabbat Gotland. Kokerskan på ett fotbollsläger insjuknar hastigt. Smittskyddsläkaren beslutar att barnen och deras tränare ska hållas i karantän, och det blir polisens uppdrag att se till att ingen bryter mot avspärrningen. När föräldrarna får veta att det inte finns någon effektiv medicin står man inför en paniksituation".

"Är det rätt att offra några få människors liv för att rädda den stora massan? Gotlands gränser stängs mot omvärlden, och när den primitiva skräcken för smitta ökar börjar jakten på syndabockar. Extrema och invandrarfientliga grupper får luft under vingarna.
Sjuksköterskan Sandra Hägg gör en kuslig upptäckt på sin arbetsplats, en privat vårdklinik. Tillsammans med en vän som är journalist letar hon bevis för sina misstankar. Ett sökande efter sanningen som kostar henne livet. Kriminalinspektör Maria Wern är på jakt efter en man som säljer läkemedel mot influensa på nätet och som sannolikt har haft kontakt med Sandra. Samtidigt tvingas Maria kämpa med sin egen oro när fågelinfluensan slår till bland hennes allra närmaste.
Främmande fågel är en berättelse om rädsla, men också om dess motsats, kärlek och försoning".


Otroligt spännande bok som gjorde mig fängslad, jag kunde helt enkelt inte sluta läsa den! Det var spännande att följa olika karaktärer och se när de sedan länkades ihop på ett eller annat sätt. Fågelinfluensan var ju ett hett samtalsämne för några år sedan när den började spridas runt om i världen och det är skrämmande att se hur snabbt den sprids eftersom det är via luftvägen. Det är också skrämmande, det som framkommer i boken om hur svenska staten agerade och om det skulle hända på riktigt och den handlar också mycket om hur giriga människor är efter att tjäna pengar. Dessa människor tar till alla medel de kan! Betyg: 5/5


Jag får psykbryt snart!

Får man antyda att ens lärare är förvirrande? Jag blir alldeles virrig i skallen av allt som ska göra och när det ska göras till. Jag vet att jag tjatar men jag har tänkt och det stämmer inte i mitt huvud.

Vi ska ju ha ett litteratursamtal och ha valt ut två noveller, dessa ska vara kopierade och inlagda i en mapp vid hans rum senast nästa måndag, alltså den 20:e. På torsdagen har vi lektion först igen. Han skriver i senaste mailet att Boyeanalysen, Brodowfrågor + analys av litteratursamtalet ska vara inlämnade senast en vecka efter kursslut men i mapparna på fronter är slutdatum 30:e april. Det innebär att litteratursamtalet är nästa vecka???!! När? På lektionstiden?


Jag har skrivit ett mail till läraren men jag förväntar mig inget svar eftersom han inte svarat på mina tidigare frågor, är det bara jag som inte fattat detta eller är det han som gjort fel?


Annandag påsk

Jag vann inte igår!! Kan ni förstå det för jag gör då inte det. Jag har liksom den där känslan i maggropen man brukar ha när något spännande ska hända. Jag var ett nummer ifrån 4 kg guld! Jaja, det var en trevlig kväll hur som helst och det är skönt att kunna göra någonting tillsammans med Jonas. För annars, som jag sagt tidigare, brukar vi sitta vid varsin dator. Jag spelar bingo och han ser någon dokumentär och enda gånger vi stör varandra är när jag skriver bingo eller när han känner att han måste dela med sig av det han sett. 2000-talets par!

Idag ska jag plugga det jag inte pluggade igår men annars ska jag bara ta det lugnt, det är ju fortfarande helgdag och då får man göra det för imorgon sätter det igång igen med allting man har åtagit sig att göra. Funderar även på att åka och handla idag men det får jag se om jag orkar med, är öm i hela kroppen. Måste verkligen flytta till en större lägenhet och köpa en större säng! Det här fungerar inte länge, att dela på en 120 säng för jag ligger på helspänn hela nätterna och sover inte ordentligt och har vart tvungen att börja äta volataren för att bedöva smärtan, inte bra!

Ha en trevlig måndag!


Bingolotto

Nu har jag ändå pluggat en stund så nu känns det ganska bra att kunna ta kväll och ikväll blir det att spela bingolotto och jag kommer att vinna, jag känner på mig det och det stod också i mitt horoskop idag! Då måste det ju vara så.

Fast det var ju tider då när loket var programledare och när folk öppnade en låda och han sa på fin göteborska att "du har vunnit kaffefilter"
eller en klassiker:
"du har vunnit kattmat, har du katt?"
 "Nej, jag är katthatare!"

Här kan ni få ta del av Lokets bästa! Även om ni avskyr bingolotto så kolla på den här videon för det är verkligen jätte roligt och katthataren och "vem fan är du" finns med.



Plugg, fast ändå inte!

Så mycket plugg blev det faktiskt inte gjort för jag kom på att vi skulle besöka Jonas föräldrar och se om hans datordammsugare fanns där, han har lådor hos dem som inte får plats hos mig. Den fanns dock inte där utan kanske har blivit slängd när han flyttade från skellefteå eller så har den kommit bort. Hur som haver så blev vi kvar där och diskuterade lyrik med Jonas mamma som är svenska lärare och före detta kollega till alla våra lärare på kurserna.

Fick dock väldigt bra tips av henne på hur man kan hålla lektioner inom lyrik med sina elever och hon har också skickat en power point till mig som hon använder sig av nu när hon har lyrik med sina åttor och som jag kan få tips från. Det är praktiskt att ha en svenskalärare i familjen. Fick också reda på vissa stilfigurer som jag inte förstod förklaringarna till. Så på sätt och vis kan man säga att jag pluggade fast jag pluggade inte det jag skulle plugga.

Nu har jag dock inte tid att plugga för nu bakar jag, sen ska jag laga mat och sen måste jag se lite avsnitt av singing bee :D. Jag tror jag nästan har bestämt mig för att söka till hösten, någon som har lust att följa med till Sundsvall på audition? Ni behöver inte ställa upp, bara följa med mig på en resa!


Påskdagen

Godmorgon,

Har varit vaken sen fem och legat och läst främmande fågel av Anna Jansson. Nu tänkte jag börja plugga.
Det som ska göras idag är följande:
- Fixa en komplettering från tidigare kurs
- Göra klart frågorna till Elleström (2 kvar)
- Skriva ner stilfigurerna jag hittat i röda rummet och i dikten
-Göra frågan som handlar om Sjöberg dramatikanalys

Hoppas ni har en trevlig söndag!


Fisk i curry

Åt nyss en jätte god gryta som jag tänkte dela med mig receptet av till er! Och ni måste bara testa den! :D



400 g sejfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 äpple
2 morötter
1 msk olja
1 msk curry
1 bruk lättkokosmjölk
2 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 tsk majsstärkelse (maizena)
1 ask färska sockerärtor (150 g)
salt och peppar

Gör så här:
1. Skala och hacka löken och vitlöken
2. Skala, dela och kärna ur äpplet. Hacka sedan äpplet.
3. Skala och skär morötterna i små bitar
4. Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter. Tillsätt curry och äpplen, rör om.
5. Tillsätt kokosmjölk, vatten och bulljongtärningar. Låt koka ca 5 min
6. Red av med maizena och lite vatten
7. Skär sejen i bitar och lägg ner i grytan tillsammans med morötterna
8. Låt sjuda i ca 5 min eller till dess att fisken är klar
Servera med ris, potatis, bulgur eller couscous.


Fattig alkis

Biblioteket var stängt inne i stan, typiskt!! Men vi fick i alla fall igenlämnat filmer vi lånat och så köpte vi bingolotter till imorgon, för imorgon flyttar nämligen bingolotto över till tv4 igen från tv4+!

När vi satt på bussen hem kom det en full gubbe in i bussen och påstod att han inte hade några pengar och bad busschauffören snällt om att få åka med. Dem brukar vara trevliga och låta en åka med, speciellt eftersom han var på väg till en kompis för att låna pengar och då skulle betala tillbaka pengarna. Han erkände till och med att han tiggt pengar av folk på stan till bussen, "men det är ju så svårt när man inte känner dem". Det tråkiga var dock att han dragit exakt samma historia för samma busschaufför en vecka tidigare. SYND!!


Kallocain av Karin Boye




Kallocain av Karin Boye

"Leo Kall börjar tvivla på statens förträfflighet och ifrågasätta sin roll som lojal medsoldat. Han är kemist och har med sin uppfinning kallocain försett världsstaten med ett medel för total kontroll. Hans sanningsdrog öppnar vägen in till medborgarnas själar och det visar sig att de flesta hyser vilda och heta drömmar om uppror och om >>Ökenstaden<< - en hemvist för frihet, kärlek och förtroende. Leo Kalls tvivel djupnar alltmer".

"Kallocain är en roman från >>2000-talet<< och en kuslig vision av ett polisstyrt och militariserat samhälle, ett inte ovanligt men ständigt aktuellt tema. I sin skildring av konflikten mellan kollektivets krav och individens frihetslängtan gestaltar den en tro på människans förmåga att skapa en annan, levande värld".
 

Boken var filosofisk och det märks att Boye var poet. Mycket av bokens innehåll måste analyseras för att förstå och jag vet inte om någon kommer fram till samma resultat, men helt klart ett bra bokval. Betyg: 4/5 
Karin Boye

Karin Maria Boye föddes 26 oktober år 1900 i Göteborg. Hon var främst en poet men har även skrivit ett antal romaner och essäer, bland andra Kallocain (1940), Kris (1934) och Merit vaknar (1933). Boye tog förskolelärarinnaexamen 1921 men fortsatte att studera vid Uppsala Universitet i grekiska, nordiska språk och litteraturhistoria. 1928 tog hon filosofisk ämbetsexamen vid Stockholms Universitet. Karin Boye skrev många dikter och diktsamlingar, bland annat Moln 1922 som handlar om en ung människas grubbel över Gud, livets brister och sin egen framtid. Boye var gift med en man fram till 1933 men valde efter det att öppet leva som homosexuell och levde med en kvinna vid namn Margot Hanel fram till sin död. Detta var en tid då homosexualitet fortfarande var brottsligt i Sverige. Karin Boye tog sitt liv 1941 genom en överdos av sömntabletter.


Påskafton

Godmorgon,

Hoppas att alla har det bra. Själv mår jag bättre idag och ska ta mig till stan och till biblioteket för att låna lite böcker som jag kan läsa. Jag ska också plugga en del idag men ska dock inte göra så mycket, lite ledigt måste man ju ha. Idag är det lördagsbingo på king.com, det rekommenderar jag eftersom jackpotten ligger på 50 000 jwl. Fast jag lär ju aldrig vinna den jackpotten, haha men man kan ju alltid försöka.

Ha en bra lördag!


Gör inte som jag, eller?

Ni kanske minns att jag förut gav tips på hur man ska må bra när man är inne i en depression och ni kanske också då har märkt att jag inte följer mina egna tips? Ni har alldeles rätt om ni tänkt i de banorna. När jag hamnar i en riktig svacka då går jag inte upp ur sängen och så har det varit de senaste två veckorna förutom när jag har varit till skolan. Det är jätte tråkigt att det ska behöva vara så men anledningen till att jag ändå vill dela med mig av mina tips är för andra kanske kan rycka upp sig och ändå försöka, för tro mig jag försöker också.

Jag är jätte glad att jag fortfarande orkar gå till skolan och jag tycker det är roligt där, jag ser fram emot skolan och jag tycker inte att det är roligt när vi bara har lektion en gång i veckan. Det är trevligt att träffa klasskamraterna, prata om ditt och datt och diskutera uppgifterna så man ser om man förstått rätt eller om det är någon annan som förstått uppgiften på ett annat sätt och är någon av dem galen eller kan båda ha rätt? Jag tycker också om att gå till skolan för att fika med Carro eller hitta böcker på biblioteket som jag kan läsa. Jag har nu börjat göra en lista med böckerna jag SKA läsa och närmast efter att ha läst ut Kallocain av Karin Boye är Se min älskade av T.N Murari som jag blev rekommenderad att läsa av en klasskamrat.

Som jag skrev så försöker jag verkligen rycka upp mig och även om jag inte orkar skriva eller gå ut och gå som har varit bland mina tidigare tips så läser jag i alla fall. Jag är en typisk bokmal och jag skulle inte klara mig utan böcker. När jag läser hamnar jag i bokvärlden och allt annat blir oviktigt, det är riktigt skönt! Det är så roligt och intressant att följa karaktärerna och deras liv och spännande att följa utvecklingen - fler borde läsa mer böcker, det är allmänbildande, lärorikt och nyttigt för själen!


Skolplugg hela dagen lång

Är helt slut fast jag inte gjort något, är det inte konstigt hur en depression gör en så trött? Jag har pluggat hela dagen men det har varit roligt pluggande eftersom jag har läst Kallocain av Karin Boye. Har strax läst ut den. Nu sitter jag och försöker hitta stilfigurer i Strindbergs röda rummet men det är ju inte det enklaste när jag inte förstår hans förklaringar på de olika stilfigurerna! Dessutom har inte vi inte fått frågorna till Sjöberg och Brodow, fast han skulle ha skickat dem igår så jag är lite less för det är pluggandet som håller mig vid liv just nu, jag har inte så mycket annat att göra.

Ikväll blir det i alla fall att spela bingo och se på talang. Vad ska ni göra?


Långfredag

Godmorgon,

Idag är det långfredag och det är väll dagen till ära man får påskägg?? Fast jag fick mitt igår, Jonas gjorde hemmagjort laktos- och glutenfritt godis! Tänk vad snäll han är :). Idag är det röd dag och ingenting har öppet så vad ska man hitta på? Dessutom snöar det ute och jag och Carro som hade planer på att grilla :P Det får vi nog göra någon annan dag om det inte slutar.


Jonas hemmagjorda godis med laktosfri choklad, glutenfria digestivekex och kokos.


Exklusiva bilder på häxorna!



Glad påsk önskar Jonna och Jonas. Idag åker vi till blåkulla!


Häxkatten Bianca följer såklart med


Jonas är på väg!


Skärtorsdag

Nu är det påsk kan man väll säga men jag har inte pyntat något här hemma, dels för att jag avskyr min lägenhet och för att den inte kommer att se bätte ut med påskris och kycklingar överallt. Nåt påskägg tror jag heller inte jag får, fast det är väll imorrn man ska få det? Idag är det väll påskkärringarna som går runt, tur dem inte kommer in i mitt hus (dörren är låst) för jag har inget godis att ge dem. Fast vem vet, dem kanske tar sig in på annat sätt!!!! Överaskning kommer senare idag.

Har varit vaken sen halv 3, kunde inte sova mer på grund av ångesten och var tvungen att ta en sobril. Dem har jag bara tillfälligt för att det är extremt jobbigt just nu med allt som händer och jag får högst äta dem en månad eftersom dem är beroendeframkallande, men det är jag medveten om och jag har koll på sånt. Än så länge i alla fall, så det är ingen idé för någon att oroa sig och inte behöver vi prata mer om det heller. Jag sitter nu med lyrikfrågorna och tänkte bli klar med dem idag så får se hur det går.

Ha en trevlig påsk!


Uppgifter till skolan

Äntligen hemma! Det har varit en lång dag i skolan och jag vet inte om jag blev nå klokare av det, var mest jobbigt eftersom vi fick 511 uppgifter till att ta itu med under påsken. Själv ska han nog ha ledigt vår lärare men inte ens under påsken kan vi få vara lediga, fast det är röda dagar. Jag kommer i alla fall att plugga massor under helgen för annars vet jag inte om jag hinner klart allting som ska göras.

1. Frågor till Elleström + beskriv fabel och berättelse i Dockhemmet  + läsa röda rummet och en dikt och ta ut alla stilfigurer man hittar i texterna.

2. Frågor till Sjöberg och Brodow

3. Läsa Chaimber

4. Välja två noveller som man ska prata om på boksamtalet V18??? Är det vecka 18 för jag tyckte han sa att vi började en annan kurs då. Please tell me.

5. Läsa Kallocain av Karin Boye och analysera den

Har jag glömt något?


Stekt katt



Bianca imorse :)

Bianca var helt vild imorse, hon jammade massor när jag vaknade. 1. Det var slut på mat! 2. Jag skulle rensa hennes låda. 3. Det har jag inte kommit på än vad det är och då gick hon och satte sig på kokplattorna :D


Onsdag

Godmorgon,

Idag är det skola som gäller mellan 10.15-16.15. Kommer kanske blir lite tungt med tanke på att det var länge sen vi hade så många lektioner på en dag men det kommer gå bra. Jag tycker som sagt att det är skönt att komma till skolan och få lite annat att tänka på. Efter den här dagen så är det påsklov!!! Är ledig i två veckor igen :).

Ha en bra onsdag!


Annika Östberg Deasy

Idag kan man läsa i aftonbladet att Annika Östberg tros bli flyttad till Sverige efter 30 år i amerikanskt fängelse. Jag är helt övertygad efter att sett dokumentärerna om hennes liv att hon är oskyldig till de två mord hon sitter på livstid för och anser därför att om hon får komma till Sverige ska släppas fri. Enligt henne själv levde hon på den tiden ihop med en man som hon var upp över öronen förälskad i och hon var ung och dum och när han mördade dessa människor så tog hon på sig skulden för att skydda honom. Han för sin del skyllde allt på henne men tog sen livet av sig i häktet och Annika blev alltså dömd för medhjälp till morden och fick livstids fängelse. I USA är livstid livstid, man kan ansöka om att få tidsbestämt men dem har avslagit alla hennes ansökningar. Vid tiden för senaste dokumentären hade de precis avslagit att hon skulle förflyttas till Sverige men nu går alltså rykten om att de har ändrat sig. Jag håller tummarna för att hon får komma hit och att hon får gå fri eller i alla fall får ett tidsbestämt straff - jag anser att hon är oskyldig.


Annika Östberg Deasy


Tisdag

Godmorgon,

Konverserar just nu med min läkare via mail om hur jag ska ta mig igenom den här svåra perioden och det känns lättare bara genom att veta att han bryr sig om mig och Jonas, det är en himla bra läkare jag har fast snart går han i pension, synd är det och jag har väl ångest bara för det fast sånt måste ju alla göra någon gång.

Var ju aldrig och handlade igår så idag ska jag banne mig ta mig till affären nere i stan och storhandla på eftermiddagen. Jonas ska till jobbet först så när han kommer hem ska vi åka. Innan dess ska jag plugga lite, vi har fått mer frågor men nu till lyrikanalysen så jag ska påbörja dem för sen kommer till frågorna till dem andra två böckerna också. Jag längtar till imorgon, då är det lektioner hela dagen!


Livlös

Jag har fått sådan förfälig ångest den senaste veckan att jag inte vetat var jag ska ta vägen. Har inte rest mig från sängen annat än för att gå på toa eller ta en dusch, förutom i lördags då vi var ner på stan och hyrde film. Det är tragiskt att det ska bli såhär men jag måste berätta för att andra ska kunna ta del av mitt liv och för att förhoppningsvis kunna hjälpa någon annan i samma situation. Jag sover jätte mycket, säkert 10 timmar varje natt men måste ändå sova en stund på dagen för att orka vara vaken till den här tiden då jag går och sover. Jag vet varför jag har ångest men jag kan inte ta bort den genom att tänka att allt kommer bli bra för det vet jag ju inte.

Det ser ljusare ut nu men jag vågar inte hoppas för mycket eftersom det känns som om jag blir glad nu så kommer jag få värsta bakslaget nästa vecka. Jag vill bara att det ska bli onsdag 15/3 nu så allt är över, all väntan och all ångest så att jag bara kan se och satsa framåt i tiden. Jag låg vaken rätt länge igår för att det kändes som om mitt hjärta skulle spricka och tänkte på farmor, den farmor jag aldrig fick vara med och jag bad henne ta bort min ångest och då försvann den. Kan ha varit Simon också för jag tänkte på honom med men förstår inte vad han skulle göra här. Idag ramlade i alla fall fotot på farmor och pappa ner och den stod inte ens ostadigt...


Måndag

Återigen måndag, tiden och veckorna bara flyger iväg och snart är jag klar med min första termin svenska för tänkt er att det redan är april! Då har jag bara 3 terminer kvar på min utbildning och det känns som om jag började förra året med den. Ibland kan det kännas lite tråkigt att det snart är slut, jag är nöjd med att plugga på universitetet och rätt så rädd för arbetslivet, om det ens finns något för lärare? Det känns också som förra året jag fyllde 18, inte 4 år sen!! Jag tror jag håller på att bli rädd för att bli gammal, har inte hunnit göra nåt med mitt liv än.

Idag blir det återigen plugg. Har läst lyrikanalys, den var värdelös. Inte värdelös egentligen men för mig eftersom jag aldrig förstått mig på dikter men man måste ju vida sina kunskaper så fine. Har nästan läst ut dramatikanalys också och den var bra, jag älskar dramer och teater! Riktigt intressant att lära sig hur man ska analysera dem eftersom många är svårtolkade. Ska också åka och handla senare idag.

Ha en bra måndag!


Hjälp deprimerade!

Vilken ångest jag fick av dokumentären igår! Det var så sorgligt så jag fick kämpa resten av kvällen för att det inte skulle bli för intensivt. Det var så mycket känslor som drogs upp när han skärde sig i handlederna och dog överdoser. Det gör så ont i mig när det ska behöva vara så för någon!

Det enda samhället gör att skriva ut ännu mer tabletter, som att det skulle hjälpa för någon som har ett drogmissbruk? Men det är så psykvården i Sverige fungerar och det hjälper inte att blunda för det men mår man dåligt och söker hjälp så bedövar dem en med mediciner så att man inte känner något, men man blir heller inte hjälpt av det för det onda försvinner bara för stunden och återkommer igen den dagen du slutar med medicinerna eller trappar ner. Vilket helvete.


Jag blir så arg så det kokar inombords men ensam kan jag aldrig göra något, bara se på. Det är sjukt att så många väljer att blunda eller att inte bry sig bara för att dem själva inte är drabbade men drabbas man av det får man känna på hur den delen av Sverige fungerar. Det borde göras något åt det nu så att de som är drabbade och de som kommer drabbas får rätt hjälp. Det räcker inte att bedöva med medicin, det behövs mer hjälp än så!


"Jag vill inte leva detta livet"

Tänkte tipsa om en dokumentär som kommer på svt2 kl. 20.00 ikväll, "Jag vill inte leva detta livet". Den handlar om en kille i Göteborg som filmarna följt under flera år och han och hans kompisar tar massa droger, bland annat GHB som blivit en vanlig innedrog. Det blir för mycket för den här killen när hans kompis väljer att ta sitt liv. Jag kommer se den så titta ni också. En vän till mig dog av en överdos dxm i mars förra året så droger är det värsta jag vet, en annan vän dog av en överdos heroin för några år sen. Jag har själv aldrig testat någon drog och är stolt över det men jag vet hur det är som vän till en som knarkar och det är ett rent helvete även för den personen. Kanske måste vi även lära oss att sätta oss in i personen som knarkar liv för att bättre förstå och kunna hjälpa och första steget är väl då att lyssna vad han eller hon har att säga.


Leo

Nu är jag klar med pluggandet för idag känner jag fast det är inte det enda jag gjort, vi har också städat som alltid på söndagar och stekt pannkakor. Det sistnämnda gör vi inte varje söndag men ibland. Synd bara att jag är gluten och laktos intolerant för det är ju himla gott men min mage är nu helt uppsvullen :(.

Vi har idag sett filmen Leo av Josef Fares. Den var bra men lite seg emellanåt + att den såg ganska hemmagjord ut. Det var en bra handling som skildrar hur verkligheten kan bli om man är med om något traumatiskt så jag rekommenderar ändå att man ska se den. Den är hemsk och brutal men någonstans vill bara Leo hämnas för sin förlorade kärlek och integritet men det går inte som han tänkt.


Leo av Josef Fares


Söndag

Godmorgon,

Skulle berättat igår men glömde bort det. Hade äckligaste mardrömmen igår natt, om polsk massage! Låter väldigt suspekt bara på namnet men det var dock inte det minsta skönt när min advokat i drömmen drog mina öron över huvudet så att allting knakade, efter det var jag ett stort blåmärke också.

Såg ni Robinsson igår? Läste idag i Aftonbladet att Christian tycker att tv 4 framställer honom helt fel och att det inte alls är så han är, vad tror ni om det? Jag iriiterade mig jätte mycket på honom igår och jag knäppte mina händer här hemma under tävlingen att dem skulle få gå till öråd så att han kunde åka ut, men nu blev det inte så. Hur som helst så har han ju sagt alla dem där sakerna och faktiskt skyllt ifrån sig på sina lagkamrater att det var deras fel att dem förlorade två tävlingar i rad så fortsätter han så nästa vecka då tänker jag inte ändra min uppfattning om honom. Han har ju sagt dem sakerna om han nu inte ska påstå att tv 4 lagt in rösten på honom också?

Idag ska jag plugga, det är ju synd att den dag man är ute större delen av dagen då är det grått och trist (igår) men den dagen man måste sitta inne och plugga då är det skinande solsken!


Promenad

Nu är jag hemma från promenaden. Vi gick ner på stan och fikade och gick förbi biblioteket och lånade hem tre filmer. Det blev Sandor slash Ida som vi ska se nu, det var för övrigt den första filmen jag och Jonas såg på vår första "dejt", :). Vi lånade också en skräckfilm som heter Instängd men jag tyckte det var ett väldigt dåligt utbud av den genre eftersom vi hade sett alla andra och den sista filmen vi lånade var Leo av Josef Fares.


Bron över från björx till Porsön. Bild lånad av Bobbysh


Utsikt från bron. Bild lånad av Bobbysh


Lördag

Godmorgon,

Idag ska jag ut på promenad har jag bestämt. Det blir säkert jätte fint väder och då ska jag passa på att vara ute. Kanske tar en sväng förbi stan också för jag har presentkort på HM och då kanske jag hittar nåt fint fast annars kanske det är bra att spara dem och köpa nåt sommarfint när det närmar sig. Jag vill ha sommar nu!


Produktiv dag

Nu är det äntligen helg! Jag har pluggat riktigt mycket idag och det blev så att jag även gjorde lite på fårgorna också när jag kände för det. Har också hunnit vara ute på promenad med Jonas och förbi bibblo där jag hittade en novellsamling med litteraturprisvinnaren Doris Lessing.
Nu sitter jag och spelar bingo och är proppmätt efter att vi ätit kycklingwok med kokosmjölk. Jag skulle visa bild men min dator vill inte ta emot korten från digitalkameran och Jonas har förstört sin dator igen, det är inte ovanligt. haha.
Ikväll blir det att se på Talang och mumsa marshmallows!


Fredag

Godmorgon,

Jag har sovit i 10 timmar, jag somnade vid 8 igår, tvärtslocknade utmattad av alla känslor. Men idag är det en ny dag och nya tag, visst? Idag ska jag plugga tänkte jag. Först hade jag tänkt göra klart alla frågor idag men med tanke på det som hände igår så ska jag inte stressa igenom dem idag utan tar dem på söndag och idag lägger jag mig ner och börjar läsa i böckerna istället som vi ska ha läst till onsdagens lektioner. Det är bland annat Dramatikanalys av Sjöberg och Lyrikanalys av Elleström + några noveller som ska läsas. Det ska jag göra idag, vad ska ni göra?


Panikångest

Jag har fått tillbaka panikångesten, trodde den aldrig mer skulle komma men idag slog den till och på skolan av alla ställen! Just innan lektionen stod jag med Jonas och väntade och kände då hur hjärtat började slå fortare, jag började svettas och hade svårt att andas. Jag kände hur jag började hyperventilera och det kändes som att jag skulle dö av en hjärtattack - panikångest. Det lugnade ner sig rätt fort igen och jag kunde gå på lektionen och som tur var så kunde jag sitta och ta det lugnt och bara lyssna på vad de andra hade att berätta. Jag berättade lite kring boken och de andra frågorna, så mycket som jag orkade. Hade planerat att söka till rkuf läger i sommar i Kenya men nu vet jag inte om jag vågar när den kommit tillbaka, vill ju bara kunna må bra igen och njuta av det roliga livet har att erbjuda. Att gå med i rkuf är det bästa jag gjort i hela mitt liv, det är roligt, det är trevliga människor och samtidigt försöker man göra världen bättre. Men som sagt så har jag mina begränsningar och jag tycker det är så synd att alltid behöva oroa sig för någonting. Tårarna rann ner för kinderna hela vägen hem från skolan.


Håll huvudet högt

Ensam är starkast som talspråket säger och det stämmer in på mig. Jag klarar mig alltid och från och med nu är jag själv men jag klarar mig, därför att jag alltid blivit missuppfattad och för att jag alltid missuppfattat andra. Jag har alltid trott att det bara är jag som sårar andra och det har jag gjort men dem har sårat mig lika mycket men det vägrar dem erkänna, för det är jag som är det svarta fåret. På Jonna bara, hon är svag, vad gör det om hon mår lite sämre, hon är ju ändå så deprimerad! Sen är det ironisk när människor läser mellan raderna och bara tar åt sig av det som är negativt och det är därför jag alltid ska göra fet stil på det som jag gjort mot andra och som jag är medveten om.

Men är man yngst och svag så har man inte rätt att uttrycka sin ångest över hur det ser ut, man ska inte lägga näsan i blöt fast man i högsta grad är involverad i det och så blir man utesluten ur gänget. Lite som Jehovas vittnen, vägrar man tro så blir man utesluten ur familjen och lämnad åt sitt eget öde. Fast å andra sidan är inte det här det slutgiltiga för jag tror det alltid varit så. Min mamma blev gravid och födde mig, min pappa var ett dräggel och varför skulle mamma ha barn med en sådan? Och titta hur det blev med henne också, ett psykfall som inte kan hantera någonting. Alla dessa år av pikar, från klasskamraterna hur ful och tjock jag var, begagnade kläder jag ärvt av morsans kompis barn, stora tröjor för att dölja att jag bara gick upp ännu mer i vikt när jag tröståt på kvällarna. Tafsandet när jag började högstadiet och när jag sa nej då spreds ryktet att jag var en hora, en ful hora som gjorde allt. Tjuvrökandet bakom skolan med dem "tuffa", Johanna och hennes kompisar i förhoppning att bli accepterad men dem skrattade bara åt allt jag gjorde, jag trodde dem skratta för att jag var rolig när jag hostande rökte cigaretterna men fick sen veta att dem skrattade för att jag var den mesigaste i skolan, plugghästen. Jag fick vara med dem för att jag var moster till Johanna. Ja jag var svartsjuk på henne, hon hade allt, trodde jag då. Hon var populär, hon hade många kompisar, hon fick pojkvänner, hon fick göra saker! Jag minns hur jag lät henne vara med mig och mina kompisar Perwin, Anna och Sonia och hur hon vecka efter vecka erövrade dem från mig så att dem började vara med henne istället och jag fick längre inte vara med. När dem insåg hur falsk hon var kom dem tillbaka till mig och berättade att hon snackat massa skit om mig, att jag var klumpig, hade dålig andedräkt och därför inte fick sova bredvid henne utan bara skavfötters, att jag var tråkig o s v. När jag stod på mig och frågade henne om detta sa hon att det var sant, inget mer med det! "DU är konstig Jonna, deal with it".

Jag fick inte bara ett fult namn, Jonna Madonna, jag fick inga kompisar (vilket jag inte har idag heller) bara fienden, jag blev psykiskt sjuk någonstans på vägen, deprimerad, fick ångest, blev sexuellt utnyttjad, blev våldtagen, blev lämnad av en efter en - dunkar huvudet i vägen fortfarande när jag inte står ut med tanken men jag står fortfarande upp och tänker inte bli besegrad, tänker istället fortsätta leva mitt liv så som jag vill ha det här uppe i norrland. Tack för att ni läste.


Janne, min vän av Peter Pohl

Godmorgon,

Nu har jag läst färdigt Janne, min vän av Peter Pohl till dagens lektion. Det är Peter Pohls debutroman. I början var den otroligt jobbig att läsa och jag visste inte riktigt hur jag skulle ta mig igenom den, enda anledningen till det var språket. Jag är helt enkelt inte van att läsa äldre böcker vilket jag absolut borde göra mer eftersom vissa böcker som skrivits är obligatoriska att läsa ;). När jag väll läst några kapitel kunde jag inte sluta, det blev jätte spännande att läsa om alla de farligheter som denna underliga Janne hade för sig och den oro som Krille utsattes för. Analysen sparar jag till lektionen och mina klasskamrater men jag är rädd att jag inte fattat allt i boken och hoppas att någon annan i klassen gjort det! Vem är egentligen G.G?

Läs boken! Jag rekommenderar den verkligen.


Onsdag

Godmorgon,

Har varit vaken sen kl. 3, kunde inte sluta tänka på skolarbetet och det som ska hända idag så jag gick upp och pluggade. Har hunnit mycket på tre timmar så nu är det bara "Janne min vän" av Peter Pohl att läsa och göra frågor till, hur man nu ska hinna det till imorgon?? Eller hinner gör man väll men om man orkar är en annan sak.

Jag kommer inte att uppdatera något mer idag på grund av det som händer idag. För det första är jag otroligt nervös och kan absolut inte bidra med något roligt och givande och för det andra så, när det är över, vill jag kunna fundera över de konsekvenser som det medför.

Ha en bra onsdag!